Høringssvar - Off.ettersyn av detaljregulering for Urheia - Buvika, Risør kommune.

Vi har i dag sendt inn følgende høringsinnspill i forbindelse med revidering av områdeplan for Urheia og Buvika i Risør sentrum:

Det vises til melding om høring og offentlig ettersyn av detaljreguleringsplan for området Urheia og Buvika i Risør sentrum den 27. februar 2025 og med høringsfrist 4. april 2025.  Fortidsminneforeningen var ikke inkludert i planarbeidet ved oppstart og håper derfor at vår hensyn blir ekstra hensyntatt i denne runden.

Planområdet omfatter den gamle reguleringsplanen for Urheia og inkluderer de bebygde uregulerte boligeiendommene i Buvikveien, Buvikbakken og Almeveien. Planen legger ikke opp til fortetting med nye boligfelt, kun nye bestemmelser som grunnlag for bygging. I tillegg reguleres det inn et område for lek i «Dalen», samt mulighet for å etablere fortau langs veiene. 

Fortidsminneforeningen har som formål å arbeide for langsiktig bevaring av kulturminner og kulturmiljøer, samt å skape allmenn forståelse for verdien av disse. Foreningen jobber gjennom frivilligheten. Våre hovedoppgaver er blant annet å arbeide for god stedstilpasning, styrke tradisjonshåndverket og bygningsvernet, engasjere oss i lokale vernesaker og påvirke kulturminnepolitikken i Norge.

Vår konklusjon: 

Planområdet ligger i randsonen til en av Norges vakreste og best bevarte byer, derfor er byens indre sentrum også inkludert i Riksantikvarens område for kulturmiljø og landskap av nasjonal interesse (Risør sentrum K33), hvor en kommer med faglige råd som bes hensyntatt i lokale planer. Blant de faglige rådene er:

I tilstøtende randområder bør nye tiltak ikke redusere opplevelses- eller bruksverdien knyttet til det historiske bymiljøet.

Tiltak i randsonen som store deler av aktuell områdeplan her dekker vil også ha innvirkning på opplevelsen og forståelsen av det bevaringsverdige kulturmiljøet, og særlig i dette tilfellet der store deler av planområdet ligger godt synlig i innseilingen til byen. Dette er spesielt relevant i Risør som en av Norges best bevarte trehusbyer der den tradisjonelle innfartsåren i hovedsak var via sjø. 

Det er flott at man reviderer planen og der er mange gode intensjoner i planforslaget, men der er dessverre flere hull som vi mener må fylles for å unngå en fragmenterende utvikling som svekker området og bysentrumets helhetlige kvaliteter. 

For å sikre en god og  langsiktig plan som vil ivareta opplevelsen og forståelsen av byen, samtidig som at det tillates utvikling innenfor gjeldene eiendommer, ber vi om at man følger opp følgende innspill: 

  • Område avsatt for bolig (B1, B2, B3, B4, B5, B6, B7, B8 og BKS) ligger alle svært eksponerte til, nært Risør sentrum og godt synlig fra innseilingen. I dette området ligger der flere kulturmiljøverdier og Sefrak registrerte bygg som i foreslått plankart ikke er avmerket med hensynssone bevaring H570. Det er avgjørende at tiltak i dette området får en helhetstenkning, uten at man lager i nærheten av like strenge regler som for Risør sentrum.

    Foreslått bestemmelse under «Fellesbestemmelser» og «2.2 Estetikk» er altfor vag og svært uheldige tiltak som vil kunne bidra til å fragmentere kvaliteten vil kunne bli tillatt i dette svært eksponerte området, det tror vi ikke at kommunens ønsker eller intensjoner er.

    Vi ber derfor om at man enten tydeliggjør fellesbestemmelsen «2.2 Estetikk» om at en ønsker å ta vare på kulturhistoriske spor og videreføre områdets bygde særpreg eller at man belegger områdene i B1, B2, B3, B4, B5, B6, B7, B8 og BKS som ikke allerede er belagt med H570_1, med en noe mindre streng form for hensynssone bevaring H570.

    Det må fremgå at formålet i området er å ivareta det helhetlige særpreget og at nye tiltak ikke skal bidra til å redusere opplevelses- eller bruksverdien knyttet til det historiske bymiljøet i Risør sentrum, opplevelsen fra sjø skal særlig hensyntas. Videre må det komme frem noen helt enkle felles krav til volum, form, takform (flate tak tillates ikke), materialvalg, og en fargebruk som har historisk forankring. Det er også ønskelig at det for hele området kommer frem at bygg fra før 1900 skal bevares og at bygg fra 1900-1930 bør bevares. 

  • I område B1-B12 og BFF (bestemmelse 3.1.1,  3.1.2, 3.1.3) tillates flate tak i foreslåtte bestemmelser. Takform er en svært viktig del av lokal byggeskikk og også dette området ligger eksponert til.

    Det bør i dette området være greit å kunne vurdere små flate tak som mellombygg eller lignende, men ikke på hovedbygg. Vi ber derfor om at dette tydeliggjøres og at «flate tak» tas ut. For å kompensere, kan en jo heller akseptere at gesims- og mønehøyde heves med en (1) meter eller lignende.

    For BKS så har dagens bygg allerede flatt tak, men området rundt er relativt stort trolig med tanke på fortetting. Det bør for området rundt dagens bygg sikres at det settes krav om sal-/pult-/skrånet tak.

  • I bestemmelse «5.3 Hensynssone kulturmiljø H570_1», andre avsnitt, på slutten av første setning, ber vi om at setningen avsluttes slik «[…] opprettholdt eller tilbakeført til opprinnelig», slik at det ikke er tvil om hvilken periode en tenker på. I noen tilfeller kan det være at en ikke ønsker å tilbakeføre til en uønsket periode som kan dokumenteres, derfor er byggets opprinnelse etter vår mening en tryggere formulering. 

  • I bestemmelse «3.3. Grønnstruktur» ber vi om at en legger til et eget punkt om at «flatehogst tillates ikke». 

  • Bestemmelsene forøvrig sier ingenting om flatsprengning, vi ber om at det et sted tydeliggjøres at flatspregning ikke tillates og at nye tiltak skal ligge «selvgrodd» i terrenget eller lignende.

Sørlandskystens og Risørs særpreg og identitet er en av kommunens og regionens aller største kvaliteter og derfor særdeles viktig å ivareta. Vi håper derfor at man tar hensyn til dette og inkluderer våre innspill.

Til slutt takker vi for å ha blitt inkludert nå ved offentlig ettersyn og vi ber om å bli inkludert frem til endelig vedtatt plan. Ta gjerne kontakt om det skulle være spørsmål eller noe vi kan bidra med. 


Beste hilsen,
Styret i Fortidsminneforeningen, Aust-Agder lokallag
v/Torgrim Landsverk
Styreleder

KOPI:
- Agder Fylkeskommune v/Seksjon for kulturminnevern og kulturturisme
- Riksantikvaren
- Fortidsminneforeningen, Agder avdeling

Neste
Neste

Høringssvar: Oppstart av detaljregulering for Nye Terkelsbukt i Grimstad.