Hasalen prosjektet i Risør.
Nylig ble det klart at flertallet i Formannskapet vil gi Løkteskjær Brygge AS tillatelse til å gå videre med sine utbyggingsplaner av et større leilighetsprosjekt i Risørs sjøkant, rettet mot ferierende som fritidsboliger. Men hva kommer Miljø- og Teknisk Utvalg til å vedta i saken? Vi håper de ser at det fortsatt er mulig å snu.
Vi ønsker alle å se økt aktivitet og bosetting i byer og tettsteder, men vil dette prosjektet egentlig bidra til det? Våre erfaringer tilsier dessverre ikke det, og vi tror derimot heller at prosjektet kan være starten på flere negative følger for kulturmiljøet og merkevaren «Trehusbyen Risør», om det blir realisert.
I Riksantikvaren sitt «NB! - Register» som er en database over byer og tettsteder i Norge med kulturmiljøer som har nasjonal interesse, står det blant annet følgende om Risør sentrum:
«Sammen med Røros (av de norske byene) regnes Risør som en av de aller best bevarte trehusbyene i Europa. Risør er en bevaringsverdig by med et helhetlig sentrum som i første rekke skyldes trehusene og deres plassering i terrenget, bebyggelsens menneskelige målestokk og dens kvalitet.»
Videre skriver Riksantikvaren i «Riksantikvarens Bystrategi 2017-202» blant annet følgende:
«I de best bevarte bymiljøene av vesentlig regional og nasjonal verdi, herunder NB! - områdene, er det ønskelig å styrke bevaringen og sikre at verdiene og kvalitetene videreføres ved nye tiltak.
I NB! - områdene og andre bymiljøer av nasjonal og vesentlig regional verdi skal kulturmiljøet behandles som en helhet hvor nye tiltak bør innordne seg eksisterende bebyggelse. Nye tiltak skal videreføre områdets særpreg. Viktig i denne sammenhengen er byggehøyder og volum. God formgivning, materialvalg og farger er også svært viktig for å sikre samspill mellom gammelt og nytt.
Ved oppføring av nye bygninger som viderefører stedegen historisk byggeskikk, skal kvalitet i utforming vektlegges. Med kvalitet menes materialer med varighet, god formgivning, bygningsteknisk detaljering og god håndverksmessig utførelse. De nye bygningene skal ikke representere en svekkelse av kulturmiljøets verdi og integritet.»
I Riksantikvarens nye «Strategi og faglige anbefalinger for by- og stedsutvikling» står det blant annet følgende:
«Visuelle sammenhenger mellom bymiljø og landskap er viktig. Dette gjelder blant annet forholdet mellom by og sjø, siktlinjer mellom viktige historiske bygg og utsyn fra viktige ståsteder.
De visuelle og bruksmessige sammenhengene mellom historiske bymiljø og landskap er viktig for opplevelsen og forståelsen av byer og steder.
Karakteristiske bysiluetter og landskapstrekk som er av betydning for det historiske bylandskapet bør opprettholdes for å bidra til gjenkjennelse, særpreg og opplevelse.
Høyhus bør ikke plasseres i viktige historiske bymiljøer eller på steder hvor disse høyhusene vil svekke betydningen og attraktiviteten av viktige kulturminner og kulturmiljøer.
Utbygging og utfylling av sjø- og havneområder og bygging av vei og jernbane kan svekke bruken, opplevelsen og forståelsen av kulturmiljøer, og bør unngås. Slike tiltak kan visuelt og funksjonelt skille den historiske byen fra sjøen.»
De gode menneskene bak planene er lokale og er således en bidragsyter for lokalsamfunnet i Risør og omegn. Med dette kommer også et større samfunnsansvar for hvordan man skal videreutvikle sitt nærmiljø, heriblant hvordan Risørs kulturmiljø av høy verdi bevares. Å vite hvordan man skal gjøre det riktig i gamle bygningsmiljøer er ikke alltid enkelt, men fra nasjonalt hold har man gått bort fra de store kontrastene til mer å tilpasse og underordne seg både landskap og historien.
Vi har forståelse for ønsket om å utvikle og bidra, derfor har Risør kommune med dens politikere et særdeles ansvar som forvalter og ledere for hvilke forhåpninger man gir velmente utbyggingsprosjekt i en av de best bevarte trehusbyene i Europa.
I prosessen frem til nå har tidligere Aust-Agder fylkeskommune vært tydelige ovenfor kommunens administrasjon og dens politikere om hva de faglig mener om prosjektet. Deres faglige mening 18. mars 2019 var blant annet følgende:
«Terrenginngrepene som realisering av planforslaget vil medføre, vurderes i seg selv å komme i sterk strid med de kvalitetene og verdiene som skal ivaretas i og i nær tilknytning til kulturmiljøer av nasjonal interesse.
Bebyggelse i form av to større leilighetsbygg, vil innenfor foreslått arealavgrensning, ikke kunne tilpasse seg områdets karakter da en terreng- og miljøtilpasning ikke vil være mulig. Det foreslåtte byggeområdet er svært synlig fra sjøen, en blikkvinkel som ut i fra et historisk perspektiv er viktig for Risørs egenart. Både fremtidig bebyggelse og terrenginngrep vil komme til å oppleves som svært ødeleggende elementer for opplevelsen og forståelsen av Risør sentrum.
Det foreslåtte byggeområdet er svært synlig fra sjøen, en blikkvinkel som ut i fra et historisk perspektiv er viktig for Risørs egenart. Både fremtidig bebyggelse og terrenginngrep vil komme til å oppleves som svært ødeleggende elementer for opplevelsen og forståelsen av Risør sentrum.»
Deres faglige mening 7. juni 2019 hadde mye av det samme innholdet, blant annet:
«Det frarådes sterkt å åpne opp for foreslått fortetting da terrenginngrepene som tiltaket medfører ikke vurderes forenlig med de kvalitetene som bør ivaretas i og ved Risørs historiske sentrum (dette jf. Uttalelse ved varsel om oppstart datert 18. mars 2019)».
Så langt har vi som samfunn ikke vært flinke nok på å tenke på hvordan Sørlandsmiljøene vår oppleves fra sjøen. Men tenk på det, den merkevaren er jo minst like viktig som opplevelsen folk får fra land. Mange reiser land og strand for å komme til Risør (inkludert sjøveien), og denne begeistringen for Risør vil ikke stoppe opp med årene om man fortsetter å tilpasse seg og trå varsomt i arbeidet med å utvikle byen.
At prosjektet er plassert ca. 60 meter utenfor Riksantikvarens «NB! - Register» og byens egen reguleringsplan for vern kan etter vår mening ikke tillegges vekt. Blir prosjektet godkjent slik det i dag fremstår, med så store naturinngrep og manglende tilpasning, vil det i fremtiden bli svært vanskelig å rettferdiggjøre den forholdsvis strenge, men særdeles viktige verneplanen for sentrum.
I en tid hvor viktigheten av å nå FN’s klimamiljømål er viktigere enn noen gang, må det være lov å spørre seg om det da heller ikke hadde vært bedre å fordelt fremtidige inntekter på lokale hotell og flere private overnattingstilbud i distriktet, istedenfor å sprenge ut et stort fjell rett i sjøkanten for folk som i hovedsak vil være bosatt utenfor distriktet.
Lunta er fortsatt ikke tent i fjellskråningen i Hasalen, så vi håper derfor at Risør kommune ved Miljø- og Teknisk Utvalg står frem som en god forvalter og leder, og stanser prosjektet ved å holde fyrstikkene unna denne uken.
Ved at man fra lokalt nivå i lengre tid har latt være å lytte til flere sterke faglige råd, har man også gitt utbygger inntrykk av at dette var et levbart prosjekt. Derfor bør kommunen og dens politikere se sitt ansvar og tilby å refundere eventuelle salgsinntekter fra prosjektet tilbake til en utbygger som har lagt ned mye tid og ressurser i prosjektet.
Fortidsminneforeningen, Lokallag Aust-Agder
Styret v/Torgrim Landsverk
Leder