Her kan du låne kitt- og varmelamper i Agder.

Maling og annen overflatebehandling av hus og vinduer har tradisjonelt hatt to formål: vi maler for å pynte husene, og vi maler for å beskytte treverket mot nedbrytning. Vi maler imidlertid ikke for å holde fuktighet ute. Det er det ingen maling som klarer, selv om moderne malingsprodusenter ynder å reklamere for nettopp det.

I Norge har det tradisjonelt vært fire former for overflatebehandling av trehus: linoljemaling, komposisjonsmaling, tranmaling og tjære. Disse behandlingene har lange tradisjoner, og de er tilpasset hus og klima i Norge. Det finnes også mange lokale og regionale variasjoner på overflatebehandlinger.

Kunnskapen om tradisjonenen er viktige når man skal vedlikeholde og istandsette eldre hus. Moderne malingsprodukter på gammelt panel, vinduer og dører kan gi skader. Ta vare på huset ditt, og hus at vedlikeholdet må spille på lag med huset.

I forbindelse med vedlikehold må en av og til fjerne maling, kitt og annet. Der finnes effektivt utstyr for slikt arbeid, men disse er ofte dyre. Derfor er vi veldig heldige som i Agder har dette utstyret tilgjengelig for lån.

Kittlampe

Kittlamper passer best for bruk til fjerning av kitt og maling på vinduer og mindre flater. Agder fylkeskommune har dette tilgjengelig for lån i kortere perioder.

Det er en fordel å ha gått på kurs i vindusrestaurering før en bruker de, men om en ikke har det, kan en også få et «lynkurs» av Ole Ugland før en låner de.  Det er han som har ansvar for utlån av lampene.  Lampene står hos Bøylestad Moen as i Froland. For utlån kan en kontakte Ole Ugland på telefon 93041743.

I 2019 la tidligere Aust-Agder fylkeskommune ut en fin artikkel om vinduer og godt vedlikehold av disse, hele artikkelen kan leses her - Klikk her.

For mer informasjon om istandsetting av vinduer, les Fortidsminneforeningens nyttige faghefte her - Klikk her.

 

Malingfjerner

Malingfjerner passer best for større flater. Normalt anbefaler vi ikke at maling fjernes, fordi en da også fjerner en del av byggets fargehistorie, men av og til har man ikke noen valg når man har lag med moderne plastmaling som bør skrapes av så godt som mulig. Eldre malingslag med tradisjonell maling slik som linoljemaling eller komposisjonsmaling, som har godt feste til underlaget, bør bevares. Det styrker beskyttelsen mot ytre påvirkning, og malingslagene gir viktig informasjon om husets bygnings- og fargehistorie.

Kjemisk malingsfjerner frarådes da dette kan etterlate rester av kjemikalier som vi ikke får nøytralisert godt nok, og som kan virke over tid. Eldre malingslag kan fjernes med infrarød varme ved hjelp av en Speedheater. I de fleste tilfeller er det tilstrekkelig med skraping og vask som forarbeid for maling.

Agder Bygningsvern leier ut typen Speedheater 1100 IR System Standard, inkludert skraper og annet utstyr. De tar 300,- kr for dagsleie, 500,- kr for helgeleie, og 1000,- kr for ukesleie.

Agder Bygningsvern ved Dagfinn Tollefsen Riseplass kan nåes på telefon 90764223 eller via deres nettside www.agderbygningsvern.no

For mer informasjon om forarbeid til overflatebehandling og tradisjonelle overflatebehandlingsmetoder, les Fortidsminneforeningens nyttige faghefte her - Klikk her.

Forrige
Forrige

Stor hytteutbygging vs. viktig kulturmiljø i Bota.

Neste
Neste

Grindverkskonstruksjon med rotkne begynner å ta form, kom på Åpen Dag du også, 5. mai.