Døden og et Franskinspirert feriehus på Indre Maløya - Kristen Helmer, 1860-1936, del 4 av 4.
En gang en høyt ansett og generøs mann,
en viktig del av norsk industrieventyr.
Så gikk han i glemmeboken.
De fleste tenker ene og alene på den gode Ugland-familien når en hører om sommerboligen Vestheim på Indre Maløya. Men dette bygget har en eldre, ukjent historie. I fire artikler vil vi i Grimstad-Adressetidende fortelle historien om direktør Kristen Helmer, mannen bak sommerboligen og hvorfor det er så viktig å ta vare på stedet. I forrige artikkel fikk dere mer kunnskap om hans store hjemlengsel og generøsitet, i denne fjerde og siste artikkelen ser vi på tiden etter hans død.
1936 skal bli et mørkt år for Clarin Mustad og driften i Duclair. Først død Mustad’s kone, før Helmer selv dør. Den 11. november 1936 dør Helmer av organ-/leversyke i Duclair, som ugift, 76 år gammel, i Duclair.
I følge avisen Journal de Rouen blir hans kropp fraktet bort fra hans hjem i Caudebec veien samme dag. Det ble videre avhold en seremoni etter protestantiske tradisjoner. Likvognen var dekket av blomster og foran prosesjonen gikk Clarin Mustad og de skandinaviske arbeiderne fra Mustad & Søn, sammen med konsul Zachariassen fra det Kongelige Norske Konsulat, og en skipsreder fra Rouen. Bystyrets medlemmer i Duclair fulgte deretter.
Ved kirkegården holdt presten en tale og farvel bønn, før ordfører Charles Leopold de Heyn ga de siste hilsener på vegne av byen og dens innbyggere. Til sist sa Clarin Mustad farvel til sin kollega og gode venn. Helmer etterlot i Duclair i følge dødsdokumenter der, møbler forsikret til en verdi av hele 30 000 Francs.
Et skip seilte deretter Helmers kiste til Grimstad hvor den endelige begravelsen ble foretatt 25. november 1936.
I sitt testamente var hans samlede formue 160 000,- kr (ca. 7.4 millioner i 2024). Han testamenterer Storgaten 33 til Byselskapet som først oppgraderer bygget for utleie, men deretter selger bygg og eiendom til kommunen. Videre testamenterer han sin fritidsbolig på Indre Maløya 14 til Byselskapet, men også dette bygget selges, i 1937. Han gir videre bort bnr. 1, 5 og 7 på Indre Maløya til familien Jensen som helt siden 1923 hadde hatt ansvar for å drive og vedlikeholde eiendommen til Helmer. Ansgar Jensen og Åsta Westermoen giftet seg i 1929 og hadde bosatt seg på øya.
Men Helmer tilgodeser også større pengebeløp til ulike legater, veldedige og kulturelle øyemed innen Grimstad kommune, gamlehjemmet, Sjømannsfondene og byens trengende. Grimstad turn- og idrettsforening gis skjøtet på Idrettsplassen.
Den 13. mai 1938 reises et minnesmerke ved hans grav, her står det: «Kristen Helmer, 1860-1936», og «Reist av Grimstad kommune og Byselskapet. Med takk fra fødebyen.». Ordfører G.E. Gundersen holdt tale og forsikret at Kristen Helmers minne ville bli vernet om og at gravminnet ville bli holdt i verdig stand, og i talen sa ordføreren blant annet: «Få folk med midler har vært så gavmilde som han. Han ga av seg selv, og han ga når han ble spurt om det og det ble aldri apelert forgjeves til hans gode hjerteslag.». Graven er i dag vernet, men står til forfall.
Familien Helmer er en av byens gamle familier. De har i generasjoner levd av fiske og sjøfart. Flere i familien har gjennom tidene gjort seg bemerket, men i denne historiedelen har vi satt søkelyset på Kristen Helmer 1860-1936 som i store deler av sitt liv bodde i Duclair - Frankrike, som direktør på fabrikken til Mustad & Søn, et norsk industrieventyr i utlandet.
Men Helmer var ikke bare en industriell pioneer i oppbyggingen av norsk industri i utlandet, han var også en mann som elsket sin hjemby Grimstad. Ved oppstarten av Byselskapet bidro Helmer med store pengebeløp slik at Binabb-området kunne bli kjøpt og bevart for fremtiden, til glede for fremtidige generasjoner. Men Helmer ble også sentral da Marivold, Store Hampholmen og Indre Maløya ble friområder. Dette er store verdier som allmenheten i dag nyter godt av. Selv om en nå i fire leserinnlegg har kommet med mye ny informasjon om Kristen Helmer f. 1860 d. 1936, mener vi det fortsatt kan finnes mer.
Ny og økt kunnskap de siste månedene har ført til at kulturminnets verdivurdering etter vår mening har økt betydelig, både innenfor spesielt kunnskaps-, og opplevelsesverdi. Selv om det er trolig at fritidsboligen på Indre Maløya 14 har fått noen mindre endringer i nyere tid er bygget fortsatt lett lesbart og anses i stor grad som autentisk. Vi mener bygget er helt unikt i norsk sammenheng og således har særlig arkitektonisk verdi.
Kulturminnet er tegnet i Frankrike og tydelig inspirert av arkitektur fra Helmers mange år i Normandie. Det ble bygget som noe så sjeldent som en sommerbolig (fritidsbolig) på 1920-tallet godt synlig som et landemerke i innseilingen til Grimstad. På denne tiden var det kun noen veldig få som hadde fritidsboliger, og slike bygg fra denne tiden er i dag svært sjeldne og sårbare som kulturminner i Norge.
Videre var byggets første eier en pioner og en av de aller første innen norsk industribygging i utlandet, headhuntet som direktør for den første utenlandsfabrikken til Mustad & Søn utenfor Skandinavia. Industrieventyret Mustad & Co har hatt særlig betydning for norsk industri, og uten Helmer sin pågåendehet og troen på det som virket umulig, hadde Norges industrieventyr i Duclair (Frankrike) vært over allerede tidlig på 1890-tallet.
Uten Helmers omtanke til fødebyen kan en med stor sikkerhet også si at allmenheten ikke ville hatt den tilgang en i dag har til både skjærgård og friområder på land. Bygget er også det siste gjenværende minne etter Helmer-slekten. Helmers omtanke har hatt særlig betydning som ressurs for lokal utvikling og verdiskaping.
Fortidsminneforeningen bidrar gjerne med å finne gode løsninger som kan sikre bygget, men også dagens eier sitt bruksbehov for eiendommen.
Styret i Fortidsminneforeningen, Aust-Agder lokallag
v/Torgrim Landsverk
Styreleder
Kilder:
Avisen Journal de Rouen, Nettsiden Journal de Duclair, Laurent Quevilly, Arnaud Serander, Centre d’Historié Socialé de Haute-Normandié, Véronique Engelclem, Recensements de Duclair, Registre des décès et absences de Duclair, Liste électorale de Duclair 1903 (Gustave Albert Lefebvre, né à Duclair et non Ste-Marguerite), Le patrimoine industriel de Duclair-Paul Bonmartel-Berthout - 1998, 14-18 dans le canton de Duclair-Laurent Quevilly BoD 2015, Grimstad-Adressetidende, Grimstad kirkelige fellesråd, Byselskapets årsskrift, Dag Wirak, Mustadsamlingen, Mustad & Søn v/Ole A. Bjerke.