Høringssvar - Varsel om oppstart av reguleringsplanarbeid for Halvøya på Havstad, Arendal kommune.

Vi har i dag sendt inn følgende høringssvar i forbindelse med varsel om oppstart av reguleringsplanarbeid for Halvøya på Havstad i Arendal kommune:

Det vises til deres brev av 16. oktober 2024 med varsel om igangsetting av planarbeid for reguleringsplan for Halvøya på Havstad i Arendal kommune. Frist for å komme med merknader er satt til 13. november 2024. Vi i Fortidsminneforeningen ønsker her å komme med våre merknader i saken.

Fortidsminneforeningen har som formål å arbeide for langsiktig bevaring av kulturminner og kulturmiljøer, samt å skape allmenn forståelse for verdien av disse. Foreningen arbeider gjennom frivilligheten. Våre hovedoppgaver er blant annet å arbeide for god stedstilpasning, styrke tradisjonshåndverket og bygningsvernet, engasjere oss i lokale vernesaker, stedsutvikling og påvirke kulturminnepolitikken i Norge.

Vår konklusjon: Planområdet ligger ved sjøen i et viktig kulturmiljø innenfor hensynssone bevaring H570 i gjeldene kommuneplan, hvor det skal tas særlige hensyn og hvor ønsket og hensikten med hensynssonen er å sikre bevaring og vern av eldre bebyggelse og historiske spor i landskapet, samt å videreføre områdets særpregede miljø. Mulighetsstudien fra 2018 i planinitiativet er stedsfremmed og vil fragmentere og svekke de kvaliteter som finnes om det realiseres. Vi ber derfor om at en henter inn arkitekt med kompetanse på lokal byggeskikk og at det lages nye skisser som bygger opp under og viderefører kulturmiljøets kvaliteter med en selvvokst lokal byggeskikk. Hvis den høye utnytting av planområdet med 25-30 boenheter negativt vil påvirke de forventninger og krav som finnes, bes det om at antall boenheter reduseres, da det er miljøets kvaliteter som skal ha fokus. Det oppfordres videre til tett dialog med Agder fylkeskommune sin kulturmiljøvernavdeling i det videre arbeidet. Gjøres det ikke betydelige endringer fra 2018 mulighetsstudien i tråd med eksisterende forventninger og krav, vil planen kunne medføre fare interessekonflikt. 

PLANINITIATIVET og OPPSTARTSMØTE

Planinitiativet:
Oppstartsvarselet opplyser at hovedformålet med planen er å tilrettelegge for fortetting på eiendommene på gnr/bnr 508/75, 76, 84, 85, 86, 131, 194 og 195. Mesteparten av eksisterende boligmasse ønskes bevart, med unntak av bolig på 508/85, og garasjeanlegg og møtelokale på 508/77 (Kystveien 116A og B). Det planlegges etablert 25-30 nye boenheter. Deler av eksisterende næringsareal ytterst på Halvøya ønskes transformert til bolig. Areal rundt Kystveien 118B ønskes regulert til kombinert formål bolig/næring, slik at det kan tilrettelegges for videre drift av blant annet Raet Kystlag både på land og med nødvendig areal i sjø. Det legges også opp til å se på muligheter for etablering av båtplasser ut fra eksisterende kaifront.

Tiltakshaver er T.C. Knudsen AS og Stærk & Co AS v/Kristine Friis-Jacobsen står som ansvarlige for planleggingen.

Hele planområdet og områdene er i gjeldene kommuneplan avsatt til hensynssone bevaring H570. 

I planinitiativet datert 17. april 2024 så vises det under punkt 5 - Beskrivelse av forslag til nytt boligområde, til idéskisser fra 2018 fra Tyholmen Arkitektkontor AS.

Videre står det i punkt 15 for oppsummering og konklusjon at det legges opp til transformasjon og fortetting av et område, hvor det ønskes tilrettelegging for konsentrert småhusbebyggelse med høy utnyttelse.

Oppstartsreferat:
Tilbakemeldinger fra Kommuneadministrasjonen er at:

    • Hele Halvøya tas med i planarbeidet. 

    • Planområdet er del av et kulturmiljø, det må tas hensyn til med tanke på utformingen. 

    • Historikk, kulturmiljø og kulturminner må omtales i planbeskrivelsen.

    • Det er registrert noen fortøyningspåler på østsiden av planområdet, som fortsatt må tas vare på. 

Vi støtter Kommuneadministrasjonen i dette. 

Annet:
Dokument 6 - Plankart og dokument 7 - Skjema lot seg ikke åpne for oss. 

VÅRE MERKNADER

Det er positivt at Arendal kommune opplever vekst, men det er viktig at man sikrer en langsiktig bærekraftig vekst som tar vare på ulike interesser, inkludert kulturmiljøverdier. Arendal kommune har fått kjenne på hvor viktig kulturmiljøverdier er, for eksempel som da byen i 2023 ble kåret til en av 13 steder i verden som ble anbefalt besøkt av et større internasjonalt reiselivsmagasin. I begrunnelsen ble den lokale byggeskikken nevnt spesifikt som en av årsakene for kåringen. 

I denne saken ligger planområdet i et særdeles eksponert område, nær sentrum og langs viktig ferdselsårer langs sjø.

Kommunale føringer:
Området er avgitt som hensynssone bevaring H570 i gjeldene kommuneplan for Arendal kommune, da område 41. Havstad og 42. Fluet i Kommunedelplan for bevaring fra 2002. Det har altså vært et langsiktig mål at området skal tas vare på, og området har en bebyggelse som har særlig visuell og stor historisk verdi. 

Gjeldene kommuneplan legger føringer for bevaring og en godt stedstilpasset utvikling i hensynssoner som her. Kommuneplanens kapittel 4 - punkt 4 blir særlig viktig at følges opp, her står det blant annet: 

Hensynssonen har til hensikt å sikre bevaring og vern av eldre bebyggelse og historiske spor i landskapet.

Den antikvariske verdifulle bebyggelsen skal søkes bevart, og områdets særpregede miljø videreføres. 

Nye boliger skal i karakter, størrelse (volum, proporsjoner og høyde), materialvalg og plassering, tilpasses tilliggende bebyggelse.

Nye uthus, garasjer og lignende bygninger skal ha en utforming og materialbruk som underordner seg hovedbygningen (bolig på samme eiendom) i størrelse og proporsjoner. Nye murer, konstruksjoner og anlegg skal ha en tradisjonell utforming og materialbruk. 

Ved dokumentert fravær av verneverdier skal bygningsdeler som yttervegger, tak, vinduer og dører tilpasses- og underordnes strøkets karakter/bevaringsverdige tilliggende bebyggelse.

Også kommuneplanens generelle punkt i kapittel 1, punkt 3.1 hvor det står følgende under er viktig at følges opp: 

Nye tiltak skal plasseres og utformes i samsvar med karakteren i omgivelsene slik at det oppnås et helhetlig preg. Plassering, herunder også høydeplassering, skal tilpasses tilliggende bebyggelsesstruktur. Utforming skal tilpasses de naturlige og bygde omgivelser gjennom valg av form, volum, skala, høyder, takform, fasadeuttrykk og materialbruk. 

I områder med enhetlig bebyggelsesmønster (planmessig plassering av bygning i forhold til andre bygninger, veg, eiendomsgrense, møneretning) skal ny bebyggelse videreføre områdets stedskarakter. […].

I samme kommuneplanbestemmelser står det også under punkt 10 - Forhold som skal avklares og belyses i reguleringsplan, står det under punkt 10.3 - Virkning på omgivelser blant annet følgende:

I område- og detaljreguleringsplaner skal det dokumenteres at nærmiljøet rundt planområdet tilføres nye eller forbedrede kvaliteter, […]. 

Reguleringsplaner skal der det er relevant redegjøre for forholdet til viktige siktlinjer, betydningsfulle enkeltbygninger, silhuett og viktige landskapstrekk […]. Nær- og fjernvirkningen sett fra sjøen og sentrale standpunkt på land skal dokumenteres.

Videre påpeker også kommunens «Estetiske veileder» datert 23. juni 2006 blant annet under punkt 6 (nye tiltak/elementer i antikvariske områder) at:

Det skal vises særlig aktsomhet ved bygge- og anleggstiltak i tilknytning til eller i nærheten av kulturminner. Nye tiltak skal enten inngå som en del av helheten, eller plassers slik at verneverdige objekter får tilstrekkelig rom rundt seg. 

Helhetsvurdering: Det legges særlig vekt på helhetsvurderinger, hvor tiltakets forhold til stilepoker, målestokk, formspråk, materialbruk, eksisterende terreng og vegetasjon vurderes. 

Regionale føringer:
I Agder fylkeskommunes regionplan «Agder 2030» uttaler de blant annet av planens hovedmål er å utvikle Agder til en miljømessig, sosialt og økonomisk bærekraftig region i 2030 - et attraktivt lavutslippssamfunn med gode levekår, noe som innebærer blant annet: 

  • Samarbeid om å nå FNs bærekraftsmål på regionalt og lokalt nivå.

Agder fylkeskommune ser verdiene i Sørlandskysten og «Sørlandsidyllen» ved at de i sitt handlingsprogram for Agder frem mot 2030 blant annet har lagt til et punkt 1.21 som omhandler Kulturarv - kystkultur/uthavner, og med et ønske om å øke verdiskapingen knyttet til kystkultur, kulturarv i indre bygder og trehusbyene. 

Det er viktig å se at planområdet ligger i et kystnært område og er en viktig del av helheten som har stor betydning for regionens helhetlige stolte særpreg og en viktig regional inntektskilde som turistdestinasjon. I den forbindelse er det ønskelig med mer stedstilpasning og færre kontraster/brudd.

Nasjonale føringer:
Til slutt tar vi med oss Riksantikvarens strategi og faglige anbefalinger for by- og stedsutvikling. som er anbefalt brukt i forbindelse med stedsutvikling generelt. Også her er det stort fokus på stedstilpasning og færre kontraster/brudd.

Siden det også er snakk om en transformasjon av et område, så tar vi frem Riksantikvarens definisjon av det som fint kalles  «Byreparasjon»: 

Tilbakeføring av bygninger tidligere tilstand, rekonstruksjon av bygninger eller oppføring av nye bygninger som ivaretar og bygger oppunder bymiljøers helhet og særpreg. 

Det er siste delen av setningen som her er aktuell, oppføring av nye bygg som ivaretar og bygger oppunder bymiljøets helhet og særpreg, ikke nybygg som står i brudd og bidrar til å svekke det helhetlige kulturmiljøet.

Plan- og bygningslovens §1-8, 1. ledd står det:

I 100-metersbeltet langs sjøen og langs vassdrag skal det tas særlig hensyn til natur- og kulturmiljø, friluftsliv, landskap og andre allmenne interesser.

Kulturminnelovens §1 hvor det blant annet står:

Det er et nasjonalt ansvar å ivareta disse ressurser som vitenskapelig kildemateriale og som varig grunnlag for nålevende og fremtidige generasjoners opplevelse, selvforståelse, trivsel og virksomhet.

Når det etter annen lov treffes vedtak som påvirker kulturminneressursene, skal det legges vekt på denne lovs formål. 


SAMMENDRAG

I fjor ble Arendal by kåret til en av 13 steder i verden som måtte besøkes. I den korte begrunnelsen nevnes byggeskikken spesifikt. Planområdet ligger nært Arendal sentrum og sentralt til i innseilingen til/fra Arendal.

Bygningers utforming er en vesentlig del av våre daglige omgivelser. Vi påvirkes av dem med eller uten vår viten. Derfor har alle som er ansvarlig for en bygning også et ansvar overfor fellesskapet ved å gi bygningen et utseende som er oss andre verdig. Om en bygger opp under det helhetlige bygningsmiljøet, styrker en også hele bygningsmiljøet og gjør det robust til å stå over tid. Når en ikke tilpasser ny bebyggelse, bidrar en til å fragmentere hele miljøet, og det blir mer sårbart.

Omsøkt planområde ligger i gjeldene kommuneplan innenfor hensynssone bevaring H_570, i Kommunedelplan for bevaring referert til som hensynssone 41. Havstad og 42. Fluet. Dette må få følger i forhold til at man må følge opp de gode retningslinjer til utforming av nye tiltak i historiske miljø som ligger i samme kommunedelplan, kommuneplanbestemmelsene, estetisk retningslinjer for Arendal kommune, samt i Riksantikvarens strategi og faglige anbefalinger for by- og stedsutvikling.

Mulighetsstudiene fra 2018 som er vist til i planinitiativet med 25-30 nye boenheter og rekkehus med moderne stil,  bryter kraftig med de intensjoner og  føringene som er nevnt i dette høringssvaret. Realiseres mulighetsstudien vil det fragmentere og svekke de store kvalitetene som ligger i den helhetlige bebyggelsesstrukturen langs sjøen som området er kjent for og som også er et grunnlag for at området er belagt med hensynssone bevaring H570. 

Siden 2018 har det skjedd store endringer i nasjonal forståelse og forventninger rundt god  stedstilpasning, istedenfor kontrasterende brudd. Dette er også i samsvar med lokale forventninger og krav i kommuneplanbestemmelsene og estetisk veileder. 

Vi ber derfor om at tiltakshaver innhenter arkitekt med kompetanse på lokal byggeskikk og at planinitiativet revideres kraftig slik at de krav og forventninger som er satt og som vi har vist til blir fulgt opp i det videre arbeidet. Det er viktig at dette områdets særegne kulturmiljø bevares og at ny bygningsmasse stedstilpasses, ved å ivareta og bygge opp om under områdets historikk og byggeskikk i volum, form, skala, høyde, takform, fasadeuttrykk, material- og fargevalg. Videre ber vi om at prosjektet bygges på en «selvvokst» måte, slik at det ikke bygges rett på rekke eller 90 grader på hverandre, og med ulike høyder og bredder, ulike vindusstørrelser, osv. Følges ikke eksisterende krav og forventninger for denne hensynssonen opp, legges det opp til en stor fare for interessekonflikt.

Vi ønsker T.C. Knudsen AS lykke til videre i arbeidet med detaljreguleringen. Til slutt vil vi takke dere for at vi har blitt tatt med i høringslisten og ber om at vi får fortsette å bli høringsinstans i denne saken frem til ny plan er endelig avgjort. Er det spørsmål underveis så er vi takknemlige for å bli kontaktet. 

Beste hilsen,
Fortidsminneforeningen, Aust-Agder lokallag
v/Torgrim Landsverk
Styreleder



KOPI:
- Arendal kommune
- Agder Fylkeskommune v/Seksjonen for kulturminnevern og kulturturisme
- Riksantikvaren
- Fortidsminneforeningen, Agder avdeling

Forrige
Forrige

Leserinnlegg: Hvorfor late som at alt er greit?

Neste
Neste

Statsforvalterens behandling av klage over reguleringsplan for Apalvika, planID 2022001, i Risør kommune.