Eystein Greibrokk får Hedersnålen for sitt arbeid med å løfte tradisjonelt murerarbeid.

Nå blei eg heilt satt ut! Dette hadde eg ikkje draumt om. Det er moro å bli satt pris på, men det er faget som er det viktigaste for meg. Det er viktig å bringe kunnskapen vidare, sa ein ydmyk prismottakar av Hedersnåla, Eystein Greibrokk.

Fortidsminneforeningen Aust-Agder lokallag arrangerte tur til Skore i Bygland kommune i dag, søndag 26. mai 2024. Skore ligger høyt oppe i lia på andre sida av Åraksfjorden for Ose, med en fantastisk utsikt. Gården ble fraflytta ut på 1960-tallet og har en spennende historie og i dag er det Olav Øygarden (f. 1965) som eier garden. Gården fremstår som tilnærmet autentisk.

Det ble holdt flere spennende foredrag både fra eier, Eivind Dalseg fra Agder fylkeskommune og Bygningsvernsenteret i Setedal, samt Eystein Greibrokk som fortalte om murerarbeid han skal gjøre på gården i de kommende måneder.

Greibrokk ble etter sitt foredrag overrasket med Fortidsminneforeningens hedersnål, fra lokallagets nestleder Gunhild Risdal Konnestad og ordfører Runar Flåt Granheim.

Eystein Greibrokk er født i 1950 og er en tradisjonshåndverker fra Grendi i Bygland kommune. Han har sin utdanning fra Høyskolen i Sør-Trøndelag. Siden tok han desentralisert utdanning i bygningsvern i Setesdal og det var her hans store interesse for muring med leire våknet.  Etter hvert etablerte han sitt eget murerfirma.  Han har gjennom mange år som tradisjonsmurer gjort en enorm innsats for kulturminnevernet, ikke bare lokalt, men også regionalt og nasjonalt.

Greibrokk har gjennom sitt virke i mange år løftet fram murerfaget og spesielt tradisjonell muring med leire i et bygningsvernmiljø som nok har vært mer opptatt av tre og lafting. Særlig ildsteder og gruer har han jobbet mye med. Nesten overalt han kommer, er det ei grue han har vært i eller en annen mur han har satt i stand. Han har ikke bare murt seg gjennom hele Setesdal, han har et enormt nedslagsfelt, Vestlandet, Lofoten, Finnmark, hele Norge, ja til og med på Svalbard har han vært og murt. Han har ei stor kontaktflate og er et veldig kjent navn innen bygningsvernet. Han kan fortelle masse både om folk han har møtt og steder han har vært.  Han har altså reist land og strand rundt, men det er sagt at han hver kveld ringer og snakker med kona Arna som er hjemme. 

Eystein er opptatt av tørrmuring og leirmuring og at arbeidet som gjøres ikke skal tilføre noe nytt, det skal se ut som det alltid har vært der, med de samme materialene, bare reparert og istandsatt. Eysteins kunnskaper og ferdigheter er sjelden og ettertraktet.

Men Eystein har ikke villet holde kunnskapen for seg selv.  Han er glødende opptatt av rekruttering til faget og av å formidle.  Heldigvis for bygningsarven går kunnskapen derfor videre til andre håndverkere. Det er dessuten ikke få kurs han har holdt for eiere av kulturminner og andre interesserte.  Senest denne uka har han holdt kurs i steinsetting av bekk i Åmli. 

Eystein har mange ganger sagt at han vil gi seg og bli pensjonist. Å mure er tungt arbeid, det krever en sterk kropp. Men folk som kjenner ham, sier han er seig som et reveskinn. Han er ungdommelig, kunnskapsrik og morsom å høre på.  Eystein er i tillegg ekstremt på tilbudssiden og veldig snill. Han ønsker det beste for både bygninger og mennesker. Han har i stor grad bidratt til at kulturminnevernet har fått større forståelse og høyere status i de områdene han hatt oppdrag.

Hedersnålen henger veldig høyt og kan tildeles de som har gjort en særlig fortjenstfull innsats innenfor kulturminnevernet.  Det er i hele Agder kun tildelt 10 hedersnåler og sist det skjedde var i 2011.  I fjor nominerte Fortidsminneforeningen Aust Agder lokallag Eystein Greibrokk til Hedersnåla. Og i vår kom det beskjed fra et enstemmig Hovedstyre om at jo, Eystein fortjener virkelig hedersnåla. 


Fortidsminneforeningen gratulerer med det derfor Eystein Greibrokk med Hedersnålen, for sin særlig fortjenestefulle innsats for kulturminnevernet og bygningsarven!




Forrige
Forrige

Stavkirkemodellen kan nå oppleves av alle på Setesdalsmuseet.

Neste
Neste

Klage på vedtak - Sak PMU-088/23 - Søknad om dispensasjon fra reguleringsplan for innsetting av vinduer med løse sprosser og aluminiumslister, Stranda 14 i uthavna Ågerøya i Lillesand kommune.