Årsmøte 2023 - Takket for super innsats og nye ønsket velkommen.

Tirsdag 31. januar 2023 ble ordinært årsmøte for Fortidsminneforeningen Aust-Agder lokallag arrangert på Kuben Museum & Arkiv i Arendal.

Møtet startet med en spennende omvisning på Langsæ gård med Karl Ragnar Gjertsen som guide. Kuben har sitt hovedsete i det gamle gårdstunet på Langsæ gård, sentralt beliggende i Arendal. Gården har spilt en viktig rolle i Arendal bys historie i og med at all grunn i byens sentrum har tilhørt eiendommene Langsæ og Strømsbu.

Også i byens gruvehistorie var denne gården viktig. Langsæ gruve er en av de eldste gruver i Arendalsfeltet. Barbu jernverk - etablert 1585 - lå like ved gårdstunet. Dette jernverket ble etter noen år flyttet til Holt og er i dag kjent under navnet Næs Jernverk.

Hovedbygningen på Langsæ gård var lenge tenkt revet til fordel for en ny museumsbygning. Planene gikk ut på at en ny murbygning skulle reises der sveitserstilvillaen ligger. Men bruksverdien huset hadde reddet huset fra riving i årene etter krigen, og da husmorskolen endelig flyttet ut i 1975 var også sveitserstilhus blitt verneverdige. Men bruken som husmorskole hadde ført til store endringer av bygningen, bl.a. var flere vegger slått ut.

Beboerne i huset etter første verdenskrig har fortalt at det var vakkert malte dekorerte tak i alle stuene. Dagens små gipsrosetter er bare en skygge av den opprinnelige dekoren i rommene. Kjøkkenet var flislagt.

Foran den store hagetrappen var et fiolbedd - hekken er plantet seinere. Foran huset sto et stort valnøtt-tre, og ut for søndre gavlvegg et stort pynte-epletre. Fra verandatrappen gikk det grulagte og fint slynget stier ned gjennom hagen på begge sider. Nederst i hagen var en brønn - vann til klesvask måtte bæres derfra og opp til vaskehuset på gårdsplassen. Storvasken ble kokt i vaskehuset, men skylt fra en pram i Langsævannet. På gårdsplassen rett ut for hoveddøren var det en brønn med flatt tak. Rundt den store platanlønnen på gårdsplassen var det stor plen med prydbusker som alperips og liknende.

Årsmøtet

Etter omvisningen ble det servert kaffe, drikke og hjemmelaget bakst, samt at de som ønsket fikk kjøpe boken “Vern gjennom Bruk” av Else Rønnevig.

Under årsmøtet ble årsmøte sakene gjennomgått og følgende ble valgt inn i styret frem til neste årsmøte i 2023:

  • Styremedlem & Styreleder - Torgrim Landsverk (GJENVALGT)

  • Styremedlem - Gunhild Risdal Konnestad (GJENVALGT)

  • Styremedlem - Margit Juliane Realfsen (IKKE PÅ VALG)

  • Styremedlem - Ralph Blair Johansen (NY)

  • Styremedlem - Thor Dahl Johnsen (NY)

  • 1. Varamedlem - Hilde Ellinor Aasland (NY)

  • 2. Varamedlem - Lisbeth Svendsen Kismul (NY)

  • 3. Varamedlem - Knut Brautaset (NY)

  • Valgkomite & Leder - Leon Arne Kleiva (GJENVALGT)

  • 1. Medlem - Tanja Røskar (NY)

  • 2. Medlem - Ragnhild Dietrichson (GJENVALGT)

  • Revisor - Lise Puntervold (GJENVALGT)

De avtroppende styremedlemmene og tidligere leder av valgkomiteen ble takket for solid innsats gjennom sin tid og ble takket med hver sin bok - “Vern gjennom Bruk” av Else Rønnevig.

Avtroppende styremedlemmer Dagfinn T. Riseplass, Håkon Haugland og Evie K. Lønne, samt avtroppende leder i valgkomiteen Hilde Austarheim, alle takket for solid innsats i årene som har gått.

Referat vil bli sendt ut til lagets medlemmer så snart dette er ferdig, signert og skannet.

Foredrag med Bygg og Bevarpris vinneren for 2022

Etter at årsmøtesakene var gjennomgått fortsatte møtet med et spennende foredrag fra vinner av Bygg og Bevarprisen i 2022, Sollie Bygg AS v/Lars N. Løvdal. Han viste frem variasjonene i alle oppdragene de hadde, alt fra moderne arkitektur til istandsettingsprosjekter som Furøya i Tvedestrand, Odden på Søndeled, Apotekernes stall og Havnegata 8 i Risør.

Forrige
Forrige

Fylkespolitikerne sender Storgaten 19 saken i Farsund til Riksantikvaren.

Neste
Neste

Leserinnlegg: Hva kan vi bidra med for Søndeled?