Åse Værland Breiung får Hedersnålen for sitt arbeid med Vegårshei Bygdetun.

Nei å nei, detta e ikkje te å tru… nå blei e heilt satt ut sa en ydmyk og rørt prismottaker av Hedersnålen, Åse Værland Breiung.

Under “Skogbrukets Dag” på Vegårshei Bygdetun, søndag 4. august 2024, tok Skogselskapet publikum med ut i nærområde til bygdetunet og fortalte om bønder og skogfolks teorier i skogforvaltning før og nå.

I pausen gikk turen tilbake til bygdetunet for en velfortjent pause og matbit. Det de fleste ikke var klar over var at under pausen skulle Værland hedres, og selv for Breiung kom dette som en stor overraskelse.

Helge Roar Dalen fra Fortidsminneforeningens Hovedstyre, samt Torgrim Landsverk og Gunhild Risdal Konnestad fra Fortidsminneforeningens Aust-Agder lokallag, sammen med ordfører Kjetil Torp i Vegårshei kommune og Per Ivar Hommelsgård fra styret i Vegårshei Bygdetun, stod ansvarlige for utdelingen av Fortidsminneforeningens hedersnål til Breiung, til ellevill jubel fra publikum.

I talen fra Fortidsminneforeningen ved Helge Roar Dalen fra hovedstyret stod blant annet følgende:

I dag har vi det ærefulle oppdraget å overrekke Fortidsminneforeningens Hedersnål. Hedersnålen tildeles personer for mangeårig og storartet innsats for å bevare kulturminner, vern om gamle bygg og fremme interessen for tradisjonshåndverk. Utmerkelsen skal i dag deles ut for 12 gang i Agder gjennom tidene. Dette tydeliggjør prisens høythengende status i kulturmiljøvernet.

Hedersnålen tildeles i dag en person som i mer enn førti år har vært engasjert her ved Vegårshei Bygdetun, hvor hun har nedlagt et betydelig antall dugnadstimer, samt vært en hovedpådriver for opplegg rettet mot barn og unge (som en skoledag på gamlemåten, livet i ei husmannsstaue, en dag i skauen). I tillegg har hun ved en rekke anledninger profilert bygdetunet og verdien av å “ta vare på fortiden”, samt tatt del i bygdetunets øvrige aktiviteter. Hun har også vært en pådriver for å utvikle Bygdetunet til slik det fremstår nå.

Det å ta vare på historiske bygninger er en viktig del av å ta vare på vår lokale identitet.

Vedkommende er en ressursperson som bruker mye av sin tid til å sikre den historiske arven. Hun har sett verdien av at barn og unge lærer om sine røtter. I tillegg er hun en fremragende guide på bygdetunet. Hun har videre vært en stor drivkraft i arbeidet med å bygge ut samlingen, både administrativt og praktisk.

De fleste av dere forstår nå at det er Åse Værland Breiung vi snakker om!

Åse er og har vært en sterk bidragsyter til at kulturminnevernet har fått økt status og forståelse gjennom sitt virke og gode formidlingsevne til barn, unge og voksne. Et viktig arbeid for at verdien av kulturminner og kulturmiljøene får økt forståelse og bevissthet både lokalt og regionalt.

Med sitt store engasjement og formidlingsevne har Åse vært et forbilde for unge og gamle. Hun har arbeidet for noe som er større enn henne selv, felleskapet og vår historie. I en tid med store endringer er det viktig å kjenne sin historie.

Åse har også mottatt Kongens fortjeneste medalje og Vegårshei kommunes Kulturpris.

Derfor er det en stor glede for oss på vegne av Fortidsminneforeningen å be Åse Værland Breiung komme opp for å motta foreningens Hedersnål.


Det var Fortidsminneforeningens Aust Agder lokallag som i fjor nominerte Åse Værland Breiung til Hedersnåla. Og i vår kom det beskjed fra et enstemmig Hovedstyre om at jo, Åse fortjener virkelig hedersnåla. 


Fortidsminneforeningen gratulerer med det derfor Åse Værland Breiung med Hedersnålen, for sin særlig fortjenestefulle innsats for kulturminnevernet og bygningsarven!


Forrige
Forrige

John Thomas Axelsen får Hedersnålen for sitt arbeid som Risørs vekter.

Neste
Neste

Bekymringsmelding: Angående Statsforvalterens behandling av klage - Detaljreguleringsplan for Lillesands Sparebank (planID 2021001340).