mai
23.
til 24. mai

Kurs i steinsetting av bekk

Langs mange bekker i Tovdal er det steinsett langs kantene. Med tidens tann kan røtter og vegetasjon ødelegge denne steinsetting. På kurset skal vi arbeidde på en bekk som har steinsetting, men som må repareres. Kurset vil først ha en liten teoridel, ellers vil resten av kurset foregå ute ved den steinsatte bekken.

INSTRUKTØR: Eystein Greibrokk
TID: 23-24. mai 2024, kl. 0900-1600.
STED: Øvre Ramse, Tovdal i Åmli.

PÅMELDING: Klikk her
PRIS: 500,- kr ink. lunsj.

Vis arrangement →
mai
23.

Bli med - Vi besøker husmannsplassen Flaten i Froland

Bli med til husmannsplassen Flaten i Froland!

Torsdag 23. mai 2024 kl. 1800 tar vi turen og besøker Flaten, en fint istandsatt husmannsplass i Froland. Denne plassen er veldig representativ for husmannsplasser i dette området.

Plassen har nylig skiftet eier, og tidligere eier, Sigurd Jensen, vil fortelle om plassen, bebyggelsen, istandsettingen, folk som har bodd der og hva de levde av.

Tømrerne Øyvind Mauren og Øyvind Stølefjell har vært med på å sette i stand husmannsplassen og vil fortelle fra arbeidet.

Det er cirka 400 meter å gå til fots. Er man dårlig til beins kan man eventuelt kjøre inn med ATV. Slik trafikk bes begrenset.

Det blir enkel servering med kaffe og kake.
Ta med egen stol.

Alle hjertelig velkommen!

TID: Torsdag, 23. mai 2024 kl. 1800.

STED: Tveitenveien 100, 4827 Froland.

PRIS: Gratis.

SPØRSMÅL: Aurora tlf. 99278993, Gunhild tlf. 47042089.

ANNET: Arrangementet er støttet av Agder Fylkeskommune.

Vis arrangement →
mai
23.

Arkeologikafe: Kleber - Den bløde sørlandsteinen

Velkommen til sesongens siste arkeologikafe. Denne gangen har vi glede av å invitere Morten Kutchera til å fortelle oss mer om den bløde steinen Kleber. Kleber er en svært spennende og viktig stein for Agders historie og har mange bruksområder. Vi vil blandt annet få høre om grytebergene og fremstilling av kokekar i Kleberstein fra vikingtid. Morten vil også dele fra sin lange og gode erfaring fra eksperimentell arkeologi og hans fasinasjon for klebersteinen. Dette blir en spennende sesongavslutning!

ARRANGØR: Agder fylkeskommune
STED: Kongensgate 2, Kristiansand

Vis arrangement →
mai
24.
til 26. mai

Bli med på prambyggerkurs og lær klinkbygging i Risør

Den nordiske klinkbåttradisjonen kom i desember 2021 på Unesco sin prestisjetunge liste over verdens immaterielle kulturarv. Dette er en bekreftelse på at det internasjonale samfunnet verdsetter klinkbåt-arven, og at tradisjonen og kunnskapen nå må sikres i framtida.

Prammens historie
Prammen er en «ung» tradisjonsbåt som fant sin form på slutten av 1700 tallet. Dens arnested er kysten av nåværende Aust Agder. Prammen nærmest revolusjonerte folks mulighet til å forflytte seg i en tid da sjø, vann og elver var ferdselsveiene. De sørlandske båter før år 1800 var store, tunge og dyre, og ble benyttet til fiske og frakt. Med prammens inntreden kom båten som kostet kun en tredjedel. Kombinert med prammens fleksibilitet i størrelse, fra 10 til 18 fot, ble dette raskt en båt for alle. Nå kunne kvinner og unger få båt til eget bruk og vi fikk en oppblomstring av lag og foreningsvirksomhet. For skolebarna langs kyst og innsjø ga prammen en langt lettere hverdag. Prammen kunne formes til å bære tung last, eller lages så lett og liten at selv de minste kunne «fyke» bortover sjøen. Prammen holdt stand til slutten av 1950 årene da plastbåten overtok.

Kursbeskrivelse
Kurset gir deltakerne kjennskap og ferdighetstrening i selve båtbyggerhåndverket. I dette ligger material og verktøykunnskap. Mye av dette skiller seg ut fra andre håndverk, men tross sine forskjeller har kunnskap fra båtbygging vært nyttig ved utøving av andre fag. En av de store forskjellene er kunnskapen av å sikte krumme linjer, trene øye og hjerne for å oppdage hvilket fantastisk redskap dette er. Kurset vil ha prammer under bygging på tre stadier slik at deltakerne får prøve seg på alle faser av prambyggingen.

Hva tradisjonsverktøy lærer oss i dag
Vi vil så langt praktisk mulig bruke manuelt håndverktøy slik at vi med hele kroppen lærer å føle og lese materialene. Båtbyggerens evne til å mestre denne kunnskapen er essensiell for båtens kvalitet. Håndverktøy må lages, vedlikeholdes og tilpasses vår bruk. Kunnskapen om dette sammen med material kunnskapen læres oss å forstå de ofte mikroskopiske endringer vi må gjøre på verktøy eller i materialvalg. Dette er kunnskap vi drar nytte av i alle fag.

Arbeidsteknikker ved prambygging
Prammens hoved arbeidsteknikk heter klinkbygging. Dette betyr at bordene legges utenpå hverandre og holdes sammen jern eller kobberklink, en slags spiker med et påsatt hode også på innsiden. Dette er en gammel teknikk som selv vikingene mestret og er svært spennende å utøve i praksis. Nøyaktighet er viktig, nærmest en dyd, ved båtbygging, den skal jo bli tett!

ARRANGØR:
Risør Trebåtfestival og Agder fylkeskommune.

Vis arrangement →
mai
24.
til 26. mai

Bli med på kurs i lafteteknikk i Risør

Mye av den eksisterende bebyggelsen i Risør og de andre sørlandsbyene som står i dag, er lafta. Lafta bygninger er nesten som et byggesett.  De kan forholdsvis enkelt flyttes. Etter bybrannen i Risør i 1861 ble det for eksempel flyttet flere hus fra bygdene innenfor ut til byen siden det var stor mangel på hus.

Det finnes flere hundre ulike måter å lafte på. De fleste husa langs kysten har utvendig kledning utenpå laftekonstruksjonen. Da var det praktisk at tømmerendene var sammenføyd slik at de var kuttet i flukt med veggens ytterside, altså en lafteknute uten laftehode. En variant av denne typen sammenføyning kalles kamnov.  Denne ble svært utbredt på Agder utover på 1800-tallet. Tanken er å konsentrere seg om denne laftemåten på kurset.

ARRANGØR:
Risør Trebåtfestival og Agder fylkeskommune.

FAGLIG PROGRAM:

Modul 1 – uke 21
Oppmerking og konstruksjon av lafteknute i kamlaft.

Modul 2 – uke 22
Fortsette med konstruksjon av lafteknute
Sliping av verktøy.

Modul 3 – uke 23
Takkonstruksjon.

Vis arrangement →
mai
26.

Opplev 1600-talls Skore, det nye trehøgdeloftet og stavkirkemodellen i Setesdal

Søndag 26. mai 2024 skal vi besøke flere interessante steder i Setesdal!

Først vil vi se Haugeburet i Bygland som er den eldste trebygningen i Agder, det er over 800 år gammelt, fra 1217/1218! Tradisjonshåndverker Øyvind Mauren vil fortelle om buret.

Vi vil så besøke den autentiske gården Skore som også ligger i Bygland. Gården er fra 1600-tallet. Her finnes både badstue, bur, stall og høyløe i tillegg til det flotte våningshuset. Eieren, Olav Øygarden, vil vise rundt og fortelle om gården og bygningene der. Gården er under istandsetting og Eystein Greibrokk skal gjøre murerarbeidet. Han blir med og snakker om det. Eivind Dalseg fra Setesdal Bygningsvernsenteret blir også med. Det er bratt vei opp til gården og begrenset med parkeringsmuligheter der oppe, så det er fint hvis vi kan samordne kjøringa opp dit. Vi organiserer dette før vi kjører fra Haugeburet.

Vi vil også se på det nye trehøgdeloftet som er under arbeid på Helle. Her vil det bli omvisning og foredrag av Eivind Dalseg.

Til slutt vil vi ta en titt på stavkirkemodellen som står på Setesdalsmuseet i Valle. Det er en forskningsmodell som er laget for å gjøre seg kjent med stavkirkekonstruksjon. Den ligner forøvrig på den nye stavkirken som er under planlegging på Rysstad ved siden av Setesdalsmuseet. To av de som har laget modellen, Øyvind Jacob og Øyvind Mauren vil snakke om arbeidet med den og hvorfor den er laget.

PROGRAM FOR DAGEN:
10.30 De som kommer langveis fra møtes ved Evje kiosk-Bua. Vi prøver å samkjøre og fylle opp bilene.

11.30 Vi ser på Haugeburet, Åraksvegen 867, Øyvind Mauren og Eivind Dalseg viser og forteller.

12.00 Omvisning på Skore i Bygland, Åraksvegen 1321. Olav Øygarden, Eivind Dalseg og Eystein Greibrokk bidrar.

13.30 Lunsj på Skore. Enkel mat serveres.

14.45 Vi besøker trehøgdeloftet i Rysstad. Foredrag ved Eivind Dalseg

15.45 Vi ser på stavkirkemodellen. Øyvind Mauren og Øyvind Jacob orienterer.

PRIS:
Gratis, men har du lyst til å gi en gave til foreningens frivillige arbeid kan du det til Vipps 752328.

PÅMELDING / ANNET:
Spørsmål og påmelding til,
Aurora Nilsen: 99 27 89 93
Mona Blix: 41 64 81 68
Gunhild Risdal Konnestad: 47 04 20 89

Vi ser frem til en spennende og innholdsrik dag!

Hjertelig velkommen.

Arrangementet er støttet med tilskudd fra Agder fylkeskommune.

Vis arrangement →
mai
30.

Vindusrestaureringens Dag

Vindusrestaureringens dag er 30.mai over hele landet!

Gamle vinduer rives stadig ut og kastes. Vi håper en dag som dette kan bidra til økt kunnskap om vinduenes verdi og ikke minst hvordan man tar vare på de.

Bli med!

I anledning dagen så håper vi at det florerer med bilder av gamle vinduer uansett stil og stand og gode råd og tips om vedlikehold og restaurering om du har. Og en oppfordring om uansett å ikke kaste de!!

Ta bilde og del det på sosiale medier med emneknaggen #lysigamlehus, #fmfaustagder og #fortidsminneforeningen så kan det hende at akkurat ditt innlegg blir delt.

Les mer om vindusrestaurering her - Klikk her

Vis arrangement →
jun.
1.
til 2. jun.

Bli med Fortidsminneforeningen på tur til Feda

Oppdatering 8. mai 2024: Det er noen ledige plasser igjen, du er velkommen til å delta!   Har du ventet med å melde din interesse er tiden kommet!

Agder er et variert og spennende fylke og ikke minst gjelder dette kulturhistorie og kulturminner. Dette er en mulighet til å bli litt bedre kjent med fylket vårt.

Flekkefjord og omegn lokallag inviterer alle medlemmer av Agder avdeling til Feda og Flekkefjord 1. og 2. juni 2024.

Feda er et lite tettsted omkring en såkalt «elvehavn». Kanskje du har sett et idyllisk lite sted fra brua der E18 gikk for noen tiår siden? Tidligere gikk Vestlandske hovedvei gjennom stedet, med ferge over Fedafjorden. Her holdt sorenskriveren til og stedet er framfor alt kjent for sine mange bøkkerverksteder med produksjon av tretønner. I hollendertida på 1600-tallet var det stor trafikk mellom Feda og Nederland. Feda kunne kanskje blitt en by? I Flekkefjord er det også mye å se, bl.a. «Hollenderbyen». Vi skal overnatte på byens Grand hotell, et historisk hotell midt i byen.

Det foreløpige programmet ser slik ut:

  • DAG 1 - LØRDAG, 1. JUNI 2024:

    • 1100: Oppmøte på Huset på Feda (like ved Feda kirke)
      Servering av fiskesuppe
      Presentasjon av Feda ved Petter Svindland

    • 1300: Del i grupper
      1)  Omvisning i huset ved Dampskipsbrygga ved Evelyn Vik Rødland
      2)  Omvisning på Bøkkerbua ved Rolf Terje Klungland
      Videre: Følg elva til Stranda. Samling ved Gabriel Hansens-huset på Lindland.

      Tur videre til Flekkefjord. Innsjekk for overnatting på Grand Hotell.

    • 1900: Felles middag på Grand Hotell

  • DAG 2 - SØNDAG, 2. JUNI 2024:

    • 1000: Byvandring i Flekkefjord med Ivar Ole Iversen
      Besøk på Flekkefjord Museum og Christoffer Beers Hus ved Jeff Olson, museumsbestyrer.

    • 1300: Besøk på Knut Sand Bakkens private medisinske museum – IKKE AVKLART

    • 1500: Lettere måltid på Tollboden for dem som ønsker.

Vi ser for oss at det enkleste er at alle selv tar seg av transporten til /fra Feda og Flekkefjord.

Hotellet har reservert noen rom til oss til rabattert pris, kr. 1495,- / kr.1695,-. Det er selvfølgelig mulig å delta i arrangementet og sørge for overnatting privat.

Er du interessert - eller har spørsmål - ønsker vi tilbakemelding på e-post til agder@fortidsminneforeningen.no

Dette er bare en foreløpig registrering av interessen. Bindende påmelding midt i mai.


Med vennlig hilsen
Karl Ragnar GjertsenBeste hilsen,
Styret i FMF Agder
v/Karl Ragnar Gjertsen

Vis arrangement →
jun.
16.

Omvisning i Haubitzgangene

Vi er så heldige å kunne bli ledet rundt i anlegget av Steinar Ose fra Odderøyas venner og tidligere militærmann! Med god innsikt i anleggets historie og hva som skjedde på Odderøya 9. April, vil Ose gi oss en svært spennende og lærerik opplevelse! Bli med!

Odderøya er full av militær historie! Fra 1600 tallet til 2006 da den siste militære avdeling forlot øya. Odderøyas venner har konsentrert omvisningene rundt Toppen. Her finnes Hovedbatteriet., Mellombatteriet, kommandoplasser og Haubitzbatteriet inkl. Haubitzgangen samt anlegget fra den kalde krigen (1953-2006). Kampene 9 april 1940 vies stor oppmerksomhet.

Søndag 16. Juni – Kl. 12:00 – På toppen av Odderøya

Støtt oss gjerne, og bli medlem: https://fortidsminneforeningen.no/bli-medlem/

Fortidsminneforeningen Kristiansand og Omegn Lokallag

Vis arrangement →
jun.
29.
til 30. jun.

Kurs i karveskurd - Næs Jernverksmuseum

Kurs i karveskurd foregår på Smed og Handverksdagene på Næs Jernverksmuseum.

Tid : Lørdag 29 juni kl. 09.00 - 16.00
søndag 30 juni kl. 09.00 - 12.00

Instruktør : Jonny Vindfjell
Pris : 500,- inkl. mat (200,- skoleelever/lærlinger)

Ingen forkunnskaper trengs. Påmelding via lenke her.
Spørsmål stilles bygningsvern@agderfk.no

ARRANGØR: Agder fylkeskommune og Næs Jernverksmuseum

Vis arrangement →
jun.
29.

Operaperler på Verket!

Velkommen til operakonsert med de vakreste perlene, glimt i øyet og musikalske
overraskelser!

Alt servert i naturskjønne omgivelser.

Renate Ekerhovd, sopran
Nils Georg Nilsen, tenor
Stefan Ibsen Zlatanos, piano

Husk å ta med egen stol!
Selv om vi har bestilt belissimo vær, er konserten under apen himmel så kle deg deretter.

Billetter kjøpes her: https://tikkio.com/tickets/47625-operaperler-pa-verket

Det blir høy da capo-faktor og enkel servering i pausen.
Vel møtt!

Vis arrangement →
jul.
3.

Foredrag med Roar Løken: De dansk-norske tropekolonier - slaveri og kolonihandel

Roar Løken fra Egersund har skrevet flere bøker om de dansk-norske koloniene, slaveri og handel. Lokale skippere og sjøfolk fra lillesandsområdet seilte på Dansk Vestindia på 1700-tallet, men noen tok også hyre på hollandske skuter.

PRIS: 100 kr
ANNET: Mulighet for å kjøpe Løkens bøker.
STED: Nygårdsgaten 1, Lillesand
ARRANGØR: Lillesand by- og sjøfartsmuseum

Vis arrangement →
jul.
10.

Foredrag med Håkon Haugland: Verftet i Bergstø og andre reparasjonsverft i østre Agder før 1850

Historiker Håkon Haugland fra Aust-Agder museum og arkiv har tidligere bl.a. skrevet bind 2 av Arendals historie.

På 1700-tallet var det noen få priviligerte reparasjonsverft i daværende Nedenes amt, og ett av dem lå i Bergstø.

Inngang: 100 kr.

STED: Nygårdsgaten 1, Lillesand
ARRANGØR: Lillesand by- og sjøfartsmuseum.

Vis arrangement →
jul.
17.

Foredrag med Øyvind Kopperdal Rislå: Skipperkretsen rundt Kristian Lofthus ca. 1770-1800

Historiker Øyvind Kopperdal Rislå skrev masteroppgave om Kristian Lofthus og de andre skipperne i kretsen hans. I dette foredraget kommer han inn på sjøfarten, men også litteraturen skipperne hadde tilgang på pga. sine utenlandsreiser.

PRIS: 100 kr
STED: Nygårdsgaten 1, Lillesand
ARRANGØR: Lillesand by- og sjøfartsmuseum

Vis arrangement →
jul.
31.

Foredrag med Terje Ellefsen: Da briggen St. Johannes ble flammenes rov

Historiker Terje Ellefsen ved by- og sjøfartsmuseet er kjent for sine mange artikler i aviser, blader og bøker om lokale og regionale historiske emner.
Denne ganger skal vi tilbake til Lillesand havn i 1782, da en nylig hjemvendt brigg tok fyr - og hvilke juridiske og økonomiske konsekvenser det fikk for skipperen, Kristian Lofthus...

PRIS: 100 kr
STED: Nygårdsgaten 1, Lillesand
ARRANGØR: Lillesand by- og sjøfartsmuseum

Vis arrangement →
aug.
9.

Søknadsfrist - Tilskudd: Bergesenstiftelsen

Har du et godt prosjekt som kan komme mange til gode? Da vil vi gjerne høre fra deg! Bergesenstiftelsen har 3-4 søknadsfrister i året. I 2024 er de tre søknadsfristene 19. januar, 3. mai og 9. august - kl. 12 på dagtid til alle frister. Dette kommer av at stiftelsen ønsker å være bemannet ved søknadsmottak.

Vi anbefaler at du først leser igjennom retningslinjer for søkere og øvrig veiledning, før du logger deg inn i vår digitale søknadsportal. Under fanen "Hva støtter vi" finner du både en beskrivelse av hva Bergesenstiftelsen støtter, og en liste over hva stiftelsen ikke støtter. Denne listen er sist oppdatert i oktober 2023 med virkning fra 1. søknadsfrist 2024. Sjekk gjerne om ditt prosjekt kommer inn under noen av punkene i denne listen.

Vis arrangement →
des.
14.

LYS I GAMLE HUS - Lysdugnaden 2024

Er du glad i gamle hus? Den 14.desember kan du vise det! Sett ett brannsikkert lys ved et ødehus du bryr deg om, ta bilde og del det på sosiale medier med emneknaggen #lysigamlehus, #fmfaustagder og #fortidsminneforeningen så kan det hende at akkurat ditt innlegg blir delt.

Om du har en historie knyttet til et gammelt hus som nå står tomt som du vil dele så ta kontakt med oss på melding eller på e-post til: lysigamlehus@fortidsminneforeningen.no

La oss vise at vi er mange som bryr oss om gamle hus den 14.desember!

Vis arrangement →

mai
3.

Søknadsfrist - Tilskudd: Bergesenstiftelsen

Har du et godt prosjekt som kan komme mange til gode? Da vil vi gjerne høre fra deg! Bergesenstiftelsen har 3-4 søknadsfrister i året. I 2024 er de tre søknadsfristene 19. januar, 3. mai og 9. august - kl. 12 på dagtid til alle frister. Dette kommer av at stiftelsen ønsker å være bemannet ved søknadsmottak.

Vi anbefaler at du først leser igjennom retningslinjer for søkere og øvrig veiledning, før du logger deg inn i vår digitale søknadsportal. Under fanen "Hva støtter vi" finner du både en beskrivelse av hva Bergesenstiftelsen støtter, og en liste over hva stiftelsen ikke støtter. Denne listen er sist oppdatert i oktober 2023 med virkning fra 1. søknadsfrist 2024. Sjekk gjerne om ditt prosjekt kommer inn under noen av punkene i denne listen.

Vis arrangement →
mai
2.

Kampen om stadnamna, Stoga i Bygland

Finn E. Isaksen har arbeidd med stadnamn på Agder i Statens kartverk i nærare 30 år. Han kjem til Bygland for å gjennomgå regelverket som gjeld skrivemåtar, og om korleis lokale folk kan bidra i denne prosessen med å samle inn og ta i bruk mange av dei interessante kulturhistoriske stadnamna.

Han vil og ta for seg aktuelle eksempel frå Bygland, og vil og svare på innspel og spørsmål frå salen.

TID: 2. mai 2024 kl. 1800.
STAD: Stoga, Bygland.
INNGANG: 100,- kr.

Vis arrangement →
apr.
23.

Kulturminnevern og miljøvern ved fortetting i randsonen av historiske trebyer

Program

09:30 Introduksjon ved Leif Kahrs Jæger, Nettverket den nordiske Trebyen

09:35 Når vern blir en stil. En studie av vernehistorien på Røros.
Eirik Mikael Skogli og Marius Falkenberg Erikstad. Norge.

10:00 Spørsmål

10:05  Det som kommer, må tilpasse seg det som er – men hvorfor så svært, når det allerede findes? Case stories fra Helsingør by-kerne.
Finn Strabo, Arkitekt M.A.A. Helsingør. Danmark

10:30 Spørsmål

10:35 Pause

10:40 Alingsås. Förändrinar med lokal förankring och kvalitet.
Åsa Askergren og Lena Boman fra Liljewalls arkitekter. Sverige

11:00 Spørsmål

11:05 ​Eksempler på vellykket fortetning i finske historiske trebyer.
Professor Olli-Paavo Koponen. Finland

11:20 Oppsummering. Info årsprogram for Nettverket den nordiske Trebyen

Vis arrangement →
apr.
16.

Ombruk av materialer i Norsk byggebransje

Erik Bjørndal introduserer sitt foredrag slik:

Materialbanken for bygningsvern: Sirkulær økonomi i praksis.
Materialbanken for bygningsvern er en ombrukssentral for brukte byggevarer fra før 1940. Anlegget ligger sentralt plassert utenfor Vanse City i Farsund Kommune. Årlig omsetter vi over 300 tonn med bruket byggevarer. Vi lagerfører takstein, dører, vinduer og trevirke. Konseptet er utviklet gjennom håndverksbedriften Bjørndal Vedlikehold AS og ble formalisert i 2019. Vi ser på oss selv som et praktisk svar på det grønne skifte og har funnet en driftsmåte som muliggjør sirkulær økonomi.

Taale Kjøs presenterer sitt foredrag slik:

Ombruk; et møte mellom tradisjon og innovasjon
Historisk har ombruk vært regelen, ikke unntaket. Det er først de siste 100 årene vi har tillatt oss å kassere fullt brukbare materialer for å erstatte det med nye. Så hvordan kan ombruk settes inn i en moderne byggebransje? Foredraget trekker linjer fra fortiden, går gjennom ombrukspraksis i dag, og kaster et blikk mot hva som kan vente oss i fremtiden.

Om Resirqel: Resirqel er en kompetansebedrift som i 10 år har jobbet med å fremme ombruk i norsk byggebransje, og har de siste årene etablert et komplett økosystem for ombruk av byggevarer. Organisasjonen består av byggmestere, arkitekter, ingeniører, kjemikere og eiendomsforvaltere, som jobber for å øke ombruksgraden i norsk byggebransje.

STED: AHIF sine lokaler, Bendikskleiv 10, Arendal
ARRANGØR: Agder fylkeskommune

Vis arrangement →
apr.
7.

UTSATT - Opplev 1600-talls Skore, det nye trehøgdeloftet og stavkirkemodellen i Setesdal

TUREN 7. APRIL 2024 UTSETTES GRUNNET VÆRFORHOLD (Det var ca 50 cm snø på Skore, 5. april 2024). Turen utsettes til 26. mai 2024, vi håper på bedre lykke da. Vi beklager dette!

Søndag 26. mai 2024 vil vi i Fortidsminneforeningen besøke den autentiske gården Skore i Bygland kommune.

Gården er fra 1600-tallet. Her finnes både badstue, bur, stall og høyløe i tillegg til det flotte våningshuset. Gården er under istandsetting og eieren, Olav Øygarden, vil vise rundt og fortelle om gården og bygningene der. Eivind Dalseg fra Setesdal Bygningsvernsenteret blir også med og forteller.

Vi vil også se på det nye trehøgdeloftet som er under arbeid på Helle. Her vil det bli omvisning og foredrag av Eivind Dalseg.

Til slutt vil vi ta en titt på stavkirkemodellen som står på Setesdalsmuseet i Valle. Det er en forskningsmodell som er laget for å gjøre seg kjent med stavkirke konstruksjon. Den ligner forøvrig på den nye stavkirken som skal bygges på Rysstad ved siden av Setesdalsmuseet.

PROGRAM FOR DAGEN:
11.00 De som kommer langveis fra møtes på Evje kiosk - Bua. Vi prøver å samkjøre og fylle opp bilene.

12.00 Omvisning på Skore i Bygland, Åraksvegen 1321.

13.30 Lunsj, nærmere beskrivelse kommer. Mulighet for å kjøpe mat eller ta med niste.

14.45 Vi besøker trehøgdeloftet i Rysstad. Foredrag ved Eivind Dalseg

15.45 Vi ser på stavkirkemodellen. Marton Laksesvela orienterer.

PRIS:
Gratis.

PÅMELDING / ANNET:
Spørsmål og påmelding til,
Aurora Nilsen: 99 27 89 93
Mona Blix: 41 64 81 68
Gunhild Risdal Konnestad: 47 04 20 89

Vi ser frem til en spennende og innholdsrik dag!

Alle hjertelig velkommen!

Tips: Valle Radio har Skjærtorsdag en radiosendinger om trehøgdeloftet kl. 18.45.

Arrangementet er støttet av Agder fylkeskommune.

Vis arrangement →
apr.
4.

Gratis 2-timers kurs i Kulturminnesøk

Kulturminnesøk er en nettside hvor du finner kartfestet informasjon og bilder om kulturminner.
På dette kurset lærer du hvordan du som privatperson kan legge inn bilder, tekst og posisjon for alle typer kulturminner. Eksempelvis gamle fortøyningsbolter langs kysten eller «kålbånner» i skogen.

Kurset arrangeres i samarbeid mellom Næs Jernverksmuseum og historielaget for Dypvåg, Holt og Tvedestrand.

Kursholder er Odd de Presno
Det blir enkel servering.

Alle er hjertelig velkomne!

Vis arrangement →
apr.
3.

Temakveld: Linolje- og kalkmaling, Lillesand

Fortidsminneforeningen holder temakveld om linoljemaling for alle i Lillesand!

Malesesongen nærmer seg og det er på tide å planlegge hvordan vi på best mulig måte kan ivareta våre vakre kulturminner.

Elise Fjøsne Bech forteller hvorfor det er viktig å bruke linoljemaling på gamle trehus og hvordan man bruker den.
Per Storemyr vil snakke om tradisjonell kalkmaling.

Enkel servering.

TID: Onsdag 3. april 2024, 18.00-20.00
STED: Middelskolen, Storgata 1c, Lillesand
PRIS: Gratis
ANNET: Ingen påmelding nødvendig. Ved spørsmål, kontakt Ralph, tlf. 91386509 eller Gunhild, tlf. 47042089.

Alle hjertelig velkomne!

Vis arrangement →
mar.
20.

Årsmøte for FMF Agder avdeling og FMF Kristiansand og omegn lokallag

Innkalling til årsmøte i Fortidsminneforeningen Agder avdeling

Det innkalles med dette til årsmøte i Fortidsminneforeningen Agder avdeling
Tidspunkt: Onsdag 20. mars 2024 kl. 18:00
Sted: Håndverkeren restaurant, Rådhusgt. 15, Kristiansand

Det blir avholdt årsmøte i Kristiansand og omegn lokallag, deretter årsmøte for Agder avdeling. Mellom årsmøtene blir det foredrag om et faglig tema.

Vedtektene sier at alle medlemmer kan delta i årsmøtet, men bare delegatene fra lokallagene har stemmerett.

  • Godkjenning av innkalling,

  • Valg av ordstyrer, referent og to delegater til å signere møteprotokollen.

  • Styrets årsmelding for 2023

  • Avdelingens årsregnskap for 2023

  • Kontingentandel til lokallagene

  • Vedtektsendringer

  • Årsskriftet - redaksjonskomite

  • Valg av styreleder. Valgperioden er ett år

  • Valg av styremedlemmer. Valgperioden er to år

  • Valg av varamedlemmer til styret. Valgperioden er ett år

  • Valg av valgkomite

  • Valg av revisor

  • Valg av representanter til foreningens representantskapsmøte i juni

Et av punktene på dagsorden er vedtektsendringer.

Styret foreslår å endre § 3 Årsmøtet – punkt 5
som gjelder lokallagenes delegater til avdelingens årsmøte – og som i dag lyder:

Antall delegater for hvert lokallag bestemmes forholdsmessig ut fra lokallagenes medlemstall, med en representant for hvert 25. medlem, dog slik at ett lokallag ikke kan få stemmeflertall alene.  Medlemmer som ikke er tilknyttet et lokallag, og som møter på årsmøtet, kan sammen peke ut en representant som får stemmerett.

Endringsforslag:
Antall delegater for hvert lokallag bestemmes forholdsmessig ut fra lokallagenes medlemstall; 3 – 24 medlemmer gir 1 representant, 25 – 49 medlemmer gir 2 representanter, 50 – 75 medlemmer gir 3 representanter, osv.»  Ett lokallag kan ikke få stemmeflertall alene. Medlemmer som ikke er tilknyttet et lokallag, og som møter på årsmøtet, kan sammen peke ut en representant som får stemmerett.

Vedtektene sier at alle medlemmer kan delta i årsmøtet, men bare delegatene fra lokallagene har stemmerett.

I pausen mellom årsmøtene vil det bli en presentasjon av «Visjoner for Lagmannsholmen» ved by- og stedsutvikler André Seljestad Knudsen og arkitekt Henrik Norbakk. De har sammen med arkitektene Gunnar Knutsen og Jens Rye Svensson utarbeidet forslag til hvordan dette sentrale byområdet i Kristiansand kan utvikles.

Arendal 6. mars 2024

Med vennlig hilsen
for styret i Fortidsminneforeningen, Agder avdeling
Karl Ragnar Gjertsen

Vis arrangement →
mar.
20.

Temakveld: Linolje- og kalkmaling, Arendal

Fortidsminneforeningen holder temakveld om linolje- og kalkmaling for alle i Arendal!

Malesesongen nærmer seg og det er på tide å planlegge hvordan vi på best mulig måte kan ivareta våre vakre kulturminner.

Elise Fjøsne Bech forteller hvorfor det er viktig å bruke linoljemaling på gamle trehus og hvordan man bruker den.
Per Storemyr vil snakke om tradisjonell kalkmaling.

Enkel servering.

TID: Onsdag 20. mars 2024, 18.00-20.00
STED: Lunderød idrettshus, Lunderød 50, 4824 Bjorbekk
PRIS: Gratis
ANNET: Ingen påmelding nødvendig. Ved spørsmål, kontakt Ralph, tlf. 91386509 eller Gunhild, tlf. 47042089.

Alle hjertelig velkomne!

Arrangementet er støttet av Agder fylkeskommune.

Vis arrangement →
mar.
19.

Temakveld: Linolje- og kalkmaling, Tvedestrand

Fortidsminneforeningen holder temakveld om linolje- og kalkmaling for alle i Tvedestrand!

Malesesongen nærmer seg og det er på tide å planlegge hvordan vi på best mulig måte kan ivareta våre vakre kulturminner.

Elise Fjøsne Bech forteller hvorfor det er viktig å bruke linoljemaling på gamle trehus og hvordan man bruker den.
Per Storemyr vil snakke om tradisjonell kalkmaling.

Enkel servering.

TID: Tirsdag 19. mars 2024, 18.00-20.00
STED: Tvedestrand kommunehus - Kantina, Tjennaveien 30, 4900 Tvedestrand
PRIS: Gratis
ANNET: Ingen påmelding nødvendig. Ved spørsmål, kontakt Ralph, tlf. 91386509 eller Gunhild, tlf. 47042089.

Alle hjertelig velkomne!

Arrangementet er støttet av Agder fylkeskommune.

Vis arrangement →
feb.
28.

Temakveld: Linoljemaling, Grimstad

Fortidsminneforeningen holder temakveld om linoljemaling for alle i Grimstad!

Malesesongen nærmer seg og det er på tide å planlegge hvordan vi på best mulig måte kan ivareta våre vakre kulturminner. Elise Fjøsne Bech forteller hvorfor det er viktig å bruke linoljemaling på gamle trehus og hvordan man bruker den.

Ralph B. Johansen vil vise og fortelle om naturpigmenter. Komposisjonsmaling vil også være på agendaen denne kvelden.

Enkel servering.

TID: Onsdag 28. februar 2024, 18.00-20.00

STED: Fjære Grendehus, Laugevoldveien 20, 4878 Grimstad.

PRIS: Gratis

ANNET: Ved spørsmål, kontakt Ralph, tlf. 91386509 eller Gunhild, tlf. 47042089.

Alle hjertelig velkomne!

Vis arrangement →
feb.
27.

Temakveld: Linoljemaling, Risør

Fortidsminneforeningen holder temakveld om linoljemaling for alle i Risør!

Malesesongen nærmer seg og det er på tide å planlegge hvordan vi på best mulig måte kan ivareta våre vakre kulturminner. Elise Fjøsne Bech forteller hvorfor det er viktig å bruke linoljemaling på gamle trehus og hvordan man bruker den.

Ralph B. Johansen vil vise og fortelle om naturpigmenter. Komposisjonsmaling vil også være på agendaen denne kvelden.

Enkel servering.

TID: Tirsdag 27. februar 2024, 18.00-20.00
STED: Risør.
PRIS: Gratis

ANNET: Ved spørsmål, kontakt Ralph, tlf. 91386509 eller Gunhild, tlf. 47042089.

Alle hjertelig velkomne!

Vis arrangement →
feb.
17.
til 18. feb.

Kurs i istandsetting av vinduer - Flekkefjord

ARRANGØR: Agder fylkeskommommune
STED: Flekkefjord museum
PÅMELDINGSFRIST: 1. februar 2024 kl. 2300.
PÅMELDING: Via lenke her.

Gamle vinduer er vakre og varige. Å bevare dem er viktig både for å ikke sløse med ressurser, men også for å bevare bygningenes egenart.

Nå har du muligheten delta på kurs med Ole Ugland. Ole har lang erfaring på vindusrestaurering og annet håndverk. Han vil dele beste tipsene om når, hva og hvordan du skal tenke i forhold til istandsetting av vinduer.

Du vil bli kjent med bytting av tredeler, kutting av glass, kitting, linoljemaling mm. Med andre ord, vi går gjennom hele prosessen. Ingen forhåndskunnskap er forventet.

Vi har plass til åtte deltakere

Undervisningen pågår i 2 dager:
Lørdag 17.feb. kl. 10 - 18
Søndag 18. feb  09-16

Kursavgift 950 kr inneholder både verktøy og servering, lunsj på lørdager samt kaffi og noe godt ellers. 

Du må gjerne ta med eget vindu, om du vil øve deg på andres, da har vi flere på lager.

Spørsmål?
917 18 336 / bygningsvern@agderfk.no

Vis arrangement →
feb.
10.

Søknadsfrist - Tilskudd til istandsetting av verneverdige bygninger og anlegg i Agder fylkeskommune

Denne fylkeskommunale tilskuddsordningen er forankret i Regionplan Agder 2030, og har fokus på at verdiskapingen knytta til kystkultur, kulturarv i indre bygder og trehusbyene skal øke.

Tilskuddsposten er først og fremst tiltenkt å dekke merutgifter som følger av en istandsetting etter antikvariske prinsipper. Slik skal en større andel av vår kulturarv bli godt ivaretatt, samtidig som at en øker antall håndverkere innen tradisjonsfag.

Vis arrangement →
feb.
10.

Søknadsfrist - Tilskudd til mindre kulturminnetiltak

Denne fylkeskommunale tilskuddsordningen skal bidra til arbeid med tilrettelegging, formidling og å ta i bruk kulturminner til et godt og samfunnsnyttig formål.

Det er en klar intensjon med ordningen å støtte opp om det viktige arbeidet med kulturmiljøforvaltning som foregår i frivillige lag og foreninger.

Vis arrangement →
feb.
9.
til 11. feb.

Kurs i dekorasjonsmaling på Lyngør

ARRANGØR: Agder fylkeskommune.
INSTRUKTØR: Wenche Wedvik Hagen.
PRIS: 3600,- kr.
PÅMELDING: Via lenke her.

Kurset går over tre dager: fredag 2.feb (17-21) , lørdag 3.feb (9- 17) og søndag 4.feb. (09-17).

Ådring er imitasjonsmaling av for eksempel eik, flammebjørk og mahogni.
Marmorering er imitasjonsmaling av polert stein, for eksempel carrara-marmor og «vert de mere» (svart og grønn variant). Dette utvalget representerer seks ulike framgangsmåter som kan overføres til andre varianter av ådring og marmorering.
Sjablong- og strekdekor.
Innføring i teori, historikk og praktisk veiledning foregår fortløpende under kurset.
Vi bruker linoljelasur og pigmenter uten tilsetting av løsemidler.
Grønnsåpe brukes til rengjøring av pensler og annet verktøy.

Nivå:

Dette er et nybegynnerkurs, men det er ingen ulempe med erfaring i penselbruk

Vis arrangement →
feb.
9.
til 11. feb.

Kurs i dekorasjonsmaling i Lyngør

Velkommen til kurs i
dekorasjonsmaling

Kursinnhold, 20 timers kurs

Ådring er imitasjonsmaling av for
eksempel eik, flammebjørk og mahogni.

Marmorering er imitasjonsmaling av
polert stein, for eksempel carrara-marmor
og «vert de mere» (svart og grønn
variant). Dette utvalget representerer
seks ulike framgangsmåter som kan
overføres til andre varianter av ådring og
marmorering.

Sjablong- og strekdekor.
Innføring i teori, historikk og praktisk
veiledning foregår fortløpende under
kurset.
Vi bruker linoljelasur og pigmenter uten
tilsetting av løsemidler.
Grønnsåpe brukes til rengjøring av
pensler og annet verktøy.

Nivå:
Dette er et nybegynnerkurs, men det er
ingen ulempe med erfaring i penselbruk

Utstyr:
Alt kursmateriell; ferdig grunnende lerret,
pensler og spesialverktøy er inkludert i
kursavgiften.

Innstruktør Wenche Wedvik Hagen
driver Wedvik dekormaling, et foretak
i Brummunddal. Hun er utdannet i
malerfag - dekorasjon og reklame. Hun
har vært utøvende dekorasjonsmaler i 20
år og har holdt en rekke kurs i gamle
malingsteknikker disse årene.

Arrangør:
Agder fylkeskommune

Vis arrangement →
feb.
2.
til 4. feb.

Trebåtens Vinterkonferanse, 2.-4. februar 2024 i Risør

Fredag
Kl. 19 Felles middag på Promenaden

Lørdag

Kl. 9.00 Velkommen v/Risør Trebåtfestival
Kl. 9.30 Soon Water Kystlag
Kl. 10.30 Rekruttering og neste generasjon for klassiske motorbåter
Kl. 11.30 Gamle Trehus – til besvær eller begjær?
Kl. 12.30 Felles Lunsj hos Rådhusgata Spiseri
Kl. 14.00 Sveriges historie om klassiske motorbåter og CG Pettersson spesielt
Kl. 15.00 Restaurering av M/Y Sylfiden
Kl. 16.00 Americas Cup
Kl. 19.00 Felles middag på Kast Loss

Søndag

Kl. 9.00 Ungdomsprosjekt i Kragerø Kystlag
Kl. 10.00 Raak, en enestående 12 m
Kl. 11.00 Trebåtkollektivet
Kl. 12.00 Reiseliv, opplevelser og frivillighet
Kl. 13.00 Felles lunsj hos Rådhusgata Spiseri
Kl. 14.30 Besøk på Moen Trebåtbyggeri og Risør Kystkultursenter
Kl. 15.30 Takk for nå, vel hjem, sees på Risør Trebåtfestival 8.-10. aug 2024

Avtalepriser på overnatting på med bookingkode Vinterkonferanse:
Risør Hotel:
Enkeltrom inkl. frokost kr. 1300,- pr. natt – Dobbeltrom inkl. frokost kr. 1600,- pr. natt
Booking Risør Hotel

Det Lille Hotel:
Enkeltrom inkl. frokost kr. 1845,- pr. natt – Dobbeltrom inkl. frokost kr. 1995,- pr. natt. På Tollboden eller i en suite et sted i sentrum.
Booking Det Lille Hotel

Vis arrangement →
feb.
2.
til 4. feb.

Kurs i dekorasjonsmaling

Kursinnhold, 20 timers kurs

Ådring er imitasjonsmaling av for
eksempel eik, flammebjørk og mahogni.
Marmorering er imitasjonsmaling av
polert stein, for eksempel carrara-marmor
og «vert de mere» (svart og grønn
variant). Dette utvalget representerer
seks ulike framgangsmåter som kan
overføres til andre varianter av ådring og
marmorering.

Sjablong- og strekdekor.
Innføring i teori, historikk og praktisk
veiledning foregår fortløpende under
kurset.

Vi bruker linoljelasur og pigmenter uten
tilsetting av løsemidler.
Grønnsåpe brukes til rengjøring av
pensler og annet verktøy.

Nivå:
Dette er et nybegynnerkurs, men det er
ingen ulempe med erfaring i penselbruk

Utstyr:
Alt kursmateriell; ferdig grunnende lerret,
pensler og spesialverktøy er inkludert i
kursavgiften.

Innstruktør Wenche Wedvik Hagen
driver Wedvik dekormaling, et foretak
i Brummunddal. Hun er utdannet i
malerfag - dekorasjon og reklame. Hun
har vært utøvende dekorasjonsmaler i 20
år og har holdt en rekke kurs i gamle
malingsteknikker disse årene.

Arrangør:
Agder fylkeskommune.

Vis arrangement →
feb.
1.

Fagsamling om mellomalderens smiteknikker

I samband med Trehøgeloftsprosjektet blir det fagsamling om dører, beslag og smiteknikkar frå mellomalderen på Setesdalsmuseet torsdag 1. februar kl 09.00.

Påmelding er innan 25. januar på denne lenken: https://agderfk.pameldingssystem.no/preview/smiteknikker
Det er begrensa med plass på den praktiske biten etter lunsj, så skriv i påmeldinga om du vil vere med å smi. Førstemann til mølla gjeld.

Det blir servert ein enkel lunsj, og kaffe/ noko å bite i ila dagen.

ARRANGØR: Agder fylkeskommune og Setesdal bygningsvernsenter

Vis arrangement →
jan.
21.

Årsmøte og spennende foredrag

Da er det et nytt år med mange nye muligheter og med det følger første mulighet for sammenkomst med et spennende foredrag og årsmøte for 2024 om to uker.

TID: Søndag, 21. januar 2024 kl. 1600.
STED: Middelskolen i Lillesand, Storgata 1C, 4790 Lillesand.
ANNET: Se program for kvelden her i innkallelse , saksliste , årsberetning , regnskap og revisjonsbehandling vedlagt.

Det blir spennende informasjon om tilskuddsordninger ved Ragnhild Dietrichson fra Agder fylkeskommune før selve årsmøtet, og etter årsmøtesakene blir det spennende foredrag fra lokalhistoriker Terje Ellefsen. Det blir også servering og en liten spørretime mot slutten.

Kulturmiljøvern nytter - Alle er hjertelig velkommen!


Beste hilsen,
Styret i Fortidsminneforeningen, Aust-Agder lokallag
v/Torgrim Landsverk
Styreleder

Gamle Tollboden (Ikke betjent),
Nedre Tyholmsvei 7
4836 Arendal

aust-agder@fortidsminneforeningen.no
www.fmfaustagder.no

Fortidsminneforeningen er en frivillig organisasjon som kjemper for at verdifulle kulturminner og kulturmiljøer skal tas vare på, slik at kommende generasjoner også skal kunne glede seg over dem. Støtt oss , bli medlem og bli grasrotgiver !

Vis arrangement →
jan.
20.

Sørlandets rokokkomester kalles han i ettertid - Hvem var han?

Sørlandets rokokkomester kalles han i ettertid: Hvem var han? Ole Nielsen Weierholt (1718-1792) fra Østre Moland i Arendal.

I foredrag på Egeland jernverk den 20. januar kl 14.00 møter vi eksperten og arkitekten Hans Olaf Aanensen.

Aanonsen vil snakke om Weierholts treskjæring, teknikk og hans arbeider. Weierholts treskjærerarbeid i flere Agder-kirker viser frodig akantus og vitale dyrefigurer. Ole Weierholt er i ettertid kjent både for sine møbler og speil i rokokkomotiv og Louis-seize-stil. Hans utskårne tremotiv til støping av jernovner og ovnsmodeller til Egeland-, Nes-, Froland jernverk var også blant de beste i landet på 1700-tallet.

Dette blir et spennende foredrag!

Det er begrenset antall plasser. Derfor må dere sende påmelding til meg her FB eller på tlf 91858275.

DEL GJERNE - GRATIS INNGANG!

Helge R. Dalen

Vis arrangement →
jan.
18.

Brannvernmøte i Lillesand for eiere og interesserte av gamle hus.

Fortidsminneforeningen inviterer til brannvernmøte for eiere og interesserte av gamle hus i Lillesand, torsdag 18. januar 2024, kl. 1800 - 1930.

Med støtte fra Stiftelsen UNI vil vi i november og desember gjennomføre møter for eiere og andre interesserte i Risør, Tvedestrand, Arendal, Grimstad og Lillesand. Vi ønsker å bidra til å løfte temaet rundt brannsikring og brannvern i gamle hus.

Bakgrunnen er at man den siste tiden dessverre har opplevd flere branner i tett, verneverdig trehusbebyggelse samt bygninger med kulturhistoriske verdier som minner oss om viktigheten av å arbeide med brannsikring av vår umistelige kulturarv. Brannen i Risør sentrum februar 2021, brannene i Kragerø sentrum og på Akershus festning i februar 2023, brannen i Merierigården i Skien i mars 2023, og nå senest brannen i Bergen, er alle eksempler som vekker vonde minner.

Agder fylkeskommune og Riksantikvaren har tidligere i år avholdt et nasjonalt brannseminar om læringspunkter fra brannen i Risør med temaet; «Brannen er slokket, hva nå?» Vi mener derfor at det er et godt tidspunkt å løfte temaet i hele regionen og inkludere huseiere og andre interesserte.

Brannvern blir man aldri utlært på og vi ønsker derfor å spre kunnskap om ansvarsområdene eiere har når det gjelder sikring av tett, verneverdig trehusbebyggelse. Ved å formidle oppdatert informasjon og læringspunkter på tvers av kommunene, så håper vi å øke bevisstheten rundt roller, ansvar og muligheter ved å komme sammen for å snakke sammen og finne gode, lokale løsninger.

Hovedtemaene vil være: Hva er godt brannverrn i gamle bygninger? Hva bør man som eier av et gammelt hus tenke på?

Representant fra lokalt brannvesen og Nina K. Jernæs fra Norsk Institutt for Kulturminneforskning (NIKU) vil foretelle og svare på spørsmål.

TID:
Torsdag, 18. januar 2024 kl. 1800 til 1930.

PRIS:
Gratis.

STED:
Bystyresalen - Lillesand Rådhus, Østregate 2, 4790 Lillesand.

ARRANGEMENTET ER STØTTET AV:
Stiftelsen UNI - Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skadevern og miljøvern. For mer informasjon, se www.stiftelsen-uni.no

PRAKTISKE SPØRSMÅL:
E-post: aust-agder@fortidsminneforeningen.no
Gunhild: Tlf. 47042089
Margit: Tlf. 47906217

Vis arrangement →