Svineodden og Varmekroken

Merknader til oppstartsmeldingen - Detaljregulering for Svineodden og Varmekroken, Arendal

Det vises til deres brev av 29. september 2021 med referanse 626269-02 og med varsel om igangsetting av planarbeid og detaljregulering og oppstart av forhandlinger om utbyggingsavtale. Vi i Fortidsminneforeningen, Lokallag Aust-Agder, ønsker her å komme med våre merknader i saken.

Fortidsminneforeningen har som formål å arbeide for bevaring av vårt lands verneverdige kulturminner, samt å skape allmenn forståelse for verdien av disse. Vi skal være den ledende frivillige organisasjonen i det norske kulturminnevernet, og vi har i dag cirka 8000 medlemmer. Våre hovedoppgaver er blant annet å arbeide for å styrke tradisjonshåndverket og bygningsvernet, engasjere oss i lokale vernesaker og påvirke kulturminnepolitikken i Norge.

Deres varsel opplyser at formålet med planleggingen er å tilrettelegge for en utvidelse av Gard sine kontorlokaler i Varmekroken (Kittelsbuktveien 31). For å kunne få dette til vil det være behov for å transformere deler av eksisterende boliger i Varmekroken/Svinodden (som eies av Assuransegården AS) fra bolig til næring. Det er ønskelig å tilrettelegge for nytt tilbygg sør for eksisterende hovedbygning. Hovedinngangen vurderes beholdt som i dag. Tiltakshaver er  Assuransegården AS (Gard), og Asplanviak står som ansvarlige for planleggingen.

I planinitiativet av 24. Juni 2021 fra Asplanviak står det under punkt «5.1 Kulturminne-/kulturmiljøinteresser» følgende:

Planområdet omfatter Varmekroken og ytre del av Svinodden i bydelen Strømsbu. Sentralt i områdets kulturhistoriske utvikling står Strømsbu gård som ligger ca. 200 m vest for Gards kontorbygg. Eierne av gården har vært sentrale i å utvikle området fra skipsverft og dampsager med tilhørende boligstrøk for sjøfolk og arbeidere, til dagens næringsvirksomhet med sjøforsikringsselskapet Gard AS. 

Iht. Riksantikvarens register (Askeladden) ligger det ett kulturminne innenfor planområdet: Herlovsen på Svinodden (id 224424-1). Kulturminnet omfatter et utskipningsanlegg fra 1800-tallet og er ikke fredet.

Det vil bli gjort en kulturminnevurdering som del av planarbeidet for å utrede verdier i området, samt vurdere foreslåtte løsninger i planforslaget, herunder nær- og fjernvirkning av planlagt utbygging.

I referat fra oppstartsmøtet 24. august 2021 (sak 21/12647 i Arendal kommune) står det under «kulturminner og kulturmiljø» følgende: 

Det kan bli aktuelt å få noen alternativer på bordet, siden flere bevaringsverdige hus står i fare for å måtte rives. 

Asplanviak opplyser at de tar dette som et eget tema i planen. De har egne medarbeidere som har god erfaring i den sammenheng. Arendal historielag bør inviteres inn i prosessen, for å få historiske opplysninger frem i saken. 

De sier også at det har vært noen ulike alternativer, og det bes om at de drøftes særskilt med tanke på kulturminnene. 

Det er en fortøyningsinnretning helt sør i planområdet som de ønsker å bevare. 

Tiltakshaver er en viktig ressurs i lokalsamfunnet i Arendal. Med dette kommer også et større samfunnsansvar for hvordan man skal videreutvikle sitt nærmiljø, heriblant hvordan Arendals mange kulturmiljø bevares og hvordan opplevelsen av byen også er fra sjøsiden. 

Mange kommer til Arendal for å oppleve «Sørlandsidyll» og vi har alle et ansvar for at denne kystkulturen- og bygningsarven videreføres til kommende generasjoner og således ikke forringes. Denne arven forteller ikke bare om vår stolte historie, men den er også en inntektskilde gjennom at tilreisende fra inn- og utland kommer til Sørlandet for å oppleve noe annet og akkurat vår vakre kyst med en rik historikk. 

Å vite hvordan man skal bygg nytt riktig langs vakre Sørlandskysten og i byer som Arendal er ikke alltid enkelt å vite. Men vi opplever at Arendal og kystlinjen spesielt trues oftere og oftere av utbygginger som ikke respekterer lokalmiljøene.

Selv om der ikke finnes freda bygg innenfor planområdet så betyr ikke det at der ikke er kulturminneverdier. Det ville kostet skattebetalerne og Norge altfor mye om alt skulle fredes etter kulturminneloven. Derfor har man Sefrak registrerte bygg, og disse er det mange av rundt planområdet. Arendal sentrum er registrert i Riksantikvaren sitt «NB! - register» som er en database over byer og tettsteder i Norge med kulturmiljøer som har nasjonal interesse.

I «Riksantikvarens Bystrategi 2017-2020» står det blant annet følgende:

I de best bevarte bymiljøene av vesentlig regional og nasjonal verdi, herunder NB! - områdene, er det ønskelig å styrke bevaringen og sikre at verdiene og kvalitetene videreføres ved nye tiltak.

I NB! - områdene og andre bymiljøer av nasjonal og vesentlig regional verdi skal kulturmiljøet behandles som en helhet hvor nye tiltak bør innordne seg eksisterende bebyggelse. Nye tiltak skal videreføre områdets særpreg. Viktig i denne sammenhengen er byggehøyder og volum. God formgivning, materialvalg og farger er også svært viktig for å sikre samspill mellom gammelt og nytt. 

Bebyggelsesmønster og kvartalsinndeling, gateløp, smug, allmenninger og tomteinndelinger er en viktig del av byens historie, og bør bevares og videreføres. 

Ved oppføring av nye bygninger som viderefører stedegen historisk byggeskikk, skal kvalitet i utforming vektlegges. Med kvalitet menes materialer med varighet, god formgivning, bygningsteknisk detaljering og god håndverksmessig utførelse. De nye bygningene skal ikke representere en svekkelse av kulturmiljøets verdi og integritet.

Det er veldig positivt at tiltakshaver opplever utvikling og således har behov for å utvide sine næringslokaler, og det bør ikke være tvil om at tiltakshaver må få tillatelse til å gjøre tiltak for å nå sitt mål om mer plass - Men på grunn av det ovenfornevnte er det viktig at ting gjøres riktig og at tiltakshaver setter tydelige krav til involverte arkitekter og andre om hvordan ny bygningsmasse skal utformes, slik at den blir tilpasset med respekt for Strømsbu/Kittelsbukt/Arendal og de historiske bygningsmiljøene i langs Sørlandskysten.

Da vi ikke har sett noen forslag til hvordan tiltakshaver ønsker at det hele skal se ut, så er det vanskelig å gå i detalj om våre tanker, annet enn at vi ønsker å komme med noen punkter som vi håper tiltakshaver vil ta med i prosessen videre:

    • Tilpasning: Fra nasjonalt nivå ved blant andre Riksantikvaren har man gått bort fra de store kontrastene til å mer tilpasse og underordne seg eksiterende arkitektur. Erfaringer viser at det derfor er viktig at tiltakshaver deltar aktivt og stiller krav til utformingen og materialvalg ovenfor arkitektene som lager sine forslag.

    • Høyde: Ny bygningsmasse må ikke være så høye at det forringer utsikten naboer i bakgrunn og mot Strømsbu gård i dag har.

    • Volum: Bygningsmassen må ha et volum som oppleves naturlig for sin plassering med en mengde bevaringsverdige hus tett på i bakkant, mot sentrum og mot Strømsbu. Da det trolig vil være behov for rikelig med kontorplass, bør en be involverte arkitekter om å «dele opp» bygningsmassen, slik at den oppleves naturlig og slik at volumene ikke blir for store.

    • Parkering: I dagens situasjon brukes store deler av eiendommen på parkeringsplasser utendørs. For å kunne utnytte et større og nytt område til nye bygninger, bør det etableres ny parkering under bakken (ikke som første etasje, men under bakkenivå). En vil da kunne etablere flere bygningsvolum ovenfor som er delt opp eller føles som oppdelt, mer tilpasset nærområdet i bakgrunnen og som oppleves mer naturlig fra sjøen.

    • Fasade/Materialvalg: Fasadene bør ikke være ubehandlet eller bestå av store glass/speilfasader, men være hvit eller annen historisk farge hentet fargeundersøkelser i Arendal. Det ville vært fantastisk å sett bygg med kledning hentet av tømmer fra lokale sagbruk.

    • Tak: Ny bygningsmasse bør ha saltak med røde eller sorte teglstein. Takrenner/-nedløp av zink vil øke kvalitetspreget.

    • Strandsonen: Offentligheten må sikres tilgang til å gå langs kysten. Med en godt tilpasset arkitektur, vil veien fra sentrum til Svineodden kunne bli en fin spasertur og attraksjon.

Disse punktene vil kunne danne grunnlaget for nybygg hvor tradisjonelle bygningsarkitektur møter en moderne stil, som en forsiktig transformasjon til vår tid.

Når det gjelder fremtiden til Svinodden 14, som ligger innenfor planområdet, så er bygget Sefrak registrert og hvor man har meldeplikt i henhold til Kulturminnelovens §25 jf. Riksantikvarens «NB! - register». Vi ber derfor om at Agder fylkeskommune ved Kulturminnevernseksjonen får mulighet til å uttale seg med tanke på byggets kulturminneverdier og bevaringsmuligheter. Kan det for eksempel få en ny bruk, eller kanskje bygges på?

Vi ønsker Assuransegården AS (Gard) lykke til videre i arbeidet med et bedre tilpasset nybygg. Arendal er fortsatt et fantastisk flott sted, men for hvert bygg som enten forfaller eller bygg som ikke er tilpasset den historiske bygningsmassen, så vil også Arendal miste en del av sin historie og sjel, som vi tilslutt mener vil påvirke byen negativt. 

Til slutt vil vi takke dere for at vi har blitt tatt med i høringslisten og ber om at vi får fortsette å bli høringsinstans i denne saken, frem til endelige skisser er avgjort.


Fortidsminneforeningen, Aust-Agder lokallag
Styret v/Torgrim Landsverk
Leder

Forrige
Forrige

Hasalen prosjektet i Risør.

Neste
Neste

Nytt bankbygg i Lillesand.