Merknader til planforslag - Reguleringsplan for Tangen allé 36-39, Arendal

Det vises til brev av 16. desember 2021 med referanse 20/16792-62 og med varsel om offentlig ettersyn - reguleringsplan for Tangen allé 36-39, med høringsfrist 11. februar 2022. Vi i Fortidsminneforeningen ønsker her å komme med våre merknader i saken.

Fortidsminneforeningen har som formål å arbeide for bevaring av vårt lands verneverdige kulturminner, samt å skape allmenn forståelse for verdien av disse. Vi skal være den ledende frivillige organisasjonen i det norske kulturminnevernet, og vi har i dag over 8000 medlemmer. Våre hovedoppgaver er blant annet å arbeide for å styrke kulturminnevernet, kulturmiljøer, tradisjonshåndverket og bygningsvernet, engasjere oss i lokale vernesaker og påvirke kulturminnepolitikken i Norge.

Deres varsel opplyser at formålet med planleggingen er å transformere dagens industriområde (bygning og asfalterte flater) til et attraktivt boligområde og rekreasjonsområde for allmennheten. Boligområdet skal ha varierte boligtyper og gode uteoppholdsområder. Dagens industri-bygg skal rives og nye boligbygg til rundt 220 boliger med tilhørende infrastruktur settes opp i området. Det åpnes også for fornyelse av friområdet og etablering av parselhager og et vannsportsenter. Tiltakshaver er  Tangen Allé AS, og J.B. Ugland står som ansvarlige for planleggingen.

Planbeskrivelsen av 14. desember 2021 følges av en delrapport for kulturmiljø (Asplan Viak, 2021) med en forbilledlig oversikt over alle kulturminner i området; det gjelder kulturminner fra alle tidsepoker, også kulturminner fra 1900-tallet er det gjort rede for. En slik registrering av kulturminner burde være et krav for alle reguleringsplaner, uansett område. 

Tiltakshaver er en viktig ressurs for lokalsamfunnet i Arendal. Med dette kommer også et større samfunnsansvar for hvordan man skal videreutvikle sine nærmiljø, heriblant hvordan Arendals  og Sørlandskystens kulturmiljø bevares og utvikles og oppleves. Planområdet er et populært turområde og der er stor trafikk langs sjøen, inkludert guidet båtturer sommerstid for turister.

Mange kommer til Arendal for å oppleve «Sørlandsidyll» og vi har alle et ansvar for at denne kystkulturen- og bygningsarven videreføres til kommende generasjoner og således ikke forringes. Denne arven forteller ikke bare om vår stolte historie, men den er også en inntektskilde gjennom at tilreisende fra inn- og utland kommer til Sørlandet for å oppleve noe annet og akkurat vår vakre kyst med en rik historikk. Sett i et større perspektiv så er Sørlandet et lite område og derfor er det enda viktigere at hvert prosjekt langs kysten tilpasses.

Å vite hvordan man skal bygge nytt riktig langs vakre Sørlandskysten og i byer som Arendal er ikke alltid enkelt å vite. Men vi opplever at Arendal og kystlinjen spesielt trues oftere og oftere av utbygginger som ikke respekterer lokalmiljøene.


Selv om planområdet ikke ligger innenfor Riksantikvarens NB!-område, mener vi området har vesentlige regionale og nasjonale verdier i de unike kulturmiljøene Vrengen, Tangen gård, Reperbanen og alléen, som alle ligger svært nær eller innenfor planområdet. Der finnes også freda objekt etter kulturminneloven innenfor disse områdene. Siden området har vesentlig regionale og nasjonale verdier bør både kommunen og seriøse boligutviklere derfor strekke seg etter målene i «Riksantikvarens Bystrategi 2017-2020», hvor det blant annet står følgende:

I de best bevarte bymiljøene av vesentlig regional og nasjonal verdi, herunder NB! - områdene, er det ønskelig å styrke bevaringen og sikre at verdiene og kvalitetene videreføres ved nye tiltak.

I NB! - områdene og andre bymiljøer av nasjonal og vesentlig regional verdi skal kulturmiljøet behandles som en helhet hvor nye tiltak bør innordne seg eksisterende bebyggelse. Nye tiltak skal videreføre områdets særpreg. Viktig i denne sammenhengen er byggehøyder og volum. God formgivning, materialvalg og farger er også svært viktig for å sikre samspill mellom gammelt og nytt. 

Ved oppføring av nye bygninger som viderefører stedegen historisk byggeskikk, skal kvalitet i utforming vektlegges. Med kvalitet menes materialer med varighet, god formgivning, bygningsteknisk detaljering og god håndverksmessig utførelse. De nye bygningene skal ikke representere en svekkelse av kulturmiljøets verdi og integritet.

Arendal og omegn opplever økt attraktivitet som følge av store næringsplaner i regionen, derfor er det positivt med økt fortetting. Men på grunn av det ovenfornevnte er det også viktig at ting gjøres riktig og at kommunen setter tydelige rammer i reguleringsplanen for hvordan ny bygningsmasse skal utformes, slik at den blir tilpasset med respekt for Vrengen, Tangen gård, Reperbanen og alléen, og de historiske bygningsmiljøene i langs Sørlandskysten, som en helhet.

De skissene som er offentliggjort viser leilighetskompleks med flere store volum, flattak, i ulike høyder, store vindusfasader, balkonger, og en god del grøntområder rundt. Det kommer videre tydelig frem at prosjektet vil bli lett synlig fra sjøen og fra alléen mot reperbanen, Tangen gård og Vrengen.

Anbefalinger som vi ber om blir inkludert i reguleringsplanen

På grunnlag av informasjonen ovenfor har vi følgende anbefalinger for prosjektet som vi ber om at  kommunen inkluderer i reguleringsplanen for planområdet: 

    • Reguleringsplanens punkt 2.4 - Høyde/Volum:

        • De høyeste boligblokkene bør skaleres ned. Siktlinjer fra sjøen til historiske områder med blant annet den verneverdige alléen er viktig, og derfor bør mønehøyde på de høyeste blokkene reduseres betraktelig.

        • For bedre tilpasning til kulturmiljøene rundt og inntrykket man forventer å få av «Sørlandsidyllen» fra sjøen, BØR byggene størrelsesforhold sees i sammenheng med eldre båthus, gården fra 1700-tallet og andre nærliggende bygningsvolum. Foreslått blokkbebyggelse (Bb) bør derfor deles opp i flere mindre volum.

    • Reguleringsplanens punkt 2.5 - Estetikk: For bedre tilpasning til kulturmiljøene rundt og inntrykket man forventer å få av «Sørlandsidyllen» fra sjøen: 

        • Alle bygg synlig fra sjøen og alléen SKAL ha saltak med røde eller sorte teglstein.

        • Alle bygg synlig fra sjøen og alléen SKAL males i tradisjonelle farger for området.

        • Alle bygg synlig fra sjøen og alléen SKAL ha kledning/panel av tre, helst fra lokalt sagbruk for å sikre bærekraftig og kortreiste kvalitetsmaterialer.

    • Reguleringsplanens punkt 3.1 - Frittliggende småhusbebyggelse (Bf):

        • Se våre kommentarer under punkt 2.5 - estetikk.

    • Reguleringsplanens punkt 3.2 - Konsentrert småhusbebyggelse (Bk):

    • Se våre kommentarer under punkt 2.5 - estetikk.

  • Reguleringsplanens punkt 3.3 - Blokkbyggelse (Bb):

      • Se våre kommentarer under punkt 2.5 - estetikk.

  • Reguleringsplanens punkt 3.4 - Idrettsanlegg (Ia):

      • Se våre kommentarer under punkt 2.5 - estetikk.

  • Reguleringsplanens punkt 3.5 - Småbåtanlegg i sjø og vassdrag tilhørende strandsone (As):

      • Se våre kommentarer under punkt 2.5 - estetikk.

  • Reguleringsplanens punkt 3.10 - Bolig/Tjenesteyting (BT):

      • Se våre kommentarer under punkt 2.5 - estetikk.

  • Reguleringsplanens punkt 4.6:

      • All parkering for boligene i området skal legges under bakkenivå.

  • Reguleringsplanens punkt 7.4:

      • Vi støtter Arendal kommunes forslag sist revidert 14.12.2021.

  • Reguleringsplanens punkt 7.5:

      • Vi støtter Arendal kommunes forslag sist revidert 14.12.2021.

  • Reguleringsplanens punkt 7.6:

      • Vi støtter Arendal kommunes forslag sist revidert 14.12.2021.

Disse punktene vil kunne danne grunnlaget for et flott og attraktivt boligprosjekt hvor tradisjonelle bygningsarkitektur møter en moderne stil, som en forsiktig transformasjon til vår tid, med god tilpasning til de viktige kulturmiljøene rundt og opplevelsen fra sjøen.

Vi ønsker Tangen Allé AS lykke til videre i arbeidet med et bedre tilpasset nybygg. Arendal er fortsatt et fantastisk flott sted, men for hvert bygg som enten forfaller eller bygg som ikke er tilpasset den historiske bygningsmassen, så vil også Arendal miste en del av sin historie og sjel, som vi tilslutt mener vil påvirke byen og området langs kysten negativt. 

Til slutt vil vi takke dere for at vi har blitt tatt med i høringslisten og ber om at vi får fortsette å bli høringsinstans i denne saken, frem til endelige skisser er avgjort.


Beste hilsen,   
Fortidsminneforeningen Agder avdeling Fortidsminneforeningen Aust-Agder lokallag
Styret v/Karl Ragnar Gjertsen Styret v/Torgrim Landsverk
Styreleder Styreleder

Forrige
Forrige

Merknader til områdereguleringsplan for Vestregate, Klevgaten og Høyveien i Arendal sentrum.

Neste
Neste

Bedre for klimaet å sette istand gamle bygg.