Er det enkelt eller vanskelig å forsikre fredede og vernede hus?

Denne saken gjelder hovedsaklig for eiere av freda (Jf. Kulturminneloven) eller andre beskytta bygg (jf. Plan- og bygningsloven), men har eiere av andre bevaringsverdige bygg som ikke er beskyttet hatt dårlige erfaringer med å få forsikret sitt bygg, så er en interessert å høre fra deg. Kjenner du eiere av et fredet bygg, ønsker vi gjerne at du deler denne saken med dem.

For spørsmålet er, er det enkelt eller vanskelig å forsikre fredede og vernede hus?

Vi trenger din hjelp!

Riksantikvaren har i dialog med Foreningen Fredet og oss i Fortidsminneforeningen fått tilbakemeldinger på at eiere av fredede eiendommer har problemer med å få forsikret husene sine, og dette kan også gjelde eiere av vernede bygg. Nå vil Riksantikvaren gjerne få en bedre oversikt over dette feltet, og vil hente inn kunnskap.

Dette arbeidet har flere faser:

  1. I første omgang ønsker vi å få innblikk i eieres erfaringer.

  2. Deretter vil vi lage en spørreundersøkelse på bakgrunn av erfaringene i samarbeid med foreningene. Hensikten med undersøkelsen er å tallfeste erfaringene.

  3. På bakgrunn av tallmaterialet går vi i dialog med forsikringsbransjen for å presentere utfordringer og klargjøre regelverket knyttet opp mot skade.

Her er spørsmålene vi ønsker svar på nå:

  1. Om du vet, hvilken vernestatus har din eiendom?

  2. Har du opplevd utfordringer med å få forsikring som eier av din eiendom?

  3. Mangler du forsikring som følge av dette, eller har du dyr premie?

  4. Beskriv kort din situasjon.

Send en kortfattet e-post til postmottak@ra.no merket med "Forsikring", med kopi til post@fredet.no og aust-agder@fortidsminneforeningen.no. Ved behov vil man muligens sende deg undersøkelsen med oppfølgingsspørsmål. Hvis du ikke ønsker å svare på oppfølgningsspørsmål bes det om at det skrives i e-posten du sender.

Takk for hjelpen!

Forrige
Forrige

Intervju med en tradisjonshåndverker - Møt låsrestauratør Eric Hoenjet.

Neste
Neste

Merknader til forslag til kommuneplanens arealdel i Arendal kommune, 2023-2033.