John Thomas Axelsen får Hedersnålen for sitt arbeid som Risørs vekter.

Nei, tenk at lille jeg skulle få denne hederen… det er ikke til å tro, sa en ydmyk og svært rørt prismottaker av Hedersnålen, John Thomas Axelsen.

Under avslutningen på årets Trebåtfestival i vakre Risør by, lørdag 10. august 2024, hadde tidligere vekter John Thomas Axelsen fått rollen med å ta i mot flagget som ble firet ved festivalens slutt. Det han og publikum ikke var klar over var at det stod en overraskelse på vent.

Torgrim Landsverk og Gunhild Risdal Konnestad fra Fortidsminneforeningens Aust-Agder lokallag, sammen med ordfører Kai Strat i Risør kommune og fylkesordfører Arne Thomassen i Agder fylkeskommune, stod ansvarlige for utdelingen av Fortidsminneforeningens hedersnål til Axelsen, til ellevill jubel og stående applaus fra publikum.

I talen fra Fortidsminneforeningen ved Torgrim Landsverk som hadde fått det ærefulle oppdraget på vegne av Fortidsminneforeningen sentralt stod blant annet følgende:

I kveld har vi på vegne av foreningen nasjonalt fått det ærefulle oppdraget å overrekke Fortidsminneforeningens Hedersnål.

Hedersnålen tildeles personer for mangeårig og særlig fortjenestefull innsats for å ta vare på og løfte bygnings- og kulturmiljøvernet. I kveld skal utmerkelsen deles ut for 13ende gang i Agder. Dette tydeliggjør utmerkelsens høythengende status i kulturmiljøvernet.

Hedersnålen tildeles i kveld en person som i mer enn førti år har vært engasjert her i Risør by, hvor han har nedlagt et betydelig antall timer for byen sin. Han har formidlet historier om hus, hvorfor man bygget slik de gjorde og om lokal byggeskikk, om tragiske byggevedtak, om hager, sjømenn, bybrannen, kjendiser, cowboy- og indianer skrøner, importerte steinsorter og blomstertyper.

På løpende bånd har han øst med anekdoter om småbylivet, nesten uten unntak i en selvfornøyelig og humoristisk undertone. Dette som for å teste sitt publikum. Når hans publikum først er med på notene og blir delaktige i scenografien går resten av seg selv. Mannen må bare oppleves og fordøyes, og han har blitt husket av mange som sommerens mest levende og engasjerende historieforteller.

Han har rett og slett bidratt til å løfte forståelsen for byens historie og den lokale byggeskikken som vi alle er så stolte av, men som vi kanskje tar litt for gitt i det daglige.

Det å ta vare på historiske bygninger og lokal byggeskikk er en viktig del av vår lokale identitet. Det bidrar til å gjør oss unike og distriktet mer attraktivitet.

Vedkommende er en ressursperson som har brukt mye av sin tid til å løfte Risør som et av Norges vakreste kulturmiljø. Han har sett verdien av at barn, unge, voksne, lokale og turister lærer om byens historie. I tillegg har han vært en fremragende guide i byen.

De fleste av dere forstår nå at det er vekter John Thomas Axelsen vi snakker om.

Veldig mange har hatt gleden av vektervandringene i Risør der John Thomas på en fremragende måte tar oss med til livet i de trange gatene, folkene i de små husene, med de underfundige historiene og det man vel kan kalle Risørs sjel. På disse vandringene lærer vi verdien av det lille formatet, av det trange og uforutsigbare Risør.John Thomas sin formidlerglede i sin gjenkjennelige vekteruniform som han i kveld bærer for siste gang, har i enkelte sammenhenger blitt brukt som en symbolikk for Sørlandet og han har av den grunn vært tilstede på ulike reiselivsmesser som ambassadør for Sørlandet og våre utrolig vakre og historiske bygningsmiljø.

John Thomas er og har vært en sterk bidragsyter til at kulturmiljøvernet har hatt økt status og forståelse gjennom sitt virke og gode formidlingsevne. Et viktig arbeid for at verdien av kulturminner og kulturmiljøene får økt forståelse og bevissthet.

Med sitt store engasjement og formidlingsevne har John Thomas vært et forbilde for unge og gamle. Han har arbeidet for noe stort; felleskapet og byens historie. I en tid med store endringer og økt press er det viktig å kjenne sin historie.

Derfor er det med stor glede og stolthet at vi på vegne av Fortidsminneforeningen ber om at John Thomas kommer opp for å motta foreningens Hedersnål.

Det var Fortidsminneforeningens Aust Agder lokallag som i fjor nominerte John Thomas Axelsen til Hedersnåla. Og i vår kom det beskjed fra et enstemmig Hovedstyre om at jo, John Thomas fortjener virkelig hedersnåla. 


Fortidsminneforeningen gratulerer med det derfor John Thomas Axelsen med Hedersnålen, for sin særlig fortjenestefulle innsats for kulturminnevernet og bygningsarven!


Forrige
Forrige

Klage - Vedtak om detaljregulering for Ytre Odden NT4.1 - Pharos Odde, Grimstad.

Neste
Neste

Åse Værland Breiung får Hedersnålen for sitt arbeid med Vegårshei Bygdetun.