Trebyggeri 2024
21 november er Fagskolen i Agder med og arrangerer konferansen TREBYGGERI2024! der bygging med fornybare materialer er tema. En starter på UiA og avslutter hos oss på fagskolen.
Les mer og meld deg på https://fagskoleniagder.no/aktuelt/konferansen-trebyggeri2024.64854.aspx
LYS I GAMLE HUS - Lysdugnaden 2024
Det første lyset i regi av Fortidsminneforeningens satsning, Lys i gamle hus, ble tent den 14.desember 2014. Lysdugnaden, som har spredd lys og håp for gamle hus i hele Norge, har etterhvert blitt en årlig begivenhet og tradisjon. Nå inviterer vi deg til å bli med! Bli med å feire lysdugnadens 10-årsjubileum!
Mange tomme hus rundt om i landet vårt ligger der unnselige og i mørke. Kan man gi disse fraflytta, forlatte plassene en sjanse, før det er for sent? Den 14.desember er datoen og vi håper i anledning av lysdugnadens 10 årsjubileum at dere vil bli med lokalt.
Litt praktisk informasjon:
Når er årets lysdugnaden og hvordan markeres den?
Dagen er lørdag den 14.desember, som markeres som dere lokalt ønsker, fra fakkeltog og taler eller en kveld med musikk, foredrag og lys i gamle hus – til en liten fjøslykt på trappa i det stille. Vi ønsker at for en dag, så skal det skal skinne fra alle gamle hus i vårt langstrakte land.
Hvilke hus kan være med?
Alle hus som står tomme, gamle hus som er under istandsetting og også de som er godt tatt vare på kan være med. Fra kirker, og herskapshus, storgårder og husmannsplasser, til grendehus og hvilebrakker – alle typer eiendommer og bygningstyper kan løftes frem. Det viktige er å sende et tydelig signal om at det er verdt å ta vare på og gjerne litt om hvorfor (lokal betydning med historie, byggeskikk, materialkvalitet, felleseie mm)
Inviter med naboer, venner og andre interesserte.
Send ut invitasjon til naboer, venner, lag og foreninger, kommunen og lokalbefolkning til markeringen. Om dere ikke planlegger en lokal markering så send gjerne ut en oppfordring til å delta privat - med denne lenken: https://fortidsminneforeningen.no/hva-skjer/lys-i-gamle-hus-lysdugnad-lordag-14-desember-2024/
Spre det glade lysbudskap!
Del på sosiale medier, med bilder og videoer, og gjerne med noen ord om huset, som når det er bygget, hvem som bodde her og hva som er situasjonen nå. Tagg @lysigamlehus, @fmfaustagder og @fortidsminneforeningen i posten og bruke emneknaggen #lysigamlehus, #fmfaustagder og #fortidsminneforeningen i teksten for at vi kan se det og videre dele i våre kanaler.
Inviter lokalavisa til å skrive om Fortidsminneforeningens satsning, Lys i gamle hus og om hvorfor dere mener det er viktig å la tomme hus få komme i bruk igjen i ditt lokalområde.
Send oss gjerne en e-post om den planlagte markeringen, så kan vi dele dette under 'Hva skjer' og på lysigamlehus.no Om du lurer på noe så kan du ta kontakt med prosjektleder for Lys i gamle hus, på e-post bianca@fortidsminneforeningen.no eller telefon 93658859.
Vi håper at så mange som mulig blir med å markere 10 år med lys i gamle hus, den 14.desember og at dette blir den største lysdugnaden noensinne. For vi har ingen kulturminner miste!
La oss vise at vi er mange som bryr oss om gamle hus den 14.desember!
Farsund - Folkemøte på Backes bu om bevaring, byutvikling og vitalisering
Farsund: Byutvikling - bevaring - vitalisering
Farsund gamle bykjerne preges dessverre i dag av butikkdød og økende forfall. Kan vi gjøre noe med det? Hva kan vi lære av lignende byer som har fått det til – slik som Flekkefjord og Egersund?
Farsund kommune har parallelt med vårt engasjement tatt et initiativ til en idédugnad om bruken av offentlige plasser i bykjernen. Dette er en fin begynnelse på en større prosess. Vi håper at dette folkemøtet kan være med på å løfte og gi ideer som kan gi gevinst videre. Samarbeid og forutsigbare planer på tvers, med politikere, administrasjon, foreninger og lag tror vi kan bli en nøkkel til suksess.
Arrangør: Fortidsminneforeningen, Farsund lokallag
Kan det fikses? Foredrag ved Marte Ulltveit-Moe - Kristiansand
Velkommen til arrangementer med fokus på gjenbruk og miljø under Gjenbruksfestivalen på Vågsbygd bibliotek fra 04.11. til 16.11.
Marte Ulltveit-Moe er biolog og folkevalgt i Kristiansand for MDG. Hun er opptatt av hvordan vi kan skru sammen et samfunn med mer reparasjon og gjenbruk.
I år kom hun ut med boka “Kan det fikses?” Hun gjester Gjenbruksfestivalen og snakker om boka si og om hvordan vi kan forvandle sløselandet Norge til et reparatørsamfunn.
ARRANGØR: Vågsbygd, Hellemyr og Flekkerøy bibliotek og Marte Ulltveit-Moe.
STED: Kirsten Flagstads vei 30, 4621 Kristiansand.
Foredrag om de norske stavkirkene
Helge Dalen ønsker velkommen til nytt foredrag om de norske stavkirkene på Egeland verk i Gjerstad, søndag 9. november kl. 14.00.
Denne gang kommer Leif Anker, en av våre fremste eksperter på norske stavkirker. Temaet er stavkirkene, deres opprinnelse og typevarianter.
Leif Anker er kunsthistoriker og har lang fartstid fra Fortidsminneforeningen og Riksantikvaren.
Velkommen!
PRIS:
Arrangementet er gratis.
VIKTIG:
Begrenset antall plasser! Bindende påmelding pr SMS /telefon til 918 58275 eller via Helge Dalens Facebooksider.
Endringer i Kulturminnevernet
KONFERANSE: ENDRINGER I KULTURMINNEVERNET
I samarbeid med Byantikvaren i Trondheim innbyr vi 8. november til konferansen «Endringer i kulturminnevernet». Hit kommer Ola Fjeldheim, Hanna Geiran og Mette Bye, og sammen med foredragsholdere fra næringsliv, akademikere, håndverkere og arkitekter vil de se på kulturminnevernets stilling i fortid, nåtid og fremtid. Vi får også innblikk i nye former for vernearbeid i siste sesjon «Fremtidens kulturminnevern».
Foredragene retter seg til alle med et hjerte for kulturarven vår, og ikke bare fagfolk som jobber med dette til daglig. Sett av dagen til kunnskapsutveksling og et innblikk i kulturminnevernets stilling i dag. Det vil også bli presentert glimt fra Den trønderske avdelings historie, både de vernekampene vi vant og de vi tapte. Hvordan ville egentlig Trøndelag vært uten kulturminnevernet? Bli med på seminar og finn ut!
BILLETTER
Seminaret har en tidsramme fra 09:00-17:00. Billetten inkluderer lunsj, samt kaffe og snacks gjennom dagen.
Vi har redusert pris for studenter (begrenset) og for medlemmer i Fortidsminneforeningen.
Er du ikke medlem enda, melder du deg enkelt inn på våre hjemmesider.
Akkurat nå har vi KAMPANJEPRIS ut året for kr 200,-/100,-, inkludert 2 Fortidsvern og Årboka. Alle nye medlemmer er også med i trekningen for overnatting på en av gårdene våre på Røros eller i Lillingstonheimen i Fjaler!
FESTMIDDAG
På kvelden inviteres det til treretters festmiddag i Herresalen! Det er mulig å kjøpe en pakke med både konferanse og middag. Du kan også velge å kun gå på middag, eller kun konferanse. Du kan velge mellom vinpakke og juicepakke til maten, og vi har redusert pris for medlemmer i Fortidsminneforeningen. Festmiddagen starter kl 20:00.
Om du ønsker å si noen ord under middagen, send en henvendelse til dentronderske@fortidsminneforeningen.no
Vi gleder oss til å feire bursdag sammen med dere - Velkommen til feiring sammen med Den trønderske avdeling!
PROGRAM
Det endelige programmet med tidspunkt er under ferdigstillelse. Følgende foredragsholdere er bekreftet:
Ola Fjeldheim, Fortidsminneforeningen: Kjølstripe og baugspyd – blikk bakover og forover i kulturminnevernet.
Hanna Geiran, Riksantikvaren: Monumenter eller mennesker- hensikten med kulturminnevern
Mette Bye, Byantikvaren: Byantikvaren i Trondheim 40 år - forvaltning av Trondheims historiske sentrum da og nå
Margrete Syrstad Andås, NTNU: Hvordan kan vi se de siste 175 års tanker om kulturarv/ restaureringsideologi utkrystallisere seg på Nidarosdomen?
Margrethe C. Stang, NTNU: Helten vi glemte? Erling Gjone og kulturminnevern i krigstid.
Elisabeth Kahrs, Byantikvaren: Lademoen Stasjon og rekonstruksjon av fasadene
Lars Asdøl, Syllstokken: Vår hverdag- håndverker i dagens kulturminnemarked
Svein Erik Nordbotten, EC Dahls Eiendom: Hvordan jobber vi med bevaring og utvikling i det historiske sentrum?
Trond Eide, NTNU: Gamle hus og nye krav. Om arkitekturutdanning i KI-ens tid
Kjetil Sæterdal, Husbruk, Fortidsminneforeningen: Vern gjennom Husbruk
Bianca Wessel og Runa Tunheim, Lys i gamle hus, Fortidsminneforeningen: Bygningsvern og gjenbruk i de neste 175 år
Stefan Kaliski , Sentrumskontrollørene/Obskur arkitektur: Arkitekturen alle elsker å hate - 1970 og 1980-tallets bygninger
Mysterier på museet - Eydehavn
Hjertelig velkommen til omvisning kl. 18 og 19 på Eydehavn Museet!
Hør mystiske historier fra området, møt merkelige skikkelser og få gørrgodt knask!
Inngang per person: Kr. 50,-
Absolutt nedre aldersgrense: 8 år
Barn må følges av voksen.
Begrenset antall plasser - først til mølla - still i pen kø utenfor museet.
STED: Eydehavnmuseet, Nesgata 11, 4810 Arendal
ARRANGØR: Eydehavnmuseet
Kurs i istandsetting av vinduer - Froland
Kurset er praktisk! Du lærer å ta ut gammalt kitt, reingjøre glass og skrape vindusrammer. Vi går gjennom skjæring av glass, grunning av rammer, innsetjing og kitting av glassruta, og rustbehandling av beslag. Du lærar og litt historie om vindauge, glas og beslag.
Vi stiller med alt som trengs av utstyr, men deltakarane kan gjerne ha med eige vindauge.
Lunsj på lørdagen er inkludert i prisen.
STED: Stimoen, Rislandsveien 82, 4820 Blakstad
TID: Lørdag 26. oktober (0900-1600), tirsdag 29. oktober (1800-2100), torsdag 31. oktober (1800-2100) og tirsdag 5. november (1800-2100).
INSTRUKTØR: Ole Ugland
PRIS: 950,- kr.
SPØRSMÅL: bygningsvern@agderfk.no, tlf. 95815593
Kulturvernkonferansen 2024
KJØP BILLETTER HER: https://bit.ly/3MKKohS
Påmelding for Kulturvernkonferansen 2024 er nå åpen!
Kulturvernforbundet og Riksantikvaren ønsker velkommen til årets Kulturvernkonferanse, med tema «Spor, nettverk og forbindelser».
Programmet oppdateres fortløpende, så følg med på Kulturvernforbundets side for nyheter https://kulturvern.no/kulturvernkonferansen-2024/
Blant årets temaer finner du:
Historiske vandreruter
Utvandring til Amerika
Taternes historie
Kulturarv og reiseliv
... og mye mer!
I tillegg til foredragene blir det omvisning på Ibsen Museum og Teater, deilig mat og kaffe, musikkinnslag, og rikelig med anledning til å mingle med andre deltakere.
Meld deg på Kulturvernkonferansen 2024 her: https://bit.ly/3MKKohS
Kulturveka - Åpen dag: Lær å slipe verktøy og snekre fuglekasse - Rysstad i Setesdal
Setesdalsmuseet arranger åpen dag i forbindelse med kulturveka på Setesdal bygningsvernsenter i Rysstad - Valle.
Triveleg aktivitetsdag for alle generasjonar! Her får du sjå kva som er på gang i laftehallen i haust, og introduksjon i kunsten å slipe verktøy og kniver. Barna kan få lære å snekre fuglekasse. Anders Dalseg, Leif Røysland og Ane Gunhild Uleberg ønskjer alle hjarteleg velkomne. Barn i følgje med vaksne.
May Lill Ljosdal: "Om de reisende" - Høvåg
NB - programendring til kåseri ved May Lill Ljosd
Lørdagskafé på Herredshuset - 19.10 kl 14-16.
May Lill Ljosdal fra Mandal kåserer "Om de reisende", med utgangspunkt i sin bok "Livet bak de lappede seil". Boka handler om livet til May Lills bestefar, lyrikeren og tateren John Ljosdal, om egen slekt og andre taterslekter, deres liv og virke og kamp mot myndighetene.
Etter at Lars Harstad nylig meldte forfall har vi vært svært så heldige og får nå besøk av Mai Lill Ljosdal. Vi gleder oss veldig til å høre May Lill kåsere på lørdagskaféen. Og det er god tid til samtale etter kåseriet, mange i Høvåg har historier om de reisende.
Vanlig bevertning - kaffe.
Inngang kr. 50.
Velkommen!
Hilsen
Styret i Høvåg Museums- og Historielag
Avlyst - Gatelangs med bykunstneren Fred. Terkelsen i lys av Arendals historie
AVLYST
-
Kristin Bae Mysen gleder seg til å lede den siste Fred. Terkelsen vandringen for i år gjennom Arendal sentrum lørdag den 19. oktober fra 14.00 - 16.00.
For påmelding send kr. 120,- på Vipps 573685 til BOKSTUDIO. Ta med mobiltelefon!!
Opplev historiske Arendal på en ny og spennende måte med Fred. Terkelsens malerier som bakteppe. Bli med på en annerledes vandring tilbake i tid.
Vi avslutter i historiske omgivelser i andre etasje i Den gamle Toldboden til kaffe/te og kake. Salg av boken "Arendalshistorie gjennom kunstnerens blikk".
Adresse: Nedre Tyholmsvei 7.
Velkommen !
Invitasjon til møte/foredrag om datering av gamle hus
Korleis kan vi finne alderen på gamle hus? Her kam du få råd og tips til korleis du går fram.
Nationalmuseet i København og Agder fylkeskommune har i 10 år samarbeidd omkring datering av bygningar over heile Agder. Seniorforskar Niels Bonde frå Nationalmuseet i København og Aadne Sollid frå fylkeskommunen vil dele si erfaring frå dette arbeidet og ha eit fokus på bygningar frå Setesdal.
Det vert servera kaffe og noko godt attåt.
STAD: Presteneset 10, 4745 Bygland
ARRANGØR: Setesdal Bygningsvernsenter
Besøk Egra og lær mer om byggmester Heinecke - Grimstad
Sveitserbygget Villa Matilda Egra er et spennende bygg med en interessant historie!
Vi i Fortidsminneforeningen Aust-Agder tar dere med for å se på det nylig istandsatte huset og vi får høre om byggmesteren som bygde det, Johan Gottlieb Heinecke. Han står bak mange flotte bygg i Grimstad.
PROGRAM:
Se på tilbakeføringen av huset, spesielt de fantastiske verandaene.
Utførende håndverker Leon Arne Kleiva blir med. Ole Ugland forteller om maling og fargesetting. Eier Anita Grandemo forteller om motivasjonen for tilbakeføringen. Dag Wirak holder foredrag om byggmester Heinecke.
Det blir kaffe og kake underveis.
PRIS:
Arrangementet er gratis og åpent for alle, men støtt gjerne det frivillige arbeidet ved å Vippse et ønsket beløp til 752328.
ANNET:
Arrangementet er støttet av Agder fylkeskommune.
Spikkekveld - Kristiansand
Nysgjerrig på spikking, eller har du bare lyst på noe å gjøre med hyggelige folk?
Spikkekveld er aktiviteten for deg som klør i fingra og kreativiteten.
Og nye venner kan fort komme på kjøpet.
Vi treffes hver torsdag på Ymse Handverk der vi tar oss en kaffekopp og prater mens vi spikker ei skje, skjærer ut en figur, syr noe lær, bøyer ei bue, tvinner tommeltotter eller bare skravler mens vi ser på og lærer av andre.
Her håper jeg at vi kan dele kunnskap og erfaringer samtidig som vi blir kjent med likesinnede i nærområdet og kanskje en og annen tilreisende som vil være med på å skape et godt miljø for hobbyen(e) vår.
Håper du vil være med å gjøre dette til et godt og lærerikt sted der vi kan tilbringe tid med hobbyen vår og vennene våre.
Vi fokuserer på tradisjonshandverk med håndverktøy av alle slag, innen treverk, lær, metall, tøy og annet, og vi holder oss unna el. verktøy og maskiner da praten er like viktig som aktiviteten.
Kom innom hvis du er nysgjerrig da vel.
55kr. per kveld,
200kr i måneden for å bli fast medlem.
Barn under 14 må ha følge av en foresatt.
ARRANGØR: Ymse Handverk
Piper & ildsteder med Eystein Greibrokk
AHIF og Agder Fylkeskommune v/Kulturminnevern og kulturturisme inviterer til en spennende fagkveld for murere, torsdag 17. oktober 2024 kl. 1700-1900.
STED: AHIFs lokaler i Bendiksklev 10, Arendal sentrum.
Gratis inngang og lett bevertning.
Dette er et åpent arrangement, så ta med en venn eller en kollega. AHIF trenger bare beskjed om antall personer så vi får planlagt bevertning.
PÅMELDING: Sms til Jarle Duus, tlf. 47511777.
Denne kvelden er man så heldige å få besøk av Eystein Greibrokk, som gjennom en lang karriere har skaffet seg stor kompetanse på eldre murerteknikker.
I sitt foredrag vil han spesielt legge vekt på piper og ildsteder, med utgangspunkt i piper frem til ca. 1950. Han vil fokusere på betydningen av riktig mørtelbruk, og på konsekvenser dersom dette ikke blir gjort.
Aadne Sollid vil også innlede med å fortelle om planlagt satsing på restaureringskurs for murere, samt om “Kirkeløftet” som vil berøre murerfaget.
Riksantikvartimen: Europeisk hagekunsthistorie fra 1900-1950
Velkommen til Riksantikvartimen om europeisk hagekunst – hva forteller hagene oss?
Historiske hager er viktige kulturminner, ikke først og fremst fordi de er vakre omgivelser, men fordi de forteller historier om hvordan mennesker før oss har tenkt og handlet. Idélandskapet har til alle tider formet stiluttrykkene, også i hagekunsten.
Bli med på en rundreise i Europa i perioden for de virkelig store hendelsene. Se hvordan opprør, krig, krise og revolusjon fikk helt konkrete konsekvenser for utformingen av hager i perioden 1900-1950. Det er vår egen Berit Rønsen som skal snakke om dette, og foredraget vi får høre er basert på prøveforelesningen hun holdt til doktorgradsprøven ved NMBU i vår.
Riksantikvartimen sendes i Teams Live Event. Du trenger ikke melde deg på, eller installere noe, for å komme inn i sendingen – gå inn i denne lenken torsdag 17. oktober klokken 0900: https://bit.ly/3U12HDe
Del gjerne invitasjonen, alle er velkomne til Riksantikvartimen! Hvis du har spørsmål kan du gjerne sende oss en e-post til arrangement@ra.no
Har du ikke mulighet til å delta på direktesendingen torsdag 17. oktober? Alle Riksantikvartimer blir lagt ut i vår YouTube-kanal: https://www.youtube.com/user/riksantikvaren
Kulturarv som mål, middel og motstandskraft
Riksantikvaren og Kulturdirektoratet arrangerer nasjonalt seminar om beredskap i museer, bibliotek og arkiv. 16. og 17. oktober på Nasjonalbiblioteket i Oslo. Hald av datoen!
Les meir om arrangementet på nettsida til Riksantikvaren https://riksantikvaren.no/kalender/kulturarven-som-mal-middel-og-motstandskraft/#close%20title=
Brannvernmøte med NIKU og brannvesenet - Åpent for alle - Kragerø
FMF Telemark arrangerer brannvernmøte i Kragerø for eiere og interesserte av gamle hus, tirsdag 15. oktober 2024 kl. 1730.
NIKU ved Nina Kjølsen Jernæs og lokalt brannvesen vil holde foredraget.
STED: Kragerø kino.
PRIS: Gratis.
Skrollekveld på Holmen Gård - Gjerstad
Gjerstad historielag arrangerer skrollekveld på Holmen Gård, søndag 13. oktober 2024 kl. 1600.
Foredrag med tema: Fellefolk - Gjerstadfolk, innvandring - utvandring, ved Halvor Skåli og sang og musikk ved Hanne Charlotte Paulsen.
Servering av kaffe/saft og sveler; spis så mye du vil. Inngang kr. 100,-.
Kurs i istandsetting av vindauge - Bygland
Det blir kurs i istandsetjing av vindauge på Bygland 11.-12. oktober.
STAD: I lokala til KVS - Bygland.
INSTRUKTØR: Ole Ugland
PRIS: 950,- kr.
SPØRSMÅL: ane.gunhild.uleberg@aama.no, tlf. 90823855.
PÅMELDING: https://agderfk.pameldingssystem.no/vindaugsrestaureringskurs-setesdal
Arkeologikafé: Håndverkets betydning i bygningsvernet
Neste arkeologikafe fra Agder Fylkeskommune blir en arkeologikafe å se frem til! Denne gangen er det Aadne Solid som har arkeologikafeen.
Aadne Sollid har arbeidet med bygningsvern og opplæring de siste 45 årene. Han er utdannet tømrermester og er adjunkt fra videregående skole. Med erfaring fra både Riksantikvaren, Norsk håndverksinstitutt, studierektor på videregående skole og nå som ansvarlig ved bygning og fartøyvernsentrene i fylkeskommunen, har han grunnlag for å kunne se de lange linjene i forhold til både opplæring og praktisk bygningsvern.
Han har også erfaring fra utenlands prosjekter hvor både bygningsvern og opplæring har vært sentralt. Han vil ta oss med på en 50 år lang reise hvor spesielt utviklingen av bygningsvernet i Agder vil være sentralt
Martin Kolberg på Demokratihuset i Arendal
Martin Kolberg holder foredrag om “Mitt politiske liv - Makta - bygd på fakta og god hukommelse” på Demokratihuset i Arendal, tirsdag 8. oktober 2024 kl. 1400.
STED:
Skauveien 6, Arendal.
Temadag om datering av gamle bygninger på Skjeggedal, Åmli
Fortidsminneforeningen i samarbeid med Agder fylkeskommune vil arrangere temadag om datering av gamle bygninger på Skjeggedal i Åmli kommune.
Dato er foreløpig ikke 100% bestemt, men vi oppdaterer her så raskt vi har mer informasjon.
Kontakt også gjerne Fortidsminneforeningen ved Aurora på telefon 99278993 eller Gunhild på telefon 47042089 for mer informasjon.
Søndagstur til Romsviga
Bli med på søndagstur til Romsviga med ærverdige MB Høllen.
I Romsviga er det åpen kafé, badestrand, brygger, flotte turmuligheter og mulighet for å se seg rundt på det gamle kystbruket.
Avgang fra Kai 6 kl 10.00 og Lumber kl 10.30. Ankomst Romsviga kl 11.30.
Returavgang kl 13.00 med ankomst Lumber kl 14.00 og Kai 6 kl 14.30.
Turen arrangeres med støtte fra Agder fylkeskommune.
Søndagstur til Østre Randøya
Bli med på søndagstur til Østre Randøya med ærverdige MB Høllen.
Vi går postveien langs Skippergada og ser på kystfortet.
Avgang fra Kai 6 kl 10.00 og Lumber kl 10.30. Ankomst Randøya 11.00
Returavgang 13.30 med ankomst Lumber kl 14.00 og Kai 6 kl 14.30.
Ta med niste.
Kystfortet på Randøya
Østre Randøy var ett av fem tyske kystfort i Kristiansand under andre verdenskrig og utgjorde 1. batteri i den tyske Marine Artillerie Abteilung 502 som hadde hovedkvarter på Odderøya. Etter krigen ble fortet videreført i det norske kystartilleriet, før det til slutt ble nedlagt ved årtusenskiftet. De gjenværende forsvarsminnene på Østre Randøy stammer således fra flere perioder, og vitner om et opprinnelig tysk kystfort modifisert for norsk bruk i etterkrigstiden. I tillegg til forsvarsverkene, byr øya på vakker kystnatur og badestrand på Buholmsanden.
Båten MB Høllen
MB Høllen ble bygd på det nå nedlagte skipsverftet, Bentsen og sønner Mekaniske verksted, i Ny-Hellesund i 1967. Den ble konstruert på en slik måte at den skulle dekke alle de ulike behovene uthavnen og øyene rundt trengte. Passasjertransport, isbryting, post, vareleveranse og syketransport. Båten gikk i rute mellom Borøya, Skarpøya og Ny-Hellesund i 51 år før ruten ble overtatt av en annen operatør i 2018. Utenom små endringer/tilpasninger er båten unik ved at den er eneste av sitt slag og så å si autentisk. MB Høllen eies i dag av Bragdøya kystlag, og går i trafikk langs Sørlandskysten om sommeren.
Turen arrangeres med støtte fra Agder fylkeskommune.