Sier ja til istandsetting og ny bruk i Svinoddveien, Arendal

Fortidsminneforeningen, Aust-Agder lokallag har i dag sendt inn vårt høringssvar til Assuranseselskapet Gard AS v/Henning Larsen AS og Ole Bachke i søknad om mindre endring av reguleringsplan for Strømsbu sag (Svinoddveien) i Arendal kommune.

Etter gjennomgang av planbeskrivelsen finner Fortidsminneforeningen det som positivt at tiltakshaver ønsker å gi dette kulturminnet en ny bruk, selv om en del av dagens bygg må rives. Vi skulle selvsagt sett hele bygget bevart, men lovverket Norge i dag har tillater ikke i stor nok grad transformasjon til ny bruk. Man står i denne saken derfor mellom et valg om å la kulturminnet forfalle til det faller sammen, eller å lage et konsept der noe bevares og noe er nytt. 

For at prosjektet skal lykkes og vi fullt ut skal støtte de mindre endringene i reguleringsplanen, ber vi i Fortidsminneforeningen om at man i tillegg til tiltakshavers forslag legger til noen mindre endringer i reguleringsplanens punkt 2.1, 2.2, og 2.3. Punkt 2.1 var ikke en del av tiltakshavers forslag, men vi mener området må sees i sammenheng og derfor at disse mindre endringene må tas med.

Disse mindre endringene som vi i Fortidsminneforeningen ber om at blir lagt til mener vi i lovens forstand er å anse som mindre endringer og derfor kan behandles i denne saken nå. Ingen av forslagene vi kommer med vil påvirke tiltakshaver negativt, da vi oppfatter at deres mål og ønske er å bevare gjennom å gi området en ny bruk. 

Disse punktene som både tiltakshaver og vi i Fortidsminneforeningen her kommer med mener vi vil kunne danne grunnlaget for en istandsetting og et nybygg hvor det settes gode rammer for både kulturminneverninteressene og tiltakshavers behov for ny bruk, der tradisjonelle bygningsarkitektur møter en moderne stil, som en forsiktig transformasjon til vår tid. 

Les hele høringssvaret ved å klikke på boksen under:

Forrige
Forrige

Ulempene større enn fordelene i vedtaket om Krags gate 54 i Risør, klages inn til Statsforvalteren.

Neste
Neste

Sløyd og dannelse.