Bedre for klimaet å sette istand gamle bygg.

Temperaturen på kloden går opp. Nå er verdens land enige om å begrense oppvarmingen til 2 grader, og aller helst 1,5 grader, sammenlignet med førindustriell tid. Derfor ser man også at viljen til å se miljøutfordringene i en sammenheng er økende. Innen 2050 skal Norge være et lavutslippssamfunn i tråd med Parisavtalen og bærekraftsmålene til FN.

Ironisk nok når forbruket må ned og bevaring opp, opplever vi både økt utbygging og økt nedbygging av natur - Forbruket vårt er høyere enn noen gang. Når skal man si at det er nok?

At bygningsvern og gjenbruk er noe å satse på har vi i Fortidsminneforeningen aldri vært i tvil om, men nå gir miljøutfordringene bygnings- og kulturminnevernet uventet drahjelp.

Grunnet prioriteringer og manglende rammer satt av myndighetene i flere tiår er byggesektoren en av klimaværstingene. Gledelig er det derfor når man hører Klima- og Miljøminister Espen Barth Eide innser problemet og til NRK / NRK blant annet sier:

“- Bygg- og anlegg står for ganske store utslepp og alvorlege naturinngrep. Viss ein kan bruke det ein har frå før av om att, er det nesten alltid betre enn å bygge nytt.”

I følge kanalen ønsker Barth Eide å gjøre det lettere for boligkjøpere og byggebransjen å ta vare på det vi har. Mellom anna ved å gjøre det billigere å bruke materialer om igjen.

“- Dette er eit felt eg kan love at me kjem til å jobbe mykje med. I dag har me ikkje ordningar som gjer dette mest lønsamt økonomisk, men det er ting eg ser på med kommunal- og moderniseringsministeren.

- Då vil også kunnskapen blant handverkarar auke. Det er ein heil verdikjede og den kan bidra til å skape fine byrom, men også få ned utslepp og forbruk av natur. Bygg og anlegg er viktig om me skal nå klimamåla – og det har vore litt forsømt.

Det er store utslepp i dag, men også eit stort potensial til å kutte utsleppa.”

Oppskriften for å få ned utslippene betydelig trenger kanskje ikke å være så vanskelig innen denne næringen. Her er noen punkter fra vår generalsekretær i Fortidsminneforeningem, Ola H. Fjeldheim:

  • Vi må gjenbruke stående hus i langt større grad enn i dag - altså så godt som slutte å rive.

  • Vi må klimaforbedre husene med små og mellomstore tiltak. "Makstiltakene" som bl.a. Enova promoterer er for dyre, inneffektive og klima ulønnsomme.

  • Vi må bruke klima- og miljøvennlige materialer. Altså droppe mineralull, glassvatt og plast. Alternativene er lett tilgjengelige og kortreiste, de produseres i Norge.

  • Vi må få ut fingeren nå, dette er ingenting å vente med. Når Klima- og Miljøvernminister Espen Barh Eide kommenterer god praksis enkelte steder, så er det bra. Men Regjeringen må endre rammene slik at dette ikke bare blir prat. For byggebransjen er mer klimaværsting enn noen gang. Og det er sånt vi har politikere til.

Foredrag med Generalsekretær i Fortidsminneforeningen, Ola H. Fjeldheim - “Det Grønneste Huset”. Opptak av Allgrønn og Erling Okkenhaug, 2012.

Forsking viser at rehabilitering er bedre i et 30-årsperspektiv mot 2050. Det kan nemlig ta 10 til 80 år før et nybygg utlikner klimagassutslippene fra byggeprosessen. Derfor har SINTEF konkludert med at rehabilitering er betre for miljøet.

Miljøvennlige materialvalg, energieffektiviseringstiltak og bruk av fornybar energi bør bli vurdert når en rehabiliterer for å få størst klimagevinst. Her burde de kulturelle og historiske verneverdiene i hvert enkelt tilfelle tas med i betraktningen.

Det er på tide at myndighetene på alle plan legger forholdene bedre tilrette for gjenbruk og godt vedlikehold, slik at folk flest faktisk får råd til og blir motiverte til å ta miljøvennlige valg.

Hva venter en på?

Fortidsminneforeningen Aust-Agder lokallag
v/Torgrim Landsverk
Styreleder

Forrige
Forrige

Merknader til planforslag - Reguleringsplan for Tangen allé 36-39, Arendal

Neste
Neste

Fartøyvern på Agder med Sam Bugge fra Agder fylkeskommune.