Høringssvar: Oppstart av detaljregulering for Nye Terkelsbukt i Grimstad.

Vi har i dag sendt inn følgende høringssvar i forbindelse med oppstart av detaljregulering for Nye Terkelsbukt i Grimstad kommune:

Det vises til melding om oppstart av detaljregulering for Nye Terkelsbukt i Grimstad kommune datert 18. februar 2025, med høringsfrist 3. april 2025. Formålet med planen er å oppdatere gjeldende reguleringsplaner for fritidsbebyggelse og infrastruktur innenfor varslet område ved å oppdatere og justere formål og bestemmelser som muliggjør fortetting i eksisterende planer. I tillegg er det planlagt en utvidelse med et område sørvest for Terkelsbukt som er avsatt til fritidsboliger i kommuneplanens arealdel. På noe av planområdet ønskes det boliger. Boligene er tenkt i forlengelse av påbegynt boligområde nord i planområdet. Innenfor planområdet er det tiltenkt en utvidelse/fortetting med ca. 150-200 fritidsboliger og ca. 15-20 helårsboliger. 

Fortidsminneforeningen har som formål å arbeide for langsiktig bevaring av kulturminner og kulturmiljøer, samt å skape allmenn forståelse for verdien av disse. Foreningen jobber gjennom frivilligheten. Våre hovedoppgaver er blant annet å arbeide for god stedstilpasning, styrke tradisjonshåndverket og bygningsvernet, engasjere oss i lokale vernesaker og påvirke kulturminnepolitikken i Norge.

Vår konklusjon: 

Store deler av planområdet ligger innenfor 100-metersbeltet hvor det er et generelt byggeforbud og hvor det skal tas særlige hensyn til flere interesser, inkludert kulturmiljøinteresser. Planområdet ligger også nært Raet Nasjonalpark og uthavnen Hesnes som har minimum regional kulturmiljøvernverdi, slik at siktlinjer og opplevelsen av kysten og uthavnen lett kan forstyrres negativt om en får for store forstyrrelser på landsiden. Planområdet har ellers flere arkeologiske kulturminner, inkludert automatisk fredede.

Målet om 150 nye fritidsboliger synes urealistisk høyt, noe vi registrerer at også Kommunedirektøren mener. Vi er derfor enige med Kommunedirektøren sitt standpunkt i oppstartsdokumentene om at man primært bør avvente å regulere til de overordnede signalene i ny kommuneplan er vurdert. 

Vi ber derfor om at videre planarbeid settes på vent frem til ny kommuneplan er endelig revidert og vedtatt. 

Dersom man allikevel akseptere at planarbeidet videreføres før ny kommuneplan er revidert, ber vi om at følgende blir hensyntatt i det videre planarbeidet for å sikre en rask og god prosess uten interessekonflikter: 

  • Konsekvensutredning må gjennomføres og arbeidet bes bestilt av kommunen og utført av en uavhengig part uten føringer fra ansvarlig søker. 

  • Fylkeskommunens kulturmiljøvernavdeling må gjennomføre arkeologiske undersøkelser og registreringer i området. Arbeidet må beskrives av fylkeskommunen eller part som de har delegert til. Arkeologiske minner og steingjerder må merkes med sone for båndlegging jf. kulturminneloven H730, eventuelt hensynssone bevaring H570, avhengig av kulturminnenes verdier.

  • Ingen nye tiltak må tillates innenfor 100-metersbeltet og områdene som ikke allerede er bebygget må sikres med hensynssone friluftsliv eller lignende med byggeforbud i planbestemmelsene. Allerede bebygde områder innenfor 100-metersbeltet må sikres med hensynssone bevaring H570. 

  • Ingen nye tiltak må tillates i høydedragene og disse områdene må sikres med hensynssone friluftsliv eller annet som sikrer byggeforbud og flathogstforbud i planbestemmelsene. 

  • Eventuell ny bebyggelse utenfor 100-metersbeltet må legges i søkk og andre områder som naturlig nede i terrenget, slik byggeskikk langs kysten har vært.

  • I områder hvor det tillates bygging, må de ressurser med alderskvaliteter som allerede eksisterer sikres videre bruk og i nye tiltak må viktige elementer som plassering, moderate volum, skala, materialvalg, takform og fargebruk fra regionens tradisjonelle byggeskikk videreføres.

  • For hensynssone bevaring H570 bes det om at en lager tydelige planbestemmelser i samarbeid med Agder fylkeskommune sin kulturmiljøvernavdeling.

Sørlandskystens særpreg og identitet er en av kommunens og regionens største kvaliteter og derfor viktig å ivareta. Vi håper derfor at tiltakshaver i dette planarbeidet vil gå frem som et godt eksempel.

Til slutt takker vi for å ha blitt inkludert tidlig ved oppstart av planarbeidet og vi ber om å bli inkludert i eventuelt videre arbeidet. Ta gjerne kontakt om det skulle være spørsmål eller noe vi kan bidra med. 


Beste hilsen,
Styret i Fortidsminneforeningen, Aust-Agder lokallag
v/Torgrim Landsverk
Styreleder

KOPI:
- Agder Fylkeskommune v/Seksjon for kulturminnevern og kulturturisme
- Riksantikvaren
- Fortidsminneforeningen, Agder avdeling

Neste
Neste

Høringssvar - Oppstart av detaljregulering for Levermyrveien 15-17 og Grimstad kirke i Grimstad sentrum.