Støtt Skinnfellyktas Venner

Fortidsminneforeningen observerer stadig gode lokale tiltak for lokale kulturminne som betyr noe for lokalsamfunnene deres. Slike lokale engasjement er utrolig flott å se og vi støtter deres flotte arbeid for bevaring av lokale kulturminner.

Siden november 2021 har Skinnfellyktas Venner jobbet for å sikre at Skinnfelltangen fyrlykt forblir i lokalområdet, og at den blir allment tilgjengelig og til glede for mange.

De har fått mange positive tilbakemeldinger fra folk som vil være med å støtte prosjektet. De håper derfor på at kostnader og behovet for praktisk hjelp kan dekkes gjennom et spleiselag, og inviterer herved folk til å bidra.

Forøvrig er formålet til gruppen å bevare og vedlikeholde kystkulturhistoriske minnesmerker i nærområdet rundt uthavnen Narestø.

Bakgrunn

I forbindelse med omlegging av sjømerker langs kystleden skal Kystverket fjerne fyrlykta på Skinnfelltangen i løpet av november. Nåværende lokalisering er, til tross mange henvendelser, utelukket fra Kystverkets side. De kan imidlertid godta at fyrlykta flyttes til et godkjent sted dersom noen påtar seg ansvaret og kostnader med det fremtidige vedlikeholdet. Vi vil derfor danne en gruppe for å bevare og beholde fyrlykta i lokalmiljøet der det hører hjemme som et kystkulturhistorisk minnesmerke.

Flere mulige steder har blitt vurdert, men forkastet p.g.a. kort varsel, tilgjengelighet etc. Lyngørbrygga ble utpekt som det beste midlertidige stedet for restaurering av Lykta. Brygga har et egnet underlag og er lett tilgjengelig. De nødvendige tillatelser er innhentet fra kommunen og havnevesenet.

Fyrlykta overdras vederlagsfritt fra Kystverket som også står for frakt med helikopter til anvist sted. De videre kostnadene må gruppen selv stå for. Vi tenker oss et budsjett på kr 30 000 som må dekke kostnader til kranbil, muring av fundament, søknad til kommunen, restaurering/vedlikehold, innsetting av vinduer etc. Kostnadene skal ikke belastes Narestø Vel.

Tilsvarende grupper har sikret seg sine lokale fyrlykter: Flosta Motorbåtforening har fått lykta på Havneholmen som skal settes opp på «Padda». Kvakneslykta blir tatt vare på av en lokal gruppe. Arendal Sjømannsforening skal sette opp lykta fra Bonden ved foreningens lokaler i Pollen.

Kanskje Skinnfellykta kan få skinne videre som «pensjonist» på Narestø?

Støtte

Vipps: 91131301
Kontonr: 6580 18 53751
NB! Husk å merke bidraget med "Fyret"

Kontakt

Arbeidet kan følges på deres facebook side “Skinnfellyktas Venner”.

Forrige
Forrige

30 år siden disse byggene fikk bevaringspris

Neste
Neste

Nedre Tyholmen: – Umotivert, skjemmende og fremmed