Strandgata 10 i Lillesand - Hvorfor gjøres frivilligheten til syndebukker for ressurssterkes synder?

Vi hadde tidligere i uken følgende leserinnlegg på trykk i Lillesands-Posten. Leserinnlegget gir uttrykk for våre meninger:



Etter å ha fått medhold fra Statsforvalteren to ganger tidligere, er Fortidsminneforeningen igjen tvunget til å påklage fasadeendringen i Strandgata 10 i Lillesand sentrum.

Dette har skapt reaksjoner i sosiale medier og et leserinnlegg i Lillesands-Posten. Det skal selvfølgelig være lov til å ha ulike meninger, men innleggene har en del påstander og antakelser som er feil og som offentligheten fortjener at blir oppklart.

Men først synes vi det må være lov til å spørre hvorfor enkelte velger å gjør de frivillige til syndebukker, når tiltaket vi snakker om;


1) ikke ble utført med en tillatelse.

2) ikke følger tydelige bestemmelser besluttet av lokaldemokratiet.

Her kommer noen kommentarer fra sosiale medier og leserinnlegget, med våre svar til disse:


Rullestolrampen må fjernes?

KOMMENTAR: Foreningen krever at det skal settes opp trapp til døren som skal settes inn i fasaden. Alle vet at det vil innebære at rullestolrampen fjernes.

SVAR: At en dør får en dørtram slik den alltid har hatt, har ingenting med rullestolrampen å gjøre. De funksjonshemmedes tilgang til bygget skal selvfølgelig hensyntas, men hvis en slik tilgang var en så stor utfordring som det gjøres til, ville det vært lurt å ta dette opp med kulturmiljøforvaltningen for å finne gode løsninger som kunne løst begge interesser. En slik kontakt kan vi ikke se at har skjedd.

Koster dette innbyggerne noe?

KOMMENTAR: Det vil nå koste Lillesands innbyggere, langt mer enn enn det en fornuftig sentrumsforvaltning vil kunne handtere.

SVAR: Hadde tiltaket blitt utført etter lokalt planverk og med en tillatelse, hadde det ikke kostet samfunnet stort. Vi kan ikke se at det er de frivillige sin feil at noen velger å ikke følge planverket eller å utføre tiltak uten tillatelse. Om kommunen ønsker, kan de i tilfeller som dette gi reaksjoner som kunne dekket noen av deres utgifter.

Har Fortidsminneforeningen mye makt?

KOMMENTAR: Greit at Fortidsminneforeningen mener noe, men de burde ikke ha så mye makt og utsette eier og kommune for de store utgifter som de selv burde ha bekostet.

SVAR: Fortidsminneforeningen har ingen makt. Planverket er besluttet av lokaldemokratiet som Lillesands befolkning har valgt inn, det er politikerne som har makt til å vedta planer og det er de som for ikke altfor lenge siden reviderte og vedtok at Lillesand sentrum fortsatt er et viktig kulturmiljø som er verdt å ta vare på. Dette planverket gir gode verktøy som sikre at alle får hjelp til å forstå hvordan fellesskapet har ønsket det. Når ting i et kulturmiljø som her for eksempel blir utført ulovlig og ikke er i tråd med planverket, kan vi bruke en demokratisk rett vi har som interesseorganisasjon.

Har Likestillingsloven noe med klagen å gjøre?

KOMMENTAR: Det er faktisk en lov som trumfer Fortidsminneforeningen og det er loven om universell utforming kapittel 3 og paragraf 17.

SVAR: Lov om likestilling og forbud mot diskriminering er vi godt kjent med og den er viktig, men denne klagen har ingenting med rullestolrampen å gjøre. Den handler om en fasadeendring som er utført uten tillatelse og som ikke er i tråd med lokalt planverk.

Gjør sekten det umulig for investorene?

KOMMENTAR: Da var sekta i gang igjen. Investorene ser at det er som å spille Russisk rulett mot regelrytteriet og Fortidsminneforeningens evne til å tenke sunn fornuft.

SVAR: Vi registrerer hva en av Lillesand kommune sine politikere med makt kaller frivilligheten, men har ingen kommentar utover det. Derimot stiller vi oss undrende til hvordan folkevalgte som  har vært med å vedta ulike planer i Lillesand kan mene at det er greit at man setter i gang og utfører byggetiltak uten en tillatelse og som heller ikke er i tråd med et planverk lokaldemokratiet selv har vedtatt. Nylig kunne vi lese om hva investorene i Bakerigården har fått til. Har noen stilt seg spørsmål om hvorfor dette arbeidet ikke har blitt satt på pause - kan det ha noe med at de i stor grad har lyttet til råd og fulgt opp områdereguleringens bestemmelser?

Vi håper Kommunedirektøren og lokalpolitikerne vil sørge for at denne saken snart kan avsluttes for godt og at man får et positivt sluttresultat hvor områdets velmente bestemmelser og nasjonale faglige råd har blitt fulgt opp.

Fortsatt en riktig god sommer!

Styret i Fortidsminneforeningen, Aust-Agder lokallag
v/Torgrim Landsverk
Styreleder

Neste
Neste

Fasadeendring uten tillatelse må påklages for tredje gang - Strandgata 10, Lillesand.