Intervju med en tradisjonshåndverker - Møt treskjærer Eskil Fjell.

Vi har flinke tradisjonshåndverkere i Agder og heldige er regionen som har noen nye unge som har oppdaget tradisjonsfagene. En av disse unike og flinke ungdommene er Eskil Fjell fra Vegårshei som nylig ble ferdig på treskjæringslinjen ved Hjerleid Handverkskole på Dovre. 

Fortell kort om deg selv?

Fullt navn: Eskil Fjell
Bosted: Vegårshei
Yrke: Lærling som treskjærer
Telefon: 954 05 342
E-post: Klikk her
Sosiale medie linker: Instagram


Fortell om dine første opplevelser rundt faget ditt. 

Har alltid likt å spikke og vet om at i familien min på alle sider, så er det drevet med en form for trearbeid. Hjemme har vi flere fine gjenstander som min oldefar lagde. Så fant jeg ut at det var ein utdanning i det, og at det går ann å jobbe som treskjærer. Det var ganske tilfeldig at jeg fant ut om Hjerleid. Jeg lette rundt på ulike nettsteder om alternativer innenfor håndverk og fant på denne måtene alene ut om dette skoletilbudet.


Lærte du noe håndverk på grunnskolen da du vokste opp? 

Alt jeg lærte om håndverk på grunnskulen var å sage og pusse på ein planke. Jeg fikk derfor heller ikke kunnskap om videre muligheter innen trearbeiderfagene, og det synes jeg jo selvfølgelig ikke er bra i det hele tatt. Jeg skulle ønske det var mer fokus på økt kunnskap innen sløydfaget, enn det å få ferdige produkter. Noen ganger gjorde jo læreren bortimot halvparten av jobben på produktet selv. Jeg forstår jo at vi ikke fikk lov til å bruke for eksempel båndsagen alene, men da burde kanskje oppgaven vært en annen hvor vi kunne gjort jobben selv.


Når begynte du i yrket ditt og hvorfor valgte du akkurat dette yrket?

Da jeg gikk på VG 1 BAT (Bygg, Anlegg, Teknikk) på Tvedestrand videregående skole var jeg på utplassering hos Jonny Vindfjell på Visedal Snekkerverksted i Gjerstad. Der ble jeg fikk jeg jobbe litt med treskjæring, noe som virkelig motiverte meg. Dette førte meg videre til Hjerleid fordi jeg synes det hadde vært stas med et svennebrev i treskjæring og fordi dette er et fag jeg virkelig liker og tror jeg vil holde på med livet ut.


Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

Har ikkje kommet så langt enda, men en vanlig arbeidsdag vil nok foregå på verkstedet ved høvelbenken hvor jeg vil stå og skjære. Da jeg var elev på Hjerleid foregikk mye av tiden på verkstedet. Vi hadde fire dager med praktisk arbeid på verkstedet, og en dag med fellesfag. Dagene på verkstedet var fulle av praktisk arbeid med masse oppfølging fra lærer og klassekamerater. Vi fikk også bruke verkstedet på kveldstid, og det var helt supert.


Hva liker du best med yrket ditt?

Innenfor yrket mitt liker jeg selvfølgelig å stå å skjære ved høvelbenken og gjøre noe annerledes innafor hvert prosjekt. De fleste prosjekter starter med en skisse, enten selvlaget eller etter ideer fra andre. Det var litt vanskelig i starten med tegning, for det kunne jeg ikke i det hele tatt, men det har heldigvis kommet seg etterhvert. Jeg synes det er tøft å være en av få som holder på med faget mitt. Treskjæring er vanskelig og krevende, du må være nøye, tålmodig og så må du ha en god sans for form og design. Selv om det er vanskelig og mye jobb, så er det utrolig moro og motiverende når du får det til.


Planlegger du å komme tilbake og etablere deg i Agder?

Ja, jeg tenker å flytte heim etter jeg er ferdig som lærling, fordi jeg ønsker å drive med faget på den plassen jeg har vokst opp. Jeg håper regionen vil benytte seg av den håndverkskompetansen jeg nå har tilegnet meg, for brukes ikke kompetansen, forsvinner den.


Hvorfor bør folk benytte seg av tradisjonsfaget du driver med?

Fordi det er fint og fordi de får noe helt unikt som er håndlaget og som ingen andre har. Vi har videre stor materialkunnskap, slik at det vi lager skal kunne vare i mange generasjoner.


Hvordan anser du sjansene for ungdom å få jobb innen dette faget? 

Sjansen for å få jobb som treskjærer er nok dessverre ganske liten, mye kanskje fordi etterspørselen for treskjærte ting dessverre ikke har fått den oppmerksomheten den fortjener. Dette håndverket kan gi mange unge muligheter, muligheter de ellers ikke ville fått, derfor må vi brukes.

Hvordan trives du på Hjerleid? Anbefaler du andre å ta utdanning på Hjerleid? Hvilke fag kan en ta der?

Mitt år på Hjerleid var så langt det beste året jeg har hatt. Jeg anbefaler absolutt alle andre som er bittelitt innsteresert til å søke skole plass der. På Hjerleid så kan en ta utdanning innen smed, trearbeid, søm og tekstil, tømrer, design og produksjonsutvikling, overflateteknikk og VG3 Treskjærer.


Tror du tradisjonsfaget ditt vil overleve de neste 50 årene? Hva mener du bør gjøres for at vi sammen kan sørge for at det overlever eller at det blir mer brukt? 

Jeg tror faget kommer til å overleve i minst 50 år til, siden jeg tror det alltid vil være noen som kommer til å ønske å holde på med treskjæring. Jeg tror og håper også at samfunnet vil se hvor viktig det er at disse små tradisjonshåndverksfagene bevares og løftes.

En ting som bør gjøres er at barn og ungdom må bli introdusert for håndverk og på ungdomsskolene må de bli informert om hvilke muligheter som faktisk finnes, ikke kun de som ligger i nærområdet.


Har du noen hjertesaker inne tradisjonshåndverket du ønsker å dele med andre?

Jeg har nok ikkje drevet med faget lenge nok til å ha noe jeg brenner for innen faget, annet enn at jeg per nå elsker selve prosessen med å skjære og få et helt unikt sluttresultat.


Hva er ditt drømmeprosjekt i jobbsammenheng og finnes der unike prosjekter i ditt distrikt som kunne bidratt til at tradisjonsfaget ditt ble løftet og vist at der virkelig er et behov for yrket du utøver?

Jeg har jo fått med meg at det planlegges å bygge en ny stavkirke i Agder, og derfor drømmer jeg jo om å kunne være med å hjelpe til med konstruksjonen på stavkirka i Setesdal. Jeg håper også at det blir fler og fler slike prosjekter.


Tror du Fortidsminneforeningen kan utgjøre en forskjell for å ivareta håndverkstradisjonene

Jeg tror Fortidsminneforeningen gjøre ein super jobb. Jeg synes det er bra at det er noen som sprer informasjon og jobber for å ta vare på tradisjonshåndverksfagene.


Har du noen saker som angår bygnings- og kulturarven vår i gamle Aust-Agder som bekymrer deg eller gleder deg?

Ikkje noe jeg vet om per i dag, men etterhvert som jeg får jobbet litt vil jeg nok kunne svare bedre på dette.


Hva er dine forventninger og ønsker i fra oss i Fortidsminneforeningen sentralt og lokalt i de kommende årene fremover?

Jeg ønsker at dere er aktive i forhold til prosjektet med stavkirken i Setesdalen, og er aktive og synlige på forskjellige tradisjonsfestivaler.


Forrige
Forrige

Høringssvar - Ny høring og off.ettersyn - Detaljregulering for Lillesand Sparebank.

Neste
Neste

Intervju med en tradisjonshåndverker - Møt maler Emily Novembrini.