Krags gate 54, Risør.

For et fantastisk engasjement vi har opplevd etter vår kommentar på facebook 1. juni i år. Enda bedre ble det da andre engasjerte mennesker samtidig slo seg på, slik som Erling Okkenhaug alias «Sørlandsrefseren», som i tillegg svært generøst nå har tilbudt utbygger av Krags gate 54, 15 timers gratis konsultasjon.

For nå er der dialog mellom utbygger, ordfører og Okkenhaug, og i går ble vi kontaktet av Okken- haug som lurte på om Fortidsminneforeningen ville være med i en dialog med utbygger og kom- munen, og svaret er jo at det er klart vi vil det.

Det er fantastisk positivt når utbygger, sammen med både ordfører og kommunen, nå ønsker en dialog om Krags gate 54 og på den måten forsøker å løse dette ved å hente inn flere med andre gode tanker.

Fortidsminneforeningen er en ideell organisasjon, stiftet i 1844, og jobber for bevaring og formid- ling av landets kulturminner. Foreningen holder et våkent øye med den offentlige forvaltningen og engasjerer seg i samfunnsdebatten om kulturminnevernets vilkår og framtid.

At Krags gate 54 ligger utenfor området i Risørs verneplan er ikke relevant. Det som er relevant og viktig i denne saken, er at Krags gate 54 i fremtiden skal kunne oppleves som en attraktiv og troverdig ankomst for fastboende og besøkende til en av Norges best bevarte trehusbyer, og at man nå innser at dagens situasjon og utbyggingsplaner har store forbedringspotensiale.

At eierne i det hele tatt fikk lov til å sette opp et slikt volum for noen år tilbake er de aller fleste i dag enige om at var uheldig. Følgene av det valget som ble tatt da, vil henge med videre, men må- let nå må være å gjøre «vondt til bedre», og ikke «vondt til verre», gjennom en nøye planlagt repa- rasjon.

Som både Okkenhaug og vi i Fortidsminneforeningen har uttalt tidligere, så vet Risørfolk selv veldig godt hvem de er og at man i altfor lang tid har trodd at utbyggere og arkitekter utenfra vet bedre enn hva de selv gjør. Dette er ikke bare et problem i Risør, men også nasjonalt, og som re- sultat har man fått store volumer og firkanta «kasser» i gamle bygningsmiljøer som har medført at folk har blitt lei og begynt å stille spørsmål.

At folk blir lei er ikke et nytt fenomen, for Fortidsminneforeningen ble stiftet som følge av at norske stavkirker ble revet en etter en på 1800-tallet. I dag er interessen større enn noen gang og man ser i tillegg betydningsfulle facebook-grupper som «Arkitektopprørert» med sine nær 25 tusen medlemmer, som har hjulpet med å sette fokus på kulturminner, bygningstradisjoner og tilpasning. De har klart å skape en kraftig debatt og snu enda mer på holdningene som finnes, og man ser nå et friskt pust med nye holdninger, hvor tilpasning er essensielt i nye byggeprosjekt. Disse holdningene er også forankret nasjonalt, ved at Riksantikvaren for et par år siden la opp til mer tilpasning i bevaringsverdige områder i sin nasjonale bystrategiplan.

Med den nye optimismen som råder håper vi derfor at Bystyret følger de folkevalgte i Miljø- og teknisk utvalg, ved å utsette fristen utbygger i dag har til å starte opp arbeidet, samtidig som man setter nye og tydelige vilkår.

I vilkårene bør det blant annet fremgå at utbygger umiddelbart må gå i dialog ved å samle til seg en «tenketank gruppe», som kan bistå utbygger med å løse den utfordrende jobben. I det første møtet, mener vi at kommunens administrasjon skal gis myndighet til å trekke den utsatte fristen, hvis utbygger og «tenketank gruppen» ikke kommer til en felles enighet om spillereglene for det videre arbeidet, for kan man ikke erkjenne problemet, så er man like langt.

Denne «tenketank gruppen» må inkludere representanter fra blant annet kommunes administra- sjon, fylkeskommunens kulturminnevern seksjon, Erling Okkenhaug, og i tillegg burde naboer som har utsyn på Krags gate 54 og en representant fra handelstanden inviteres.

Videre må det settes krav for utsettelsen at de nye forslagene må vise en utbygging som brytes tydelig opp i flere og varierte fasader, og som skaper en troverdig «selv vokst» ankomst til Risør med referanser til byens bygningshistorie.

Så JA, hvis eier, utbygger og kommunen nå innser at dagens situasjon i Krags gate 54 har store forbedringspotensialer, så takker vi i Fortidsminneforeningen (lokallag Aust-Agder) selvfølgelig også veldig gjerne ja takk til å komme med råd, tanker og støtte i prosessen videre rundt Krags gate 54.

Fortidsminneforeningen, Lokallag Aust-Agder
Styret v/Torgrim Landsverk
Leder

Forrige
Forrige

Ny kommuneplan i Froland.

Neste
Neste

Risørs identitet på spill.