Fargeundersøkelsen i Øvregate 1, Lillesand

Det er med stor glede og takknemlighet at vi ønsker velkommen til Lillesands-Daéne 2022 og vårt prosjekt «Lillesands farger i tiden», som foregikk dagene 27.- 29. juni 2022.

Bygningene langs Sørlandskysten er i dag i hovedsak hvitmalte, men slik har det ikke alltid vært. I Norge kom impulsene med bruk av farger sjøveien. Ser vi på gamle foto avspeiler disse at handel og kontakt med storbyene i Europa uten tvil har inspirert og påvirket Sørlandsbyene når det gjelder bruk av farger på sine vakre og stilrene hus. Fargene var ikke tilfeldig valgt, men i tråd med tidsriktige stilidealer.

I Øvregate i Lillesand sentrum finnes fortsatt et godt bevart bygningsmiljø med autentiske fasader, hvor kun en liten del av de over 160 år gamle originale kvalitetsmaterialene er byttet ut. Det er derfor grunn til å tro at historien i malingslagene fortsatt er lesbare. For ikke å miste denne kunnskapen når materialer i fremtiden grunnet vanlig vedlikehold sakte men sikkert byttes ut, ønsket vi i Fortidsminneforeningen å sikre kunnskapen om fargevalgene som eksisterte i Øvregate fra 1860-tallet og utover.

Vi var nysgjerrige på å finne ut hvordan disse husene opprinnelig så ut, ut fra et rent arkitektur- og fargehistorisk perspektiv. Var det for eksempel en sammenheng mellom farger og arkitektur? Var de mer beviste på fargebruken før? Resultatet bidrar til at fremtidens generasjoner ikke trenger å stille spørsmål rundt bygningenes opprinnelige farger og at de vil få en forståelse for valgene som tidligere ble tatt.

Fargeundersøkelsen var først og fremst ment for dokumentasjon. Gir undersøkelsen god dokumentasjon, positivitet og større nysgjerrighet, ønsker vi gjerne kontakt med flere interesserte huseiere og i godt samarbeid med dem søke om tilskudd til å kunne fortsette undersøkelsene videre oppover Øvregate. Om bygningene senere ønskes malt om i opprinnelige farger blir opp til huseierne og Lillesand kommune å bestemme, jf. byens Formingsveileder, som gjør det klart at endring av fasadefarge må omsøkes.

Arbeidet ble utført av Norsk Institutt for Kulturminneforskning (NIKU) som er et uavhengig forsknings- og kompetansemiljø med spisskompetanse på kulturminner. Disse har utarbeidet en rapport som dokumenterer funnene av fargeundersøkelsen i Øvregate 1, og rapporten er gitt i gave til huseierne og offentligheten ved at den er sendt våre støttepartnere, samt Lillesand kommune og Agder fylkeskommune, og samtidig som at den er publisert her på våre nettsider.

Vi vil spesielt takke alle huseierne i Øvregate 1 for at vi fikk tillatelse til å gjennomføre en fargeundersøkelse av deres hjem og for at de på denne måten bidrar til at en del av Lillesands viktige bygningshistorie dokumenteres. Videre ønsker vi å takke Bergesenstiftelsen, Agder fylkeskommune og Kulturminnefondet for sine fantastiske bidrag til dette arbeidet. Sammen bidrar de med dette til en fantastisk gave til Lillesand slik at byens bygningshistorikk i fremtiden kan fortelles mer grundig og faktabasert.

Prosjektet ble ledet av vår styreleder Torgrim Landsverk, styremedlem Margit Juliane Realfsen (tlf. 479 06 217) og vårt medlem av Fortidsminneforeningen, Else Rønnevig (tlf. 909 33 045). De to sistnevnte har vært kontaktpersonene på stedet under Lillesands-Daéne.

Les rapporten her

Etter fargeundersøkelsen i Øvregate 1 mot slutten av juni 2022 undersøkte NIKU funnene. De kom til at første fargesetting i Øvregate 1 har vært en lys, varm gråbrun på veggpanelet, med detaljeringer i mørkebrunt. Vindusramene var malt mørke rødbrune. Takelementer (sperrebjelker, åser og profilerte lister i overgangen mot vegglivet) var mørkebrune. Panelet på undersiden av takutstikket er nyere, men dette har typisk vært malt som veggpanelet. Vindskiene på gavlveggen er ikke undersøkt, men har etter all sannsynlighet vært mørkebrun som sperrebjelkene og åsene. Kontrollavdekninger viste at samme mørkebrune nyanse var malt på hjørnekasser, på profilert etasjeskiller og på sokkellist.

Mer om funnene kan du lese ved å klikke på boksen under her.


Våre støttespillere

 
 
 

Opplegget under Lillesands-Daéne

MANDAG 27. JUNI 2022:

12:00: Åpning v/Fortidsminneforeningen Aust-Agder lokallag (sted: Strandgata 16).
12:05: Bakgrunn for prosjektet v/Else Rønnevig.
12:15: Norsk Kulturminneforskning (NIKU) forteller om arbeidet som vil utføres.
12:30: Hilsener fra bidragsytere, kulturarvinstitusjoner og offentligheten.
12:00-17:00: Utstillingen i Strandgata 16 holdes åpen. Vindusrestauratør Arnt Johannessen vil fortelle om faget og hvordan vinduer enkelt kan settes istand.
13:00-16:00: Mulighet til å besøke NIKU som jobber med fargeprøver i Øvregate 1, Lillesand.


TIRSDAG 28. JUNI:

09:00-17:00: Mulighet til å besøke NIKU som jobber med fargeprøver i Øvregate 1, Lillesand.
10:00-16:00: Utstillingen i Strandgata 16 holdes åpen. Vindusrestauratør Arnt Johannessen vil fortelle om faget og hvordan vinduer enkelt kan settes istand.


ONSDAG 29. JUNI:

09:00-13:30: Mulighet til å besøke NIKU som jobber med fargeprøver i Øvregate 1, Lillesand.
10:00-16:00: Utstillingen i Strandgata 16 holdes åpen.


Velkommen!


KONTAKTPERSONER:
- Margit J. Realfsen, tlf. 47906217
- Else Rønnevig, tlf. 90933045.
- Torgrim Landsverk, aust-agder@fortidsminneforeningen.no

 

Bilder og presse

 
 

Videoer fra åpningen, 27. juni 2022

Åpningstaler ved Margit J. Realfsen (FMF Aust-Agder, styremedlem), Else “Sprossa” Rønnevig (FMF Aust-Agder, medlem), og Erik Lillebråten (Direktør i Stiftelsen Norsk Kulturarv), 27. juni 2022.

Norsk Institutt for Kulturminneforskning (NIKU) v/Hulda Blix forteller om fargeundersøkelsen de skal gjennomføre på oppdrag fra Fortidsminneforeningen, 27. juni 2022.

Bergesenstiftelsen v/Jan Chr. G. Sundt kom med en sterkt og engasjerende tale for Lillesand og Sørlandsbyene. 27. juni 2022.

 
 

Bor du i Øvregate og ønsker ditt hus fargeundersøkt?

 

Lyst til å male om ditt bygg i Lillesand sentrum?

Det er søknadspliktig å skifte farge innenfor hensynssone bevaring i Lillesand sentrum. Hva sier kommunens Formingsveileder om dette?

SØKNADSPLIKTIG OG BESTEMMELSER:
Det fremgår av plan- og bygningsloven hvilke tiltak som krever søknad og tillatelse. Innen reguleringsplanen for sentrum er imidlertid alle bygningsmessige endringer søknadspliktige. Dette gjelder også i forbindelse med nødvendige reparasjons- og vedlikeholdsarbeider.
Bebyggelsen skal beholde eller gis en utforming som harmonerer med den opprinnelige bebyggelsens særtrekk.

FARGE PÅ HUS:
Generelt: Hvitfargen har vært den dominerende fargen på treusbebyggelsen på sørlandet de siste hundre år. Begrepet “de hvite sørlandsbyene” er velkjent. Hvitmalte hus ble vanlige i Lillesand rundt 1900. Forklaringen på de hvite sørlandsbyene sies å være bestemt av økonomiske forhold. Hvit var tidligere en kostbar farge, mens andre farger var billigere. Hvitfargen var forbundet med status. Små og enkle hus var malt engelskrøde eller okergule. Nye fremstillingsmåter for hvitfargen medførte på slu en av 1800-tallet at prisen sank vesentlig, og etter dette ble det vanlig å male alle hovedhus hvite. På gamle foto ser vi at både vegger og detaljer er fargesa . Som hovedprinsipp skal hovedfargen i Lillesand være hvit. I enkelte lfeller kan det likevel forsvares å velge andre farger enn hvitt. Et sveitserstilhus får for eksempel et helt annet uttrykk med opprinnelig fargesetting enn om det males hvitt.

Retningslinjer for utforming:
Hovedbygninger skal være hvite.
På minder boder, uthus, fasader mot bakgård, sjøhus, naust, mv. kan være røde, oker eller hvite.
Dersom det kan dokumenteres at annen farge er brukt originalt eller historisk for den konkrete bygningen, kan annen tilsvarende farge tillates.
Ved maling av bestående vegger bør veggen kun skrapes. Malingfjerner kan også benyttes. Sliping med pussemasking/vinkelsliper kan ødelegge overflaten og skal unngås.
Ytterdører kan ha en uavhengig fargesetting.
Husene skal males i linoljemaling, dersom dette er benyttet tidligere.

Forrige
Forrige

Er Risør et hult skall uten historie?

Neste
Neste

Når kommunale nybyggs-tilskudd motvirker nasjonale klimamål.