Stavkirkemodellen kan nå oppleves av alle på Setesdalsmuseet.

Søndag 26. mai var vi på en flott tur til flere spennende steder i Setesdal. Vi startet turen på Haugeburet, der Eivind Dalseg fra Setesdal bygningsvernsenter og tømrer Øyvind Mauren fortalte om buret, som ble bygget allerede i 1217. Ser man bort fra kirkene, er dette det eldste bygget i hele Agder.

Deretter gikk turen til Skore, en utrolig flott beliggende og autentisk gård med bebyggelse fra 1600-tallet. Eier Olav Øygarden tok oss godt imot og fortalte om gården. Eivind Dalseg hadde flere ting han kunne supplere med og murer Eystein Greibrokk fortalte om tradisjonmuring og arbeidet han skal gjøre på Skore. Dagens overraskelse var at han etterpå fikk tildelt Fortidsminneforeningens hedersnål for sin fantastiske og mangeårige innsats som tradisjonsmurer. Deretter ble det lapskaus, kake, kaffe og kringle før vi var så heldige å få høre Espen Aasbø på hardingfele.

Etter omvisning i hus og uthus, reiste vi videre til Helle camping der det nye trehøgdeloftet står. Eivind Dalseg fortalte om prosjektet med det imponerende trehøgdeloftet som er laget med utgangspunkt i trehøgdeloftet på Vest-Agdermuseet. Eieren, Arne Holskog, viste også fram og fortalte om det nye fjøset som er under oppføring på campingen.

Siste post på programmet var stavkirkemodellen på Setesdalsmuseet. Her var vi så heldige å få se modellen før selve utstillingen åpner 2. juni. Vi anbefaler alle et besøk på denne utstillingen. Felebygger Marton Laksesvela og tømrer Øyvind Mauren har vært med og bygget den flotte og detaljrike modellen, og de fortalte om både om selve byggingen og hvorfor de hadde bygget en slik stavkirkemodell. 

Tusen takk til alle som bidro til en kjempefin og spennende dag! 

Forrige
Forrige

Høringsinnspill - Regionplan Agder 2030 med regional planstrategi 2024-2027.

Neste
Neste

Eystein Greibrokk får Hedersnålen for sitt arbeid med å løfte tradisjonelt murerarbeid.