Grindverkskonstruksjon med rotkne begynner å ta form, kom på Åpen Dag du også, 5. mai.

Fortidsminneforeningen og prosjektet Håndlag skal nå i samarbeid med Næs Jernverksmuseum bygge en publikumspaviljong.

Torsdag 5. mai har vi åpen dag fra 12:00 - 17:30. Adresse er Korsenveien 49, Tvedestrand. Her vil du få anledning til å se på arbeidene som utføres. Fortidsminneforeningens lokallag selger kaffe og vafler.

Det blir fortløpende anledning til å få omvisning i gruven fra 12:00 - 16:00

Målet for kurset er å bygge denne flotte grindverkskonstruksjon på 5 dager! Men den store utfordringen som kursdeltakerne skal igjennom denne uka er rotknær.

Rotknær har tradisjonelt vært brukt både i båter og hus. De er fine til å stive av et bygg, hvis veggene er åpne. Lars Erik Haugen fra Fortidsminneforeningen forteller at til rotknær bruker man gran fordi røttene vokser utover rett under bakken. Da blir det en vinkel som passer til formålet. På kurset blir det også lynkurs i smiing av spiker.

Formidlerne på kurset er: Audun Eken, Johanna Henriksson, Rune Johnsen, Jostein Utstumo og Halvor Skjerkholt.

Halvor Skjerkholt, som er en av de lokale formidlerne på kurset, har skåret alle materialene til publikumspaviljongen på saga hjemme på Skjerkholt. Tømmeret er både fra egen skog og andre steder i nærheten. De grove stolpene, som holder konstruksjonen oppe, er fra Leiulstad på Vegårshei og måler 12x12 tommer!

Gjennom uken skal en drive med tømring som er i tråd med historisk byggeskikk med unge tradisjonhåndverkere fra hele landet!

Det er et tungt arbeid og flere av kursdeltakerne forteller at de er gode og slitne i kroppen når kvelden kommer.

Her er noen få bilder fra dagens aktivitet:

Kurset er et samarbeid med Næs Jernverk, Agder Fylkeskommune og Fortidsminneforeningen. Prosjektet er støttet av Kulturminnefondet, Bergesenstiftelsen og Sparebankstiftelsen DNB.

Forrige
Forrige

Her kan du låne kitt- og varmelamper i Agder.

Neste
Neste

Kulturminnefondet støtter vårt prosjekt “Lillesandsfarger i Tiden” med 25 000,- kr.