Støtt opp om “Demokratihuset” i Arendal.
“Demokratihuset” - Huset ved Ormetjern i Skauveien 6 i Arendal hvor Arbeiderpartiet ble stiftet står i dag med en usikker fremtid. Klarer man å bevare denne delen av historien, eller kan det bli revet?
I de siste par år har det pågått en kjempeinnsats for at bygget hvor Arbeiderpartiet i 1887 ble stiftet blir sikret og bevart for fremtidens generasjoner.
Stiftelsen av "Det forenede norske Arbeiderparti" i 1887 var en milepel i arbeidet for demokrati i vårt land. I 1884 ble parlamentarismen innført, og partiene Venstre og Høyre ble stiftet. Sosialdemokrater i hovedstaden mente at arbeiderne trengte sitt eget politiske parti. Arbeiderforeningen Samhold i Arendal diskuterte saken og kom til samme konklusjon. Samhold var stiftet etter Arendalskrakket og hadde arbeidet et halvt år med hjelpetiltak, støtte til streiker og politisk debatt. De inviterte nå arbeiderforeninger fra hele landet til møte i huset ved Ormetjern og der ble partiet stiftet 21. august av representanter fra Kristiansand, Oslo, Bergen og Arendal. I 1887 kjempet arbeiderne for grunnleggende politiske rettigheter: Stemmerett for alle. Huset kan i dag karakteriseres som "Et demokratiets kulturminne".
Huset er ikke fredet; det er heller ikke sikret med kommunal reguleringsplan. Men - en god eier er godt vern for et verneverdig hus. Dagens eier ønsker å avhende eiendommen. Husets fremtid er derfor usikker. Denne aksjonens første mål er å gi eiendommen den rette eieren, Fortidsminneforeningen!
Å verne dette huset er ingen ny ide. Allerede i 1937, da AP feiret sin 50 årsdag med et stort arrangement i Arendal, ble det foreslått å frede huset. AP har seinere hatt flere muligheter til å sikre seg sitt stiftelseshus, bl.a. da partiet fylte 100 og igjen var tilbake i Arendal. Samarbeidet var nært mellom LO og AP. Haraldset og Gro Harlem Brundtland ble fotografert foran huset med en borg av røde flagg. LO overrakte 1,5 mill. som gave til partiet. Huset er bygd for en avholdsforening og hverken Samhold eller AP har vært eiere. En periode var det industrilokale før Kiwanis Club ble eiere for mer enn 50 år siden. Huset har fremdeles en høy grad av autentisitet.
Demokratihusets venner er en forening som arbeider for å erverve eiendommen Skauveien 6 i Arendal. Foreningen er et samarbeid mellom Fortidsminneforeningen Agder avd., Arendal historielag og Arendal arbeiderparti. Vi har konkludert med at Fortidsminneforeningen vil være en god, langsiktig eier for huset. Denne foreningen, grunnlagt i 1844, vil sikre at huset ivaretas som et nasjonalt kulturminne.
Huset skal forbli et møtelokale, et lite kulturhus, og brukes til politisk debatt og kulturhistorisk formidling m.m. I flere år har venneforeningen hatt foredragskveld under Arendalsuka, bl.a. med Martin Kolberg og Torbjørn Jagland. Disse arrangementene har vært svært vellykket, og huset har vært fullt; mange har stått utenfor og lyttet. Vår tanke er at huset skal brukes til å formidle hendelsene i 1886 og -87 på stedet der det skjedde.
Det er også veldig aktuelt å kunne involvere ungdom i en samtale-salong/ en dialogbasert møteplass for og med ungdom om demokrati, deltagelse i organisasjonsbygging, makt og avmakt, innflytelse på fremtidens utvikling, lære av historien. En møteplass for nåtiden, som bygger på lærdom og kunnskap fra fortiden for å skape fremtiden.
En intensjonsavtale om kjøp er inngått med dagens eier. Denne avtalen gjelder ut 2024. Husets skjebne er usikker dersom ikke vi får kjøpt huset seinest høsten 2024!
Men, det vi mangler er penger til å kjøpe huset.
Les mer om stedets historie, her med hendelser i kronologisk rekkefølge:
1884 Parlamentarismen etableres i Norge, og det politiske system, med politiske partier, som vi fremdeles har, kommer på plass. Partiet Venstre blir stiftet, som det første politiske parti i Norge. Like etter blir partiet Høyre stiftet.
Christian Holtermann Knudsen utgir avisa Vort Arbeide i Kristiania. To år seinere skifter avisa navn til Social-Demokraten.
1885 Venstre vinner stortingsvalget og Sverdrup blir statsminister. Knudsen lanserer ideen om et eget arbeiderparti i Norge. Den Sosialdemokratiske Forening blir stiftet i Kristiania.
1886 Avholdslosjen Sigholts Minde bygger og tar i bruk sitt nye forsamlingslokale ved Ormetjern på Strømsbu gård i Barbu kommune, like utenfor byen Arendal og midt i et arbeidermiljø omkring Nidelvas munning.
Samme år, i oktober, rammer Arendalskrakket byen og omegnen. Axel Herlofson, bankdirektør og eier av Arendal Privatbank og Strømsbu gård er hovedperson. Dampsager og skipsverft stopper opp, arbeidsløshet rammer en stor del av befolkningen i alle kommunene omkring Nidelvas munning.
En uke etter krakket inviterer Strømsbu samtalelag til diskusjon i det nye losjehuset ved Ormetjern: Hva kan gjøres for å hjelpe de arbeidsløse?
Ukentlige møter. Stort demonstrasjonstog til amtmann og byfogd. Arbeiderforeningen Samhold stiftes.
1887 Stor fest på nyåret med avduking av foreningens nye fane. Radikalisering. Samhold-folkene leser avisa Social-Demokraten fra Kristiania. De utgir også sin egen avis: Samholds Avis. De driver hjelpearbeid og etablerer eget handelslag. Leder for Samhold er Karl Fostvedt.
Trenger arbeiderne sitt eget politiske parti? Samhold tar opp spørsmålet på medlemsmøte våren 1887 – og svaret er ja. Invitasjon sendes ut til alle arbeiderforeninger i landet, også til Den Socialdemokratiske Forening i Kristiania.
1887 21. august møtes delegatene fra Kristiania, Bergen, Kristiansand og Arendal i losjehuset ved Ormetjern. De vedtar å stifte Det Forenede norske Arbeiderparti. Møtet varer tre dager. Partiets første styre var helt arendalsbasert med sagbruksarbeider Anders Andersen som leder.
1888 Nytt styre velges, og dette er Kristiania-basert. Samhold går i oppløsning, Samholds Avis går inn. Arendalsborgerne ser med skam og forferdelse på Samhold og hendelsene omkring bevegelsen.
1890? Sigholts Minde selger sitt nye forsamlingslokale til Kjærsmeier og huset blir nå til en liten trikotasjefabrikk der familien Kjærsmeier bor i loftsleiligheten.
1904 Arendal arbeiderparti stiftes. Ingen dokumenterte forbindelser til Samhold.
1927 Partiet fyller 40, og jubilerer, nå som landets største parti. Arbeiderbladet intervjuer Anders Andersen som nå bor i Røyken. AP-avisa Tiden i Arendal har reportasjer.
1937 Det norske arbeiderparti fyller 50 år med et stort arrangement i Arendal, også en markering utenfor huset der partiet ble stiftet. Utenriksminister og professor i historie, Halvdan Koht, holder tale ved huset og tar til orde for at huset bør fredes og bli et partimuseum.
1945 Eieren planlegger huset ombygd til bolig med to leiligheter. Huset dokumenteres med tegninger.
1972 Kiwanis Club kjøper huset og tilpasser det til sitt formål. Hovedstruktur beholdes, med loftsleilighet og forsamlingslokale.
1980 Historikeren Harald Flodda skriver hovedoppgave om Samholdbevegelsen i Arendalsområdet. Samler informasjon fra mange spredte kilder.
1987 21.august. Det norske arbeiderparti fyller 100 og har arrangement her i huset som de låner av Kiwanis. Torbjørn Jagland var partisekretær, Gro Harlem Brundtland partileder. Bladet LO-aktuelt hadde stor foto-reportasje med fargebilder fra begivenheten. LOs leder Haraldset var til stede og overrakte kr. 1 500 000 til partiet som jubileumsgave. Helge Rød utga bok om hendelsene.
2014 Kuben – museum og arkiv i Arendal åpner utstillingen om Arendalskrakket og hendelsene etterpå. Utstillingen ble åpnet i 2017.
2015 Arendal historielags styre og FMF avd Aust-Agders styre på befaring. Kiwanis informeres om husets historiske betydning.
2018 Kan losjehuset bli revet og erstattet med et leilighetsbygg?
Losjehuset føres på Fortidsminneforeningens røde liste over kulturminner som står i fare for å ødelegges.
2019 Aps generalsekretær og LO topp befarer huset sammen med Arendal historielag. APs gen. sekr. Kjersti Stenseng og Julie Lødrup fra LO. Historielaget fikk ingen tilbakemelding. Konklusjon: Arbeiderbevegelsen vil ikke være fremtidig eier eller ta noe initiativ.
2021 Arendal historielag innkaller til møte i Arendalsuka i huset som lånes av Kiwanis Club. Målsetting: Å belyse husets verdi som kulturminne. En ressursgruppe fortsetter arbeidet (Arendal historielag, Arendel arbeiderparti, LO i Agder, Fortidsminneforeningen Agder avdeling / Utvalg: Halvor Tjønn, Sigbjørn Osterman, Ellen Ledaal Gjertsen, Karl Ragnar Gjertsen)
2022 Agderseminar på Kuben med tema arbeidere i Agder. Omvisning i huset. Artikkel i seminarrapporten.
Møte under Arendalsuka i huset med Torbjørn Jagland som foredragsholder. Fullt hus.
Ressursgruppas konklusjon er at den beste løsningen er at Fortidsminneforeningen blir framtidig eier av huset, med en lokal gruppe som forvalter huset og organiserer bruken som formidlingsarena og forvaltning av huset. Fortidsminnneforeningens hovedstyre informeres.
2023 Huset må ha et navn: Demokratihuset. Foreningen «Demokratihusets venner» stiftes. Intensjonsavtale om kjøp av huset fra Kiwanis Club undertegnes. Foreningen er registrert i Brønnøysundregistrene.
Martin Kolberg foredragsholder onsdag i Arendalsuka. Fullt hus.
Riksantikvaren freder Folkets hus i Sauda. Denne type demokrati- og fellesskapets kulturminner mangler på fredningslisten, sier Riksantikvaren.
2024 Fortidsminneforeningens hovedstyre vedtar at foreningen vil være fremtidig eier, hvis kjøp finansieres eksternt.
Søknader sendt til LO og Sparebank 1 etter avtale med Martin Kolberg. Negativ tilbakemelding. Spleis for Demokratihusets venner er startet.
Framtidig hendelse:
2037 Arbeiderpartiet feirer sitt 150-års jubileum. Eksisterer da Ormetjernhuset – eller er det erstattet av et leilighetskompleks med adresse Skauveien 6, Arendal?
Litteratur:
Karl Ragnar Gjertsen: Hendelsene ved Ormetjern i 1886 og 1887. Om kulturminnet «Sigholts Minde», arbeiderforeningen «Samhold» og stiftelsen av Det norske Arbeiderparti.
Digital utgave (Denne publikasjonen inneholder en utførlig litteraturliste):
Arbeid, arbeidere og arbeiderbevegelse på Agder 1500-2020 | Nordic Open Access Scholarly Publishing