30 år siden disse byggene fikk bevaringspris

LESERINNLEGG - KARL RAGNAR GJERTSEN:
Samtykke til deling gitt av forfatter av artikkelen

I dag, 27. desember, er det 30 år siden restaureringen av Tyholmen ble tildelt den høythengende bevaringsprisen fra Europa Nostra.

Denne bevaringsprisen burde fortelle den generasjonen som skal forvalte bygningsarven på Tyholmen videre at dette ikke må skusles bort i vankunne.

27. desember 1991 skrev presidenten i Europa Nostra brev til Fortidsminneforeningen i Aust-Agder med denne store nyheten som kunne offentliggjøres i Agderposten en måned seinere.

Brevet var stilet til Ingunn Hellerdal som den gang var styreleder i foreningen som hadde lansert Tyholmen som kandidat til denne prisen.

Thommesens ord

– Denne prisen må vekke ettertanke. Den er en inspirasjon og oppfordring til borgerne og politikerne om å ta godt vare på det vi har, finpusse det og ikke forskusle det.» sa en av de entusiastiske forkjemperne for bevaringen av Tyholmen, Nils Thommesen og fortsatte:

– Prisen viser at det lønner seg å satse på sine røtter. Nå er det opp til Arendal hva som videre skal skje.

Prinsens hilsen

Prins Henrik av Danmark var organisasjonens høye beskytter og sendte en spesiell hilsen til Arendal.

Riksantikvar Stephan Tsjudi Madsen gratulerte og uttalte seg meget anerkjennende om restaureringsarbeidene i Arendal.

Gratulasjonen er dekorert med et fargefotografi av et hvitmalt Andresens hus med en rødmalt sjøbod ved siden av og med Trefoldighetskirken i bakgrunnen. Det samme motivet dekorerte forsiden på Europa Nostras magasin våren 1992.

Plaketten som ble utdelt til prisvinneren kan man stadig se på veggen av Kløckers hus.

I Agderpostens digitale arkiv kan man lese flere detaljer om prisutdelingen i 1992. Det er bare å bruke søkeordene «Europa Nostra».

Europa Nostra betyr for øvrig Vårt Europa og er en europeisk samlingsorganisasjon for frivillige kulturvernorganisasjoner. Europa Nostra ble stiftet i 1963 av en gruppe frivillige kulturvernforeninger, ledet av Italia Nostra, i kontoret til Europarådet i Paris, ifølge Wikipedia


Forrige
Forrige

Hva velger Mesternes Mester å vise frem?

Neste
Neste

Støtt Skinnfellyktas Venner