Leserinnlegg: Hva kan vi bidra med for Søndeled?

Vi har i dag følgende leserinnlegg ute i Aust-Agder Blad. Vi takker @gamlehus_strektegninger og Nina Kjølsen Jernæs for sitt fantastisk flotte bidrag med å lage en skisse for sliperitomta, et utgangspunkt for videre idémyldring.

En annen tanke rundt hvordan «Sliperitomta» kan utvikles. Langs Hasåsveien legges det opp til parkering under bakkenivå for å heve nybyggene til over 3 meter og slik at dagens huseiere fortsatt får et lite utsyn mot fjorden og sliperiet. Badestrand og offentlig tilgjengelig område, og servicebygg ytterst på sliperitomta med offentlig toalett og dusj er noen tanker. Dette er utgangspunkt for videre idémyldring. Tegnet av Nina Kjølsen Jernæs (@gamlehus_strektegninger)


Søndeled kan stå foran store utbyggingsprosjekter i årene fremover. Det er positivt, om det gjøres skånsomt og med ydmykhet overfor denne fine bygda. Nå skal det holdes folkemøte, et meget godt tiltak som vi er takknemlige for.

Mange har måttet se på en forsøplet sliperitomt og et sliperi som sårt har trengt vedlikehold gjennom mange år. Vi har stor forståelse for de som er lei av det.

Nå står en aktør og banker på døra for å få utbygd deler av denne sørlandsbygda ved sjøen.  Det er flott, og ikke overraskende. Søndeled har et kjempepotensial og kanskje må en se det litt utenfra for lettere å se det.

Når vi selv er på reise, så tiltrekkes vi gjerne av steder som har sitt særpreg i behold, mens det stedet som er blitt «hvorsomhelst», vekker vår likegyldighet. Den byen eller bygda som får høyest verdi, er den som makter å holde på sitt eget særpreg, for sånt blir mer og mer sjeldent.

Sørlandet sitter egentlig på en liten skatt, vi har fortsatt beholdt store deler av vår særpregede bygningsarv. Det får oss til å skille oss ut slik at vi ikke blir kjedelige. Men denne skatten er stadig under press, og vi står i årene fremover overfor et valg - skal vi gjøre noe ut av vårt særpreg eller bare bli som alle andre?

Vi har troen på at sliperiet på Søndeled fortsatt kan reddes. Ingen rapporter har så langt belyst kulturminneverdiene eller sagt at bygningsmassen ikke kan reddes, den har kun sagt at det er billigere å rive for så å bygge nytt. For et ufattelig sløseri med ressurser og kulturarv det er. Har vi virkelig ikke kommet lengre enn dette i 2023, 6-7 år etter at disse rapportene ble skrevet? Etter alt snakk om å nå FN’s bærekraftmål og bevare kulturarven, så står vi fortsatt på stedet hvil?

Nå har Porta AS kommet med et forslag til hvordan de vil ha det, de har sagt at de ønsker å skape en ny helhet på Søndeled. Ja, noen ganger får vi høre at utbyggere vil skape helhet med sin egen arkitektur, men helheten på Søndeled og Sørlandet finnes jo allerede, bygget opp over hundrevis av år. Og på Søndeled har man i tillegg noe helt spesielt som en ikke har så mange andre steder, et sliperibygg bygget opp av tegl og med en stolt historikk som fortsatt sitter nært for mange.

Blir det merkostnader for utbygger ved å gjenbruke dagens sliperi, så burde selvfølgelig samfunnet stille opp, det skulle bare mangle. Der finnes tilskuddsordninger, men de er ikke gode nok i forhold til prosjekter av denne størrelsesorden. Der ligger Norge dessverre langt bak.

I USA, hvor undertegnede styreleder tidvis bor, finnes der overraskende nok svært gode ordninger for prosjekter som dette, store skattekutt bidrar til at investorene tør å satse på gjenbruk av kulturminner i næringssammenheng.

Derfor er det rett å spørre hva man lokalpolitisk gjør for å løfte denne problematikken nasjonalt? Alle sier at man bør gjenbruke, så hvorfor jobber man ikke mot at det skal bli billigere å gjenbruke istedenfor å rive og sløse? Uten å ta inn kulturminneverdiene i regnskapet, blir det derfor alt for tidlig å snakke om å rive sliperiet.

Fortidsminneforeningen har et ønske om å bidra konstruktivt, så hva kan vi bidra med? Vi har fått laget en flott, men grov skisse over sliperitomta som viser en utbygging som vi mener kan gi minimum 40-50 boenheter og som gir sliperiet ny bruk samt flere nybygg som viderefører Søndeled og Sørlandet sitt vakre særpreg. Skissene må selvfølgelig jobbes videre med, men kanskje kan de bidra til en god, konstruktiv og viktig debatt fremover der vi alle jobber sammen?

Klart det skal skje ting på Søndeled fremover, men la oss ikke bli så desperate at man ender opp med å akseptere det første og beste, Søndeled og Sørlandet er verdt så mye mye mer!



Fortidsminneforeningen, Aust-Agder lokallag

Torgrim Landsverk                         Gunhild R. Konnestad
Styreleder                                        Varamedlem



Utifra sliperiets mål i kartdata kan vi tenke oss et mulig snitt som dette med leiligheter på hver side over to nivå. En konservativ estimering av antall boenheter inne i sliperiet er 24 boenheter. Alle enheter med egne store vinduer, flotte og eksklusive murdetaljer og felles adkomst fra midtgang som leder ut eller ned i parkeringskjeller under som også kan gi noen ekstra parkeringsplasser for eiere av båtplasser etc. Leilighetene på øvre nivå kan gå over to nivå, der man på den ene siden mot Hasåsveien har takoppløft og den andre siden har type Velux cabrio balkongvinduer. Dette er utgangspunkt for videre idémyldring.


Forrige
Forrige

Årsmøte 2023 - Takket for super innsats og nye ønsket velkommen.

Neste
Neste

Merknader til revidering av kommuneplan 2023-2035 for Gjerstad kommune.