Steinsås gruver.

Fortjener gruvene og en viktig del av Arendal By’s opprinnelse å bare bli ei steinfylling?

I år 1574 startet et nytt eventyr i Arendal, som den gang kan sammenlignes med eventyret Arendal i dag opplever rundt etableringen av den nye batterifabrikken. For år 1574 var året som Erik Munk fikk sitt kongelige privilegium til å bygge jernverk med malm fra lokale gruver.

Gruvene og forekomsten av jernmalmen i Arendalsfeltet var en stor del av årsaken til at det ble etablert en by med navn Arendal. Hadde gruvene vært kanskje 35 år eldre, ville de trolig etter norsk lov vært å anse som automatisk fredet.

Flere av gruvene er i dag fylt igjen, men noen veldig få står fortsatt igjen intakte. Disse har en verdi som Arendal burde ta veldig godt vare på og som kan gi unike muligheter i fremtiden. Istedenfor ønsker eierne nå å fylle det hele igjen med fire tusen lastebillass med stein. 

Mer om historien rundt «Langsæv Mine» i Steinsås og Barbudalen i Arendal kan en finne på nettet, men gruvene på Langsæ er trolig den eldste i Arendalsområdet og en av de eldste gruvene som er kjent i Norge. Arendal var faktisk i en tid en av de aller viktigste gruvebyene i Norge, etter blant annet Røros og Kongsberg. Dette sammen med gruvenes betydning for Arendals opprinnelse burde gjøre at både eiere og myndigheter har nok fornuft og ansvarsfølelse til å ta vare på den kulturarven som her ligger godt bevart under bakken på Steinsås.

At alle er enige om at gruvene burde ha vært sikret for lenge siden burde der ikke være noen tvil om, men spørsmålet blir om gruvene kan ha en annen verdi enn å bli brukt som steinfylling, som vil ødelegge kulturminnet og en viktig del av Arendals stolte historie for all fremtid. Et minimum er at gruvene dokumenteres for ettertiden, men vi i Fortidsminneforeningen mener det blir for slapt av de ansvarlige aktørene, med tanke på hvilken historie man sitter på og hvilken skatt gruvene kan bli for næringslivet i Arendal.

Med økende besøkende til Sørlandet, burde man finne frem kreativiteten og bruke historien for hva den er verdt. Tenk hvilken mulighet disse gruvene kunne ha, kanskje kunne man hatt omvisninger i gruvene slik man finner på Næs Jernverk, kanskje kunne man etablert klatre- og grotteaktiviteter inne i gruvene, eller kanskje kunne man laget et unikt konsert og serveringssted inne i gruvene. Det er kun kreativiteten som setter en stopper, men å fylle igjen med stein er hverken kreativt eller langsiktig tenkt. 

Så kjære Arendal - Dere sitter på en unik mulighet, ikke fjern denne muligheten for fremtiden. Om dagens generasjon ikke ønsker å benytte seg av den nå, så sørg derfor heller for at gruvene sikres grundig uten at kulturminnene blir ødelagt for fremtiden. 

Kulturminner skaper gode Sommerminner - God sommer!

Fortidsminneforeningen, Lokallag Aust-Agder
Styret v/Torgrim Landsverk
Leder

Forrige
Forrige

Sørlandet er en attraksjon og inntektskilde.

Neste
Neste

Ny kommuneplan i Froland.