Hvordan registrerer uregistrerte kulturminner i kulturminnesok.no m/Odd de Presno
Onsdag 4. desember 2024 arrangerer vi kurs i bruk av kulturminnesok.no!
Kulturminnesøk er en nettside som driftes av Riksantikvaren. Der finner man kartfestede kulturminner over hele landet. Det er mange ulike typer kulturminner, alt fra kokegroper, ferdselsveier, steinalderboplasser og gravhauger til fredete hus og kulturmiljøer.
Det er viktig at kulturminner er registrert og søkbare, på den måten er de bedre beskyttet. Alle som vil kan legge inn kulturminner på kulturminnesøk.
Bli med på kurs og lær hvordan man gjør det!
Alle, både medlemmer og andre interesserte, er hjertelig velkommen!
KURSLEDER:
Odd de Presno
STED:
Gamle Tollboden på Nedre Tyholmen, Arendal kommune.
TID:
Onsdag 4. desember 2024, kl. 1800-2000.
PRIS:
Arrangementet er gratis, men støtt gjerne det frivillige arbeidet ved å Vippse et ønsket beløp til 752328.
ANNET:
Det blir enkel servering.
Arrangementet er støttet av Agder fylkeskommune.
Spikkekveld - Kristiansand
Nysgjerrig på spikking, eller har du bare lyst på noe å gjøre med hyggelige folk?
Spikkekveld er aktiviteten for deg som klør i fingra og kreativiteten.
Og nye venner kan fort komme på kjøpet.
Vi treffes hver torsdag på Ymse Handverk der vi tar oss en kaffekopp og prater mens vi spikker ei skje, skjærer ut en figur, syr noe lær, bøyer ei bue, tvinner tommeltotter eller bare skravler mens vi ser på og lærer av andre.
Her håper jeg at vi kan dele kunnskap og erfaringer samtidig som vi blir kjent med likesinnede i nærområdet og kanskje en og annen tilreisende som vil være med på å skape et godt miljø for hobbyen(e) vår.
Håper du vil være med å gjøre dette til et godt og lærerikt sted der vi kan tilbringe tid med hobbyen vår og vennene våre.
Vi fokuserer på tradisjonshandverk med håndverktøy av alle slag, innen treverk, lær, metall, tøy og annet, og vi holder oss unna el. verktøy og maskiner da praten er like viktig som aktiviteten.
Kom innom hvis du er nysgjerrig da vel.
55kr. per kveld,
200kr i måneden for å bli fast medlem.
Barn under 14 må ha følge av en foresatt.
ARRANGØR: Ymse Handverk
Påmeldingsfrist: Kurs i lage årer, 8.-10. aug 2024
Under årets Trebåtfestival i Risør arrangeres kurs for dere som vil lære å lage årer. Kurset går over 3 dager med 2 økter hver dag av 3 timer. Kl. 10-13 og 15-18.
Kursleder er John Andersen.
Kursinnholdet er:
Årenes historie, åredesign til forskjellig bruk, årers ergonomiske utforming tilpasset roer og båt, heltreårer kontra laminerte årer, verktøyvalg i fortid og nåtid, verktøystell, materiallære, tresorter og hvor i treet vi finner emnet, konstruere egne årer, lage tegninger, hjelpemidler for overføring fra tegning til åre emne, praktisk arbeid ved tillaging av årer, overflatebehandling av ferdige årer, beskytte årer i tollegang, lær eller tau.
Tiden strekker ikke til at hver deltaker kan lage egne årer, men alle skal få en solid innføring og praktisk trening i hver prosess.
Deltakeravgift kr. 3000,- inkl. festivalpass
Vi har 6 plasser på kurset.
Søknadsfrist 30. juli 2024
Påmeldingsfrist: Kurs i lafteteknikk under Trebåtfestivalen
Mye av den eksisterende bebyggelsen i Risør og de andre sørlandsbyene som står i dag, er lafta. Lafta bygninger er nesten som et byggesett. De kan forholdsvis enkelt flyttes. Etter bybrannen i Risør i 1861 ble det for eksempel flyttet flere hus fra bygdene innenfor ut til byen siden det var stor mangel på hus.
De fleste husa langs kysten har utvendig kledning utenpå laftekonstruksjonen. Da var det praktisk at tømmerendene var sammenføyd slik at de var kuttet i flukt med veggens ytterside, altså en lafteknute uten laftehode. En variant av denne typen sammenføyning kalles kamnov. Denne ble svært utbredt på Agder utover på 1800-tallet. Tanken er å konsentrere seg om denne laftemåten på kurset.
Deltakeravgift kr. 3000,-
Søknadsfrist 30. juli 2024
Faglig program for kurs i lafting av hus
Mandag-tirsdag
Oppmerking og konstruksjon av lafteknute i kamlaft.
Onsdag-torsdag
Fortsette med konstruksjon av lafteknute
Sliping av verktøy.
Fredag-lørdag
Takkonstruksjon.
Vindusrestaureringskurs på Vefallneset i Drangedal
Dette kurset er designet for å gi deg praktiske ferdigheter og teoretisk kunnskap som er nødvendig for å restaurere og bevare vinduer på en effektiv og autentisk måte. Dette inkluderer tradisjonell linoljebrenning av metall, glasskjæring, linoljemaling, kitting og enkle trereparasjoner.
I samarbeid med Fortidsminneforeningen og Kulturminnefondet arrangerer vi kurs i vindusrestaurering på Vedfaldneset i Drangedal. Kursholder er Chris Nerdal fra Sekel AS som instruerer og lærer bort sin kunnskap.
Formålet med kurset er å gi grunnleggende forståelse av oppbygging, funksjon og vedlikehold av gamle vinduer. Gamle vinduer er verdt å ta vare på.
Ta kontakt med Cecilie Dawes på cecilie@foodstudio.no eller tlf. 98450841 for påmelding og praktisk informasjon.
Kurs detaljer:
Sted: Vefallneset Drangedal
Overnatting: I hovedhus
Når: helg 15 - 16 juni
Pris: 950,-
Antall plasser: 8
Kurset vil bli holdt på norsk
Les mer om kurset her: Kurs i vindusrestaurering
Påmelding:
cecilie@foodstudio.no
Bli med på kurs i lafteteknikk i Risør
Mye av den eksisterende bebyggelsen i Risør og de andre sørlandsbyene som står i dag, er lafta. Lafta bygninger er nesten som et byggesett. De kan forholdsvis enkelt flyttes. Etter bybrannen i Risør i 1861 ble det for eksempel flyttet flere hus fra bygdene innenfor ut til byen siden det var stor mangel på hus.
Det finnes flere hundre ulike måter å lafte på. De fleste husa langs kysten har utvendig kledning utenpå laftekonstruksjonen. Da var det praktisk at tømmerendene var sammenføyd slik at de var kuttet i flukt med veggens ytterside, altså en lafteknute uten laftehode. En variant av denne typen sammenføyning kalles kamnov. Denne ble svært utbredt på Agder utover på 1800-tallet. Tanken er å konsentrere seg om denne laftemåten på kurset.
ARRANGØR:
Risør Trebåtfestival og Agder fylkeskommune.
FAGLIG PROGRAM:
Modul 1 – uke 21
Oppmerking og konstruksjon av lafteknute i kamlaft.
Modul 2 – uke 22
Fortsette med konstruksjon av lafteknute
Sliping av verktøy.
Modul 3 – uke 23
Takkonstruksjon.
Bli med på prambyggerkurs og lær klinkbygging i Risør
Den nordiske klinkbåttradisjonen kom i desember 2021 på Unesco sin prestisjetunge liste over verdens immaterielle kulturarv. Dette er en bekreftelse på at det internasjonale samfunnet verdsetter klinkbåt-arven, og at tradisjonen og kunnskapen nå må sikres i framtida.
Prammens historie
Prammen er en «ung» tradisjonsbåt som fant sin form på slutten av 1700 tallet. Dens arnested er kysten av nåværende Aust Agder. Prammen nærmest revolusjonerte folks mulighet til å forflytte seg i en tid da sjø, vann og elver var ferdselsveiene. De sørlandske båter før år 1800 var store, tunge og dyre, og ble benyttet til fiske og frakt. Med prammens inntreden kom båten som kostet kun en tredjedel. Kombinert med prammens fleksibilitet i størrelse, fra 10 til 18 fot, ble dette raskt en båt for alle. Nå kunne kvinner og unger få båt til eget bruk og vi fikk en oppblomstring av lag og foreningsvirksomhet. For skolebarna langs kyst og innsjø ga prammen en langt lettere hverdag. Prammen kunne formes til å bære tung last, eller lages så lett og liten at selv de minste kunne «fyke» bortover sjøen. Prammen holdt stand til slutten av 1950 årene da plastbåten overtok.
Kursbeskrivelse
Kurset gir deltakerne kjennskap og ferdighetstrening i selve båtbyggerhåndverket. I dette ligger material og verktøykunnskap. Mye av dette skiller seg ut fra andre håndverk, men tross sine forskjeller har kunnskap fra båtbygging vært nyttig ved utøving av andre fag. En av de store forskjellene er kunnskapen av å sikte krumme linjer, trene øye og hjerne for å oppdage hvilket fantastisk redskap dette er. Kurset vil ha prammer under bygging på tre stadier slik at deltakerne får prøve seg på alle faser av prambyggingen.
Hva tradisjonsverktøy lærer oss i dag
Vi vil så langt praktisk mulig bruke manuelt håndverktøy slik at vi med hele kroppen lærer å føle og lese materialene. Båtbyggerens evne til å mestre denne kunnskapen er essensiell for båtens kvalitet. Håndverktøy må lages, vedlikeholdes og tilpasses vår bruk. Kunnskapen om dette sammen med material kunnskapen læres oss å forstå de ofte mikroskopiske endringer vi må gjøre på verktøy eller i materialvalg. Dette er kunnskap vi drar nytte av i alle fag.
Arbeidsteknikker ved prambygging
Prammens hoved arbeidsteknikk heter klinkbygging. Dette betyr at bordene legges utenpå hverandre og holdes sammen jern eller kobberklink, en slags spiker med et påsatt hode også på innsiden. Dette er en gammel teknikk som selv vikingene mestret og er svært spennende å utøve i praksis. Nøyaktighet er viktig, nærmest en dyd, ved båtbygging, den skal jo bli tett!
ARRANGØR:
Risør Trebåtfestival og Agder fylkeskommune.
Laftekurs i Kragerø
Tømrer Hans Petter Musum holder laftekurs (Raulandslaft) i april.
PRIS: 4000,- kr.
INFO & PÅMELDING: Hans Petter Musum, tlf. 41642024, e-post: hpmusum@outlook.com
Kurs i istandsetting av vinduer - Flekkefjord
ARRANGØR: Agder fylkeskommommune
STED: Flekkefjord museum
PÅMELDINGSFRIST: 1. februar 2024 kl. 2300.
PÅMELDING: Via lenke her.
Gamle vinduer er vakre og varige. Å bevare dem er viktig både for å ikke sløse med ressurser, men også for å bevare bygningenes egenart.
Nå har du muligheten delta på kurs med Ole Ugland. Ole har lang erfaring på vindusrestaurering og annet håndverk. Han vil dele beste tipsene om når, hva og hvordan du skal tenke i forhold til istandsetting av vinduer.
Du vil bli kjent med bytting av tredeler, kutting av glass, kitting, linoljemaling mm. Med andre ord, vi går gjennom hele prosessen. Ingen forhåndskunnskap er forventet.
Vi har plass til åtte deltakere
Undervisningen pågår i 2 dager:
Lørdag 17.feb. kl. 10 - 18
Søndag 18. feb 09-16
Kursavgift 950 kr inneholder både verktøy og servering, lunsj på lørdager samt kaffi og noe godt ellers.
Du må gjerne ta med eget vindu, om du vil øve deg på andres, da har vi flere på lager.
Spørsmål?
917 18 336 / bygningsvern@agderfk.no
Grunnkurs i smiing på Moen Trebåtbyggeri
Grunnkurs 15 timer.
INSTRUKTØRER: Benjamin og Monica KJellman-Chapin
PRIS: 3100,- kr for voksne, 900,- kr for skoleungdom (Alder 13+)
PÅMELDING: Via lenke her.
SPØRSMÅL: bygningsvern@austagderfk.no
Kurs i dekorasjonsmaling i Lyngør
Velkommen til kurs i
dekorasjonsmaling
Kursinnhold, 20 timers kurs
Ådring er imitasjonsmaling av for
eksempel eik, flammebjørk og mahogni.
Marmorering er imitasjonsmaling av
polert stein, for eksempel carrara-marmor
og «vert de mere» (svart og grønn
variant). Dette utvalget representerer
seks ulike framgangsmåter som kan
overføres til andre varianter av ådring og
marmorering.
Sjablong- og strekdekor.
Innføring i teori, historikk og praktisk
veiledning foregår fortløpende under
kurset.
Vi bruker linoljelasur og pigmenter uten
tilsetting av løsemidler.
Grønnsåpe brukes til rengjøring av
pensler og annet verktøy.
Nivå:
Dette er et nybegynnerkurs, men det er
ingen ulempe med erfaring i penselbruk
Utstyr:
Alt kursmateriell; ferdig grunnende lerret,
pensler og spesialverktøy er inkludert i
kursavgiften.
Innstruktør Wenche Wedvik Hagen
driver Wedvik dekormaling, et foretak
i Brummunddal. Hun er utdannet i
malerfag - dekorasjon og reklame. Hun
har vært utøvende dekorasjonsmaler i 20
år og har holdt en rekke kurs i gamle
malingsteknikker disse årene.
Arrangør:
Agder fylkeskommune
Kurs i dekorasjonsmaling
Kursinnhold, 20 timers kurs
Ådring er imitasjonsmaling av for
eksempel eik, flammebjørk og mahogni.
Marmorering er imitasjonsmaling av
polert stein, for eksempel carrara-marmor
og «vert de mere» (svart og grønn
variant). Dette utvalget representerer
seks ulike framgangsmåter som kan
overføres til andre varianter av ådring og
marmorering.
Sjablong- og strekdekor.
Innføring i teori, historikk og praktisk
veiledning foregår fortløpende under
kurset.
Vi bruker linoljelasur og pigmenter uten
tilsetting av løsemidler.
Grønnsåpe brukes til rengjøring av
pensler og annet verktøy.
Nivå:
Dette er et nybegynnerkurs, men det er
ingen ulempe med erfaring i penselbruk
Utstyr:
Alt kursmateriell; ferdig grunnende lerret,
pensler og spesialverktøy er inkludert i
kursavgiften.
Innstruktør Wenche Wedvik Hagen
driver Wedvik dekormaling, et foretak
i Brummunddal. Hun er utdannet i
malerfag - dekorasjon og reklame. Hun
har vært utøvende dekorasjonsmaler i 20
år og har holdt en rekke kurs i gamle
malingsteknikker disse årene.
Arrangør:
Agder fylkeskommune.
Muring av masseovn i Åvik
Foreningen for tradisjonshåndverk i Mandal og omegn, i samarbeid med Byggskikksenteret i Flekkefjord inviterer til fagsamling på Hammerøya i Svinør.
Tema: Muring av masseovn. Murer Viggo Ballo forteller om prosessen ved å mure steinovnen.
Tid: Lørdag, 2. desember 2023, kl. 1000-1400.
Sted: Moloen i Åvik.
Ta med: Redningsvest og varmt tøy.
Påmelding innen 30. november 2023 til:
Harald T. Lund (tlf. 91184183)
Stein Nikolaisen (tlf. 91787460)
Det blir servert kaffe og noe å bite i.
Vel møtt!
Smikurs (Grunnkurs) på Moen Trebåtbyggeri
Agder fylkeskommune ved Bygningsvernsenteret i Risør arrangerer på ny grunnkurs i smiing, med Benjamin og Monica Kjellman-Chapin. Det blir to kurs på Moen trebåtbyggeri. Maks 6 deltakere på hvert kurs, så her er det første mann til mølla.
Handverksamlilng om spretteteljing
Bli med Setesdal bygningsvernsenter på handverkarsamling om spretteteljing 17. november 2023! Programmet er oppdatert. Det er alt ein del påmelde, så dette blir nok ein ettermiddag med mykje gode diskusjonar og kunnskapsdeling. Setesdalssuppe blir det også.
Velkomen!
Påmelding: https://agderfk.pameldingssystem.no/spretteteljing
Smikurs (Grunnkurs) på Moen Trebåtbyggeri
Agder fylkeskommune ved Bygningsvernsenteret i Risør arrangerer på ny grunnkurs i smiing, med Benjamin og Monica Kjellman-Chapin. Det blir to kurs på Moen trebåtbyggeri. Maks 6 deltakere på hvert kurs, så her er det første mann til mølla.
Smikurs - Viderekommende, på Nes Verk
Dette kurset dreier som om smiing av nyttig verktøy til smeden. Kursdeltagere smir et sett med verktøy som kan brukes til diverse smiing prosjekter og lærer om forskjellige ståltyper og bruksområder, samt med varme behandling av verktøystål.
NÅR:
Kurset er på 15 timer.
Mandag 26. juni kl. 1730-2130.
Tirsdag 27. juni kl. 0900-1600.
Onsdag 28. juni kl. 0900-1300.
PRIS:
2500,- kr for voksne.
900,- kr for skoleungdom (13+).
PÅMELDING:
Via link HER.
SPØRSMÅL:
Ragnhild Dietrichson, tlf. 95815593.
Kurs - Lafting/Takkonstruksjon, Nes Verk
Har du gått på laftekurs, men aldri kommet til taket ? Da er dette kurset for deg. På to dager lærer en ikke å lafte, men får et lite innblikk og for de som har gått på laftekurs før, får endelig fullført et hus.
NÅR:
24. juni kl. 0900-1600.
25. juni kl. 0900-1600.
PRIS:
900,- kr for voksne.
400,- kr for skoleelever (13+).
PÅMELDING:
Via link HER.
SPØRSMÅL:
Ragnhild Dietrichson, tlf. 95815593.
Smikurs - Grunnkurs, Nes Verk
Det blir smikurs som går over 3 dager. En kveld og to dager. Monica og Benjamin Kjellman-Chapin vil holde kurs i smiing. Kurset er både for nybegynnere. Det blir gjennomgått grunnleggende teknikker.
NÅR:
Kurset er på totalt 15. timer.
Onsdag 21. juni kl. 1730-2130.
Torsdag 22. juni kl. 0900-1600.
Fredag 23. juni kl. 0900-1300.
PRIS:
2500,- kr for voksne.
900,- kr for skoleungdom (13+ år)
PÅMELDING:
Vi link - HER
SPØRSMÅL:
Ragnhild Dietrichson, tlf. 95815593.
Påmeldingsfrist: Jenteworkshop 2023
Utlysning: Kurs for unge, kvinnelige, håndverkere. Vi søker 20 deltakere som ønsker mer kunnskap om restaurering og bygningsvern. Prosjektet er i samarbeid med Balansekunst.
For fjerde året på rad inviterer vi herved til ny samling for kvinnelige tradisjonshåndverkere 19. september - 22. september!
Lillingstonheimen er Fortidsminneforeningens prakteiendom i Fjaler på Vestlandet. På kurs disse 3 dagene skal vi jobbe både teoretisk og praktisk med 3 ulike materialer, 3 ulike fagfelt med 3 inspirerende formidlere. Målet med workshopen er å styrke nettverket mellom yrkesaktive kvinner innen tradisjonshåndverk og i kulturminnevernet. Veiledende aldersgruppe er 18 - 30 år.
I 2023 kan du velge mellom et av disse kursene:
INTERIØR: Overflatebehandling innendørs, tapetsering og tradisjonsmaling
MUR: Tørrmuring med naturstein – vi bygger en steintrapp
VINDU: Vindusrestaurering - vedlikehold av gamle vinduer
Kurset er gratis og dekker kost og losji.
Kurs i tradisjonell milebrenning av tjære i Tvedestrand
Utlysning: Vi ønsker å invitere interesserte til å være med på kurs i tradisjonell milebrenning av tjære på Skjerkholt i Tvedestrand 4. - 8. juni
I samarbeid med Agder fylkeskommune og Riksantikvaren kan vi med glede invitere til kurs i tjærebrenning!
Fra tirsdag 4. - 8. juni kan du bli med på brenning på Skjerkholt i Tvedestrand.
Målgruppen for kurset er bred. Kurset passer for deg som er skogbruker, håndverker, malemester eller bare interessert.
Du være forberedt på å kunne ta i et tak, og det blir lange dager.
Vi har til sammen 15 plasser på kurset.
Tema
Kurset vil omhandle nevertekking av milekjelen, stabling av tyrispik og uttak av torv for tetting av milen.
Under selve brenningen settes det opp vaktordning for brenning døgnet rundt i ca. 2 - 3 dager.
Ta en titt på videofilmen nedenfor som gir et inntrykk av kursets innhold.
Formidling
På kurset treffer du Einar Engen. Han er utdannet skogtekniker, og har lang erfaring innen kulturminnevern.
Innlosjering
Du må ordne overnatting selv på dette kurset. Det går an å slå opp telt på Skjerkholt. Bobil/campingvogn er også en mulighet. Alternativt er Tvedestrand fjordhotell (ca. 15 minutter med bil unna), AirBNB eller hytteutleie i området.
Mat
Deltakerne på kurset får frokost, lunsj og middag.
Deltakeravgift
Kurset koster kr. 3000,-
kr. 2500,- For medlemmer av Fortidsminneforeningen
Dette blir fakturert i forkant av kurset.
Litt om Skjerkholt
Skjerkholt er en gård med lang historie, lokalisert mellom Vegårshei og Tvedestrand. Skjerkholt er en av de største gårdene i Tvedestrand som er i drift i dag. Gården har en lang historie og har vært i samme slekt i 400 år. Gården har næret seg av ressursene i skogen hele tiden. Med elven Skjerka, elven som buldrer, ble det fløting av tømmer. At Skjerkholt nå skal i gang med milebrenning er derfor helt i tråd med historien. Gården eies og drives av Halvor Skjerkholt. Halvor har fagbrev som tømrer og er agronom. Han driver firmaet Skjerkholt naturlaft, og han er en erfaren tradisjonshåndverker. Han har tidligere bygget dammen for Nes Jernverk, og vært instruktør for Fortidsminneforeningens kurs i rotkne og grindverk i 2022.
Med på laget har vi også med oss Knut Hagelia. Knut har god erfaring med uttak av tyrirøtter og bearbeiding av disse. Knut kommer fra Gjerstad, utdannet skogtekniker og er pensjonist. Samtidig liker han å jobbe med å hente ut skogens gull, og syns det er gildt å bidra til å bevare stavkirkene, og andre verneverdige bygg.
Du må ha med
* Arbeidsklær
* Godt fottøy (fjellstøvler, beksømstøvler ol.)
* Arbeidshansker
* Egen vannflaske og kaffekopp
* Åndedrettsvern / støvmaske med filter
Ikke nøl med å ta kontakt hvis det er noe du lurer på.
Bygge nytt trehøgdeloft i Setesdal
Bli med på å bygge nytt trehøgdeloft iSetesdal!
Agder fylkeskommune og Setesdal bygningsvernsenter inviterar handtverkarar til deltaking i forsknings- og kompetansehevingsprosjekt på trehøgeloft i Setesdal.
Det skal byggast eit nytt trehøgdeloft på Rysstad i Setesdal på 1500-tals vis. Loftet frå Nomeland på Kristiansand friluftsmuseet er utgangspunktet. Laftehogg, materialbearbeiding og verktøybruk skal utførast så autentisk som mogleg. Målet er å auke kunnskapen og forståinga for byggeprosessen, samt bidra til å samle kompetansemiljø på tvers av fylkesgrensene.
Prosjektet vil gå føre seg over totalt 12 arbeidsveker. Handtverkarar kan melde seg på for å vere med på prosjektet i to veker om gonga, der ein kvar veke vil få samarbeide med nye handtverkarar. Alle vil delta i to periodar på 2 veker, totalt 4 arbeidsveker. Ein vil alltid arbeide saman med tre andre. Dersom ynskjeleg, vil ein forsøke å arbeide inn kvar fredag for å utnytte dagane.
Prosjektet vil samle 12 deltakarar. Det er ein fordel om ein har kjennskap til lafting og antikvarisk arbeid. Arbeidet vil foregå ved Setesdal bygningsvernsenter på Rysstad i Valle kommune. Anders Dalseg og LeifRøysland ved senteret vil leie arbeidet.
Deltakarar får kompensert 2000kr per dag for tapt arbeidsinntekt. Prosjektet stiller med gratis overnatting i arbeidsperiodane. Undervegs vil det verte arrangert eigne fagdagar på f.eks spretteteljing, verktøybruk mm. som vil verte opne for alle.
Oppstart for første handtverkargruppe vert måndag 17. April 2023. Første prosjektsperiode: Veke 16, 17 og 18. (april/mai)
Andre prosjektperiode: Veke 42,43,44 og 45 (oktober/november)
Tredje prosjektperiode: Veke 2,3,4,5 og 6 (januar/februar 2024).
Påmelding og meir informasjon finn du her: https://agderfk.pameldingssystem.no/trehogdeloft
Frist: 15. Mars
Påmeldingsfrist: Kurs i tre og material, skog og sag for unge håndverkere
I samarbeid med Hjerleid Handverksskole arrangerer Fortidsminneforeningen kurs i materialkvalitet og tradisjonelle sagteknikker.
Kurset avholdes på Hjerleid Handverksskole og Bygningshistorisk park på Dovre. Målet med kurset er å gi deltakerne grunnleggende innføring i materialforståelse, og materialkvalitet. De får prøve ulike sagteknikker og få kjennskap til opplegg og tørking av virke ut fra kvalitet og videre bruk. Kurset henvender seg til unge håndverkere som ønsker kompetanse på trevirke og forståelse for treets ulike kvaliteter og bruk, samt innføring i sagens historie og betydning for utviklingen av norsk byggeskikk.
Kurs informasjon:
Dato: 8-10 mai
Sted: Hjerleid Handverksskole, Dovre
Kursholder: Hans Andreas Lien, Steinar Moldal og Jon Bojer Godal.
Antall plasser: 12
Målgruppe: unge håndverkere
Lunsj og middag er inkludert i prisen
Påmeldingsagift kr 500,-
Overnatting må deltakerne ordne selv, Toftemo kan kontaktes for booking av hytte eller rom.
Kontaktpersoner Fortidsminneforeningen: Christine Sundbø, Hedda Skagen Paulson
Kursinnhold:
Kurset starter med en teoridel om materialkvalitet, hvordan lese trær, hva skal vi se etter og hvordan bedømme virke.
Vi skal gå fra teori til praksis og utøve vurdering av materialkvalitet i skogen, felle 4 trær, alle deltakerne lager en prøve som legges til tørking. På kursets siste dag skal deltakerne analysere prøvene og regne ut vekstrytme og egenvekt.
Foredrag om sag, dens historie og betydning for utviklingen av byggeskikk.
Alle deltakerne får prøve ulike sager som oppgangssag, rammesag, bordsag og håndsag.
Opplegg og tørking ut fra kvalitet og videre bruk. Ulike stablemetoder.
Gratis kurs om energitiltak i eldre murbygg - Teams
Dette er et kurs for deg som ønsker å gjøre energitiltak på en bærekraftig og hensynsfull måte!
Vi tar for oss typiske problemstillinger knyttet til varmetap i eldre murhus og murgårder. Vi gjennomgår enkle og rimelige tiltak som reduserer strømforbruk og gir bedre bokomfort, ulike typer isolasjon/etterisolering, vinduer og tetting, ventilasjon, vegger/murfasader og materialvalg.
Program
18:00 - 18:05: Velkommen v/ Buskerud bygningsvernsenter
18:05 -18:25: Hvordan er murbygg konstruert? Murfasader og materialvalg
18:25-18:45: Vurdering av tiltak i gamle hus - hvilke tiltak har størst effekt? Hvordan går man frem? Ulike tiltak og oppvarmingskilder
18:45-19:15: Ulike typer isolasjon – hvordan og hvor? Typiske eksempler, problemstillinger og valg av isolasjonsmateriale
19:15-19:30: Spørsmål og diskusjon
Praktisk informasjon
Pris: Gratis!
Tid: Tirsdag 28. mars kl. 18:00 på Teams
Instruktør: Murmester og arkitekt Ulf Teigen fra Murbyen Oslo
Sted: Kurset er digitalt og gjennomføres på Teams
Vi oppfordrer til å forberede noen spørsmål om ditt bygg – det blir mulig å stille spørsmål underveis!
Har du spørsmål om arrangementet? Kontakt Linn Marie Krogsrud, linnkr@viken.no, tlf. 97672978
Arrangementet krever påmelding - du vil få tilsendt lenke til Teams-arrangementet noen dager i forkant av arrangementet
Påmeldingsfrist: Kurs i stavkonstruksjon og taktekking
Velkommen til 5 dagers kurs. Vi søker 25 unge håndverkere til bygging av stavløe i Ryfylket. Frist for å søke er 15.mars.
I år skal vårt store Håndlagkurs til Rogaland. Vi samarbeider med Ryfylkemuseet og vi skal lage en løe på Kolbeinstveit.
Deltakerne skal få se nærmere på ulike stavkonstruksjoner og se etter forskjeller og likheter. I tillegg skal vi lære om tre typer taktekking.
Klikk for en nærmere kikk på programmet.
Målsetninger for uka:
Bli kjent med lokal stavkonstruksjon, bearbeiding av emne og reising av bygget.
Bli kjent med bruk av tradisjonelle verktøy
Bli kjent med taktekkingsmetoder: håndhøvlede vassrenner i bordtak, never og torv.
Det blir også studier av eksempler på ulike løsninger i konstruksjoner.
Vi søker unge håndverkere mellom 18 og 30 år.
Ta gjerne kontakt med oss hvis du har spørsmål.
Kurs i tilstandsregistrering - Innføringskurs
Agder fylkeskommune inviterer til kurs i tilstandsregistrering. Målet med dette kurset er å gi en grunnleggende innføring i tilstandsregistrering av bygninger. Kursdeltakerne skal kunne grunnleggende prinsipper for tilstandsregistrering og kunne utarbeide en skriftlig tilstandsrapport.
Kurs i bruk av båndsagbruk
Lørdag 4 Mars kl 10:00-17:00 holder vi kurs i bruk av båndsagbruk.
Kurset blir holdt i samarbeid med Flekkefjord byggeskikksenter.
Instruktør er Stig Drange som driver Drange snekkerverksted i Søgne. En meget erfaren mann som har mange tips og triks.
Dette passer for alle som er interessert i trearbeid. Vi håper så mange som mulig kan komme.
Påmelding kan sendes til: espenlandsnes@hotmail.com
Eller send en melding på messenger til Hitterøy Kystlag.
Kurset er gratis og det vil bli servert kaffe og verdens beste fiskesuppe
Vel møtt