Fasadetragedien i Strandgata 10, Lillesand.

Hva prøver egentlig rådgiver Esben Gundersen å si når han skriver - sitat: "Tiltakshaver gjør det som kan gjøres for at dette nye tiltaket ved Strandhaven, som er så sentralt plassert i sentrum, skal underordne seg områdeplanen for sentrum med de bestemmelser og retningslinjer som er gitt i planens dokumenter. Videre sies det at hovedpoenget må være at bygget lever, at det tåler omtenksomme forbedringer". Resultatet viser dessverre det stikk motsatte. 

Leserinnlegg av Else “Sprossa” Rønnevig. Innlegget ble først publisert her . Fortidsminneforeningen har fått tillatelse av forfatteren til også å dele leserinnlegget her på våre nettsider.

Det er uhyre trist å være vitne til så lite interesse for vern av vår historiske bygningsarv som denne historien viser. Går denne saken gjennom uten følger, blir det heretter ytterst farlig å være gamle hus i Lillesand.

Forslag inngangsdøren

Før fasaden tilbake til 1800-tallet uttrykk, eller så langt det finnes billeddokumentasjon. Sett tilbake den 2-fløyede inngangsdøren. Den kan om nødvendig blendes på baksiden slik at rommet innenfor blir stort nok til dagens bruk. Om få år kan det bli ønskelig å åpne opp døren igjen, da er det bare å fjerne veggen bak inngangsdøra. 

I 1978 fikk jeg av søstrene Thingsaker i gave den originale 2-fløyede ytterdøra. De hadde fått beskjed av håndverkeren om at døra var for dårlig og det ble satt inn en kopi. Jeg brukte den gamle døra i utstillingen min - INFORMASJON til eiere av gamle hus som ble åpnet våren 1980. En utstilling som ble vist over store deler av landet. I etterkant gav jeg døra til en venninne i Moss. Hun hadde den i garasjen sin i flere år, men tok den med seg da hun flyttet til Gausdal. Der ble den montert i huset hennes, hvor den fortsatt befinner seg i beste velgående.

Du som ønsker å se døren kan enkelt søke på arkivet i Norge Rundt etter sendingen den 42 år gamle sendingen ARKITEKTURVERN Lillesand - 1980. Med andre ord så finnes originaldøren som mest sannsynlig er fra huset ble oppført i 1864. Tenk så fantastisk om den kunne komme tilbake til der den sto for over 40 år siden - i Strandgata 10, eller at det lages en kopi.

Den moderne inngangsdøren som nå er tegnet inn midtstilt i fasaden er overhodet ikke tilpasset bygget. Her bør den gamle på plass igjen slik at den er lik med døren til venstre på fasaden. 

Butikkvinduene

Vinduene som nå er satt inn i fasaden i Strandgata 10 er "kvasikopier" av vinduer som ikke har tradisjon i Lillesand. Søk heller etter gamle bilder fra Strandgata 10 eller ta en tur bort til museumsbutikken som fortsatt har de originale butikkvinduene med omramming intakt. Detaljer er viktig!

Fasadebilde som Terje Ellefsen viser til fra 1895 har helt til venstre i bilde og til høyre for butikkdøren et klassisk butikkvindu, av samme type som de som kan sees i museumsbutikken. Her kan man enkelt beregne høyden på vinduet ved å sammenholde det med døren.

Til eier av Strandgata 10 har jeg følgende hilsen

Vær et forbilde, vis at du tenker helhetlig og gjør gode valg ved istandsetting av vår felles kulturarv. Ut over det ønsker jeg deg lykke til med servering og gode opplevelser for gjestene dine i årene som kommer. For å lykkes med vern av kulturarven er vi helt avhengige av kunnskapsrike rådgivere, håndverkere og arkitekter som er interessert i og har respekt for temaet BYGNINGSVERN. 

Kulturarvforkjemper,
Else Sprossa Rønnevig

Forrige
Forrige

Mesternes Mester var mer enn kun et populært program.

Neste
Neste

Et kulturminnevern i krise.