Ny kommuneplan i Froland.

Det vises til deres brev av 5. mai 2021 med referanse 20/1309-32 hvor dere etterlyser høringsuttalelser angående ny kommuneplan for Froland kommune for 2021-2033. Vi i Fortidsminneforeningen, Lokallag Aust-Agder, ønsker her å komme med våre uttalelser i saken.

Fortidsminneforeningen har som formål å arbeide for bevaring av vårt lands verneverdige kulturminner, samt å skape allmenn forståelse for verdien av disse. Vi skal være den ledende frivillige organisasjonen i det norske kulturminnevernet. Våre hovedoppgaver er blant annet å arbeide for å styrke tradisjonshåndverket og bygningsvernet, engasjere oss i lokale vernesaker og påvirke kulturminnepolitikken i Norge. Vi har et par hundre medlemmer i gamle Aust-Agder fylke, og derav flere som er bosatt i Froland kommune. 

Vi synes det er flott at Froland kommune har lagt opp planen etter FN’s Bærekraftmål, og det er positivt at dere i forslaget  «Ønsker å ta hensyn til blant annet kulturhistoriske verdier og estetiske kvaliteter, og at kulturminner og kulturmiljøer tas aktivt i bruk som ressurser i tettstedsupviklingen». 

Vi oppfordrer allikevel kommunen til å være mer spesifikke rundt målene i planen, og vi har derfor et par kommentarer under. 

FN’s BÆREKRAFTMÅL - MÅL 4:
Under både samfunns- og arealdelens forslag er FN’s Bærekraftmål 4 (God utdanning) nevnt. Vi oppfordrer kommunen til å påvirke lærerplanen og jobbe for å inkludere i planen at alle grunnskole elever i kommunen skal få oppleve ulike tradisjonshåndverksmetoder enten i egen regi eller gjennom «Den Kulturelle Skolesekken» minimum en gang årlig ganger gjennom hele grunnutdannelsen, og at de som viser større interesse for fagene, skal ha muligheten til å fordype seg i disse gjennom valgfag eller utplassering hos profesjonelle tradisjonshåndverkere bosatt i kommunen allerede i grunnskolen. 

Det er veldig viktig at barn og unge får en kunnskap og forståelse for hvorfor våre forfedre bygde landet slik de gjorde det. Disse metodene bør videreføres da de ofte var og fortsatt er mer miljøvennlige og er tilpasset lokale forhold, ved bruk av lokale kortreiste materialer. Før var det vanlig at man begynte å få håndverkskunnskapen allerede som barn og ungdom. Skal en bli mer selvforsynt på håndverkere med god kunnskap, er man derfor avhengig av å starte tidlig. 

FN’s BÆREKRAFTMÅL - MÅL 11:
Bærekraftmål 11 er nevnt i forslaget til plan, men delmål 11.4 (Styrke innsatsen for å verne kultur- og naturarven) er ikke nevnt. Vi registrerer i forslaget til plan at det er nevnt at innbyggere ønsker et fokus på gjenvinning og gjenbruk, og at sirkulærtankegangen  er med. Vi oppfordrer derfor at kommunen også inkluderer innholdet i delmål 11.4 om at man skal styrke innsatsen for å verne kultur- og naturarven, da dette er en helt naturlig del for å kunne oppnå sirkulærtankegangen. 

Vi oppfordrer kommunen til å lage rutiner for fraflyttede eller steder som forfaller i hele kommunen, slik at eiere av fraflyttede/forfalne bygg kan motiveres til å selge slik at disse kan få en ny bruk og bevares. Kommunen har mange gode ressurser og man bør heller tenke gjenbruk her istedenfor planlegging og oppbygging av nye og dyre boligfelt utenfor det sentrumsnære i Osedalen og Blakstadheia.

FN’s BÆREKRAFTMÅL - MÅL 12:

Dette målet er ikke nevnt i kommunens forslag til ny kommuneplan. Bærekraftmål 12 går på ansvarlig forbruk og produksjon, der delmål 12.5 går på gjenvinning av materiale og ombruk, mens delmål 12.6 går på bærekraftig reiseliv, lokal kultur, osv. 

Forslaget til ny kommuneplan ser ut til å søke et mer miljøvennlig lokalsamfunn. Vi oppfordrer derfor kommunen til å ta med dette og se det i sammenheng med kulturminner og bygningsvern.

Kommunen kan for eksempel enten alene eller i sammen med en nabokommune, etablere en «Materialbank for bygningsvern», der man lagrer gamle bygningsdeler som folk kan levere inn og som kan bli gjenbrukt av andre som leter etter denne typen bygningsdeler, istedenfor at det dumpes på søppeldynga.  

Froland har også mange flotte og viktige kulturminner som en bør være stolte av å ha i kommunen sin. Disse kulturminnene har og kan i høyere grad ha en positiv effekt på reiseliv, tilflytning og interesse for lokal kultur, om man fokuserer på bevaring og bruk av kulturminner. 

ANNET:
Med tanke på områdene som er synlig fra  kulturminner og hensynssoner for kulturmiljø, så oppfordrer vi til at det lages byggeforbudssoner og/eller tydelige og detaljerte planer for hvordan nye bygg/endringer på eksisterende bygg kan bli seende ut i disse områdene.  Det forringer opplevelsen man har ved å besøke kulturminner, hvis man samtidig blir tvunget til å se noe annet som bryter kraftig med kulturmiljøet. Et eksempel på dette er de nye boligene av samtidsarkitektur med flatt tak og store glassfasader i horisonten som er godt synlig fra et av Frolands viktigste kulturminner, nemlig Frolands Verk. Slike tilfeller bør en sørge for å unngå i fremtiden, ved å lage hensynssonene større eller at det gjøres tydelig for området rundt at det vil stilles krav til en  utforming som er tilpasset kulturmiljøet man forsøker å bevare.

Froland kommune oppfordres snarest til å ferdigstille kulturminneplanen for kommunen. I planstrategien til kommunen kommer det frem at det i 2018 ble utført et godt registreringsarbeid av kulturminner, men at selve plandokumentet ikke er utarbeidet enda. 

Det samme gjelder utviklingsplanen for Frolands Verk, hvor kommunen i planstrategien har uttalt at «Froland kommune eier Frolands Verk som det både er viktig å ta vare på som kulturminne, men også som museum-, friluftsliv og næringsdestinasjon». Man kan se for seg at dette området kan bli et attraktivt handelssted og reisemål. 

Tar man gjenbrukstanken videre, kan en for eksempel tenke seg at bygninger i kommunen som ikke finner en ny eier, men kun står til forfall eller ønskes revet, kan bli overtatt, flyttet og oppført i området rundt Frolands Verk. Ny bruk for disse bygningene kan være alt fra kulturformål som små håndverksverksbedrifter, kunstnere, kafe, mikrobryggeri eller beboelse, slik man har sett på for eksempel Bærums Verk. 

Til slutt vil vi takke dere for deres innsats for å lage en god plan som vil inkludere bevaring og fokus på kulturminner og at man vil kunne bli selvforsynte på tradisjonshåndverkere som har fagkunnskap til å jobbe med bevaringsverdige og freda bygg. 

Vi ber samtidig om at vi får mulighet til å uttale oss videre i denne saken, der det er naturlig. 

Fortidsminneforeningen, Aust-Agder lokallag
Styret v/Torgrim Landsverk
Leder

Forrige
Forrige

Steinsås gruver.

Neste
Neste

Krags gate 54, Risør.