Kulturminnefondet støtter vårt prosjekt “Lillesandsfarger i Tiden” med 25 000,- kr.

Tirsdag 26. april 2022 mottok vi en veldig hyggelig e-post fra Kulturminnefondet, i forbindelse med at vi i februar i år søkte om tilskudd til et forstudie i fargeundersøkelse av Øvregate 1 i det historiske Lillesand sentrum.

I sin e-post skrev de blant annet: Tilsagn om tilskudd inntil kr. 25 000,- kr gis prosjektet Lillesandsfarger i Tiden - Forstudie (Øvregate 1). Kulturminnefondet finner det positivt at søker ønsker å formidle prosessen med å dokumentere de historiske fargene Øvregate 1 har vært malt i. Det ses også som positivt at mange mennensker vil få tilgang til prosjektet både gjennom formidlingen som finner sted på Lillesandsdaene og utstillingen som vil være allment tilgjengelig i etterkant.

Vi er selvfølgelig svært takknemlige og ydmyke ovenfor denne flotte og viktige gaven, som vi tror vil skape positivitet, nysgjerrighet og en større forståelse for de historiske fargene som ble brukt tidligere i Lillesand, men også i de andre Sørlandsbyene.

Bygningene langs Sørlandskysten er i dag i hovedsak hvitmalte, slik har det ikke alltid vært. I Norge kom impulsene med bruk av farger sjøveien. Ser vi på gamle foto avspeiler disse at handel og kontakt med storbyene i Europa uten tvil har inspirert og påvirket Sørlandsbyene når det gjelder bruk av farger på sine vakre og stilrene hus. Fargene var ikke tilfeldig valgt, men i tråd med tidsriktige stilidealer.

I Øvregate finnes fortsatt et godt bevart bygningsmiljø med autentiske fasader. Det er derfor grunn til å tro at historien i malingslagene fortsatt er lesbare. Fortidsminneforeningen ønsker å sikre kunnskapen om fargevalgene som eksisterte i Øvregate fra 1860-tallet og utover. Resultatet bidrar til at fremtidens generasjoner ikke trenger å stille spørsmål rundt hva som var bygningenes opprinnelige farger.

Fargeundersøkelsen er først og fremst ment for dokumentasjon. Gir undersøkelsen god dokumentasjon og større nysgjerrighet, ønsker vi om mulig kontakt med flere huseiere og i godt samarbeid med dem fortsette undersøkelsene videre i Øvregate. Om bygningene senere ønskes malt opp i opprinnelige farger blir opp til huseierne og Lillesand kommune selv å ta en god diskusjon på jf. byens Formingsveileder.

Arbeidet utføres av Norsk Institutt for Kulturminneforskning (NIKU) som er et uavhengig forsknings- og kompetansemiljø med spisskompetanse på kulturminner.

Vi takker også huseierne i Øvregate 1 for at de velvillig har stilt bygningen sin til disposisjon for denne fargeundersøkelsen. Arbeidet vil i etterkant bli dokumentert i en rapport fra NIKU som gratis vil leveres huseierne, Lillesand kommune, Agder fylkeskommune, og således gjøre offentlig tilgjengelig.

Forstudiet vil foregå under Lillesands-Dàene, 27-29. juni 2022. Det vil være vårt styremedlem Margit Juliane Realfsen og vårt medlem Else «Sprossa» Rønnevig som vil være foreningens kontaktpersoner i forbindelse med fargeundersøkelsen. I tillegg til selve fargeundersøkelsen under Lillesands Dàene, vil det holdes en utstilling som vil stå synlig i Strandgata 16 under Lillesands-Daéne, 27-29. juni 2022.

Kulturminnefondet er en statelig tilskuddsordning og et lavterskeltilbud for private eiere av verneverdige kulturminner. Også frivillige lag og organisasjoner, enten de eier kulturminner eller forvalter de på vegne av andre, kan søke. Kulturminnefondet gir økonomisk støtte til bevaring av verneverdige kulturminner som bygninger, bosteder, båter, hageanlegg og kulturlandskap. Kulturminnefondet har ingen søknadsfrist. Dere kan lese mer om dem her.

Igjen, tusen takk til Kulturminnefondet for dette tilskuddet slik at en viktig del av bygningshistorien i Lillesand kan dokumenteres.

 
 
Forrige
Forrige

Grindverkskonstruksjon med rotkne begynner å ta form, kom på Åpen Dag du også, 5. mai.

Neste
Neste

Vindusrestaureringskurs på Gamle Lyngør skole.