Et studie fra en arkitektstudent - Transformasjon av Stifoss.

Arkitektstudent Joakim Lindland Heltne fra Norge har det siste året gått på Det Kongelige Akademi i København, på institutt for bygningskunst og kultur, og programmet kulturarv, transformation og restaurering. Han fattet tidlig interesse for Stifoss anlegget på grensen mellom Risør og Gjerstad kommuner og var tidlig også i kontakt med Fortidsminneforeningen. Les mer om hans flotte tanker rundt transformasjon og ombruk av Stifoss anlegget her.

I det sørlige Norge, bortgjemt langs et elveløp, i et dalføre i skogen, ligger Stifoss tresliperi og kraftverk, et gammelt, delvis funksjonstømt industrianlegg fra sent 1800-tall. Det ble opprinnelig bygget for å dra nytte av naturens og landskapets egenskaper nettopp her, og ble en sentral drivkraft i utviklingen av vannkrafts- og treforedlingsindustrien i regionen, og bidro dermed til fremveksten av kystbyen Risør.

I dag står byggene i stor grad tomme og til forfall. De særlige natur- og landskapsmessige egenskapene som en gang gav grobunn for treforedlingsindustrien på stedet, er idag utgangspunkt for andre aktiviteter; vandreturer i skogen, kajakkpadling i elven, sykling og skiturer. Agderregionen er blant de mest besøkte områdene i Norge, både fra inn- og utland, særlig i sommermånedene, og det er et stadig økende behov for fasiliteter for å imøtekomme tilstrømningen av mennesker.

Prosjektet har som ambisjon å revitalisere det nedlagte industrianlegget på Stifoss, og omdanne dette glemte og bortgjemte kulturminnet til et kombinert vandrerhjem og serveringssted; et samlingspunkt for lokalbefolkning og tilreisende, gjennom en nennsom transformasjon av de eksisterende strukturene, med særlig fokus på å bevare og fremheve stedets bærende kulturhistoriske og arkitektoniske verdier.

Forrige
Forrige

Høringssvar ang. varsel om oppstart av områderegulering for Bergemoenshandels- og næringsområde og planprogram til offentlig ettersyn.

Neste
Neste

Klage - Søknad om balkong - Rådhusgata 26 i Risør kommune.