Høringssvar - Oppstart av detaljregulering for Levermyrveien 15-17 og Grimstad kirke i Grimstad sentrum.

Vi har i dag sendt inn følgende høringssvar i forbindelse med detaljregulering for Levermyrveien 15-17 og Grimstad kirke i Grimstad kommune:

Det vises til melding om oppstart av detaljregulering for Levermyrveien 15-17 i Grimstad sentrum datert 11. februar 2025, med høringsfrist 27. mars 2025. Formålet med planen er å legge til rette for et leilighetsbygg med opptil 16 boenheter på Levermyrveien 15-17, gnr. 200, bnr. 1934 (totalt ca. 900 kvm). Planområdet tar også med seg Levermyrveien ned til Grimstad kirke, samt kirketomten 200/1931. 

Fortidsminneforeningen har som formål å arbeide for langsiktig bevaring av kulturminner og kulturmiljøer, samt å skape allmenn forståelse for verdien av disse. Foreningen jobber gjennom frivilligheten. Våre hovedoppgaver er blant annet å arbeide for god stedstilpasning, styrke tradisjonshåndverket og bygningsvernet, engasjere oss i lokale vernesaker og påvirke kulturminnepolitikken i Norge.

Vår konklusjon: 

Planområdet ligger i et allerede eksisterende regulert område for Grimstad sentrum (planID 75), område B19 avsatt for boligformål, O10 avsatt for offentlige bygninger, T3 avsatt for tunneladkomst. Størstedelen av Levermyrveien nedenfor tomteområdet har bebyggelse eldre enn 1900, og flere av dem er også eldre enn 1850. Selv om disse ligger utenfor planområdet, så ligger de tilgrenset og i randsonen og kan således ikke sees bort i fra. Videre har Grimstad kirke vernestatus som listeført og med det nasjonal verdi. I tillegg er kirken og området rundt blant annet en del av Riksantikvarens kulturmiljø og landskap av nasjonal interesse. Området har således store kulturmiljøverdier.

Målsettingen i kommunens områdeplan var og er blant annet «Å bevare og bedre de historiske og antikvariske, kulturelle og miljømessige verdier og muligheter i planområdet.», denne intensjonen må følge det videre arbeidet i hele planområdet for å unngå interessekonflikt. Vi mener derfor også at planarbeidet kunne vært løst innenfor eksisterende områdeplan.

Mulighetsstudiene vist på side 7 og 8 i planinitiativet datert 13. mai 2024 med fem (5) etasjer og flate tak kan vi allerede nå si at er i konflikt med områdeplanens intensjoner og krav. 

Selv om vi helst skulle sett eksisterende bygg (Levermyrveien 17) istandsatt og gjenbrukt, ønsker vi moderat fortetting utenfor sentrumskjernen velkommen så lenge det ikke endrer strøkets karakter og det vises respekt for områdets og byens særegenhet og identitet. Nybygget slik det er foreslått i planinitiativet vil etter vår mening bidra til å forringe og svekke byens og områdets helhetlige kvaliteter. 

For å skape et godt og raskt videre planarbeid gir vi med dette følgende innspill som vi ber om at blir hensyntatt i det videre planarbeidet for å unngå interessekonflikt: 

  • All ny bebyggelse må ha saltak eller skråtak med takvinkel mellom 35 og 45 grader, samt bruk av røde eller sorte enkelkrumma takstein av teglmateriale. Takterrasser bør ikke tillates jf. bestemmelsene i områdeplanen - Skal en bryte fra dette, bes det om at en samarbeider med arkitekt som kan lokal byggeskikk og ser mulighet for å bryte opp volum slik at slike terrasser faller inn naturlig.

  • Ny bebyggelse ved Levermyrveien 15-17 må ikke bli for høy. Områdeplanen tillater i dette området kun to (2) etasjer over bakken, men for å bidra til en moderat fortetting mener vi at denne tomten kan tåle opptil maksimalt fire (4) etasjer (sett fra Levermyrveien), med maksimalt tre (3) etasjer til gesims, mens 4. etasje kan innredes som loftsleilighet slik områdeplanens bestemmelse 3.18 viser. 

  • Fasadene til ny bebyggelse ved Levermyrveien 15-17 må stedstilpasse seg området med tanke på materialbruk (tre), fargevalg (basert på historisk grunnlag), form og eventuell oppdeling med tanke på ikke for store volum. 

  • Garasje må legges under bakke og det må være bolig eller eventuell næring i største delen av første etasje. 

  • Grimstad kirke er listeført og må belegges sone for båndlegging etter kulturmiljøloven H730, noe også kulturminnene på Kjerkeheia må. Ellers må hele området som i dag er inkludert i Riksantikvarens kulturmiljø og landskap belegges med minimum en hensynssone bevaring H570, med påfølgende tydelige bestemmelser laget i samarbeid med Agder fylkeskommune sin kulturmiljøvernavdeling. 

  • Det må i bestemmelsene og plankartet sikres at ingen bygg eller lignende vil komme i veien for viktige siktlinjer til Grimstad kirke, slik det er sterke tradisjoner for i norsk bygningsarv.

Tålegrensen for de helhetlige kulturmiljøverdiene i Grimstad sentrum er nådd fordi flere utbyggingsprosjekt i lengre tid dessverre har bidratt til dette. Bit for bit bidrar dette til å fragmentere og svekke byens identitet og særegne kvaliteter. Vi håper derfor at tiltakshaver i dette planarbeidet vil gå frem som et godt eksempel ved å vise at man kan både utvikle og ta vare på særegne kvaliteter samtidig.

Til slutt takker vi for å ha blitt inkludert tidlig ved oppstart av planarbeidet og vi ber om å bli inkludert i det videre arbeidet. Ta gjerne kontakt om det skulle være spørsmål eller noe vi kan bidra med. 

Beste hilsen,
Styret i Fortidsminneforeningen, Aust-Agder lokallag
v/Torgrim Landsverk
Styreleder


KOPI:
- Agder Fylkeskommune v/Seksjon for kulturminnevern og kulturturisme
- Riksantikvaren
- Fortidsminneforeningen, Agder avdeling

Neste
Neste

Klage - Vedtatt rammetillatelse for ny kirkestue, Gautestadvegen 1, Evje og Hornnes kommune.