Årsmøte i FMF Agder avdeling
Fortidsminneforeningens Agder avdeling holder årsmøte torsdag 3. april 2025 i Arendal.
Alle er hjertelige velkomne, men kun valgte delegater av lokallagene er stemmeberettige. Det blir også foredrag om “Demokratihuset”, historikken og fremtiden, samt servering av pizza.
Tidspunkt: Torsdag 3. april 2025 kl. 18:00
Sted: Demokratihuset, Skauveien 6, Arendal
Vedtektene sier at alle medlemmer kan delta i årsmøtet, men bare delegatene fra lokallagene har stemmerett.
Godkjenning av innkalling,
Valg av ordstyrer, referent og to delegater til å signere møteprotokollen.
Styrets årsmelding for 2024
Avdelingens årsregnskap for 2024
Kontingentandel til lokallagene
Årsskriftet - redaksjonskomite
Valg av styreleder. Valgperioden er ett år
Valg av styremedlemmer. Valgperioden er to år
Valg av varamedlemmer til styret. Valgperioden er ett år
Valg av valgkomite
Valg av revisor
Valg av representanter til foreningens representantskapsmøte i juni
Styret i Fortidsminneforeningen, Agder avdeling
v/Karl Ragnar Gjertsen
Styreleder
Kurs i laging av ljåtorv
Skal ein ta vare på verdifull slåttemark og -tradisjon er det å kunne bruke, lage og halde ved like reiskap viktig. Setesdalsmuseet skipar derfor til kurs i laging av langorv (skaft) til ljå. Instruktør er Anders Dalseg.
Tema
- Utval av emne, treslag
- Utforming av langorv/ kaggar(handtak)
- Innfesting av ljåblad
Det er ikkje krav til forkunnskap, men interesse og litt erfaring med trearbeid er ein fordel. Ta med eigen ljå (orv, ljåblad) og verktøy, om du har.
Påmeldingsavgift er 300 kr og dekkar servering og emner. Det er høve til å kjøpe nye ljåblad.
Påmelding innan 28. mars på:
post@setesdalsmuseet.no
Tlf.: 37 93 63 03
Søknadsfrist - Studie innen bygningsvern og tradisjonshåndverk på Fagskolen i Ader
Utdanningen skal gi kompetanse innen byggeskikker og tradisjonshåndverk ved bevaring, rehabilitering og ombygg av eldre- og vernede bygg fra kysten i sør til indre bygder i Agder.
Kompetansen er viktig for å bevare vår felles kulturarv, samtidig som kompetansen muliggjør ombruk og gjenbruk av vernet bebyggelse. Kompetansen sikrer muligheter for nødvendige oppgraderinger for bo-komfort, energieffektivitet og bærekraftig samfunnsutvikling.
Søknadsfrist: Rehabilitering av verna konstruksjoner i betong, mur og puss (30 studiepoeng) - Fagskolen i Vestfold og Telemark
Dette studiet er for håndverkere og fagfolk som jobber med restaurering av historiske bygg. Gjennom syv helgesamlinger, inkludert bedriftsbesøk, får deltakerne praktisk og teoretisk kunnskap om materialbruk og teknikker for å bevare verneverdige bygg for fremtiden. Studiet har allerede hatt stor suksess, med over 40 deltakere fra hele landet som tidligere har gjennomført utdanningen.
Les mer og søk her: Rehabilitering av verna konstruksjoner i betong, mur og puss
Søknadsfrist: Rehabilitering av verna mekaniske konstruksjoner (30 studiepoeng) - Fagskolen i Vestfold og Telemark
Dette er Norges første og eneste utdanning innen restaurering av mekaniske konstruksjoner med kulturhistorisk verdi. Studiet gir deltakerne praktisk erfaring og spesialkompetanse innen restaurering og vedlikehold av mekanisk/tekniske kulturminner. Det har bidratt til et sterkt fagmiljø og fått svært gode tilbakemeldinger fra både deltakere og bransjeaktører.
Les mer og søk her: Rehabilitering av verna mekaniske konstruksjoner
Vårdugnad på Torungen
Torungens venner og Aust-Agder Turistforening inviterer til vårdugnad. På fyret er det varierte oppgaver som de fleste kan bidra med -og mange hyggelige folk! Avreise fra Havsøy brygge på morgenen, tidspunkt TBA.
Vær og vind har sørget for at vi har mange ulike dugnadsoppgaver på listen -fra snekring og maling til vasking og diverse fiksing. Det vil bli servert enkel mat og drikke.
Dersom noen sitter inne med spesialkompetanse som vi kan dra nytte av, vil vi gjerne bli informert om dette.
Fyrvokterboligen og annekset er satt av til dugnaden, så si fra om du vil overnatte. Førstemann til mølla!
Kontakt oss gjerne på post@torungen-fyr.no
Frist: Forslag til Gjerstad kommunes vernepris for 2025
Gjerstad kommunes vernepris ble første gang delt ut i 2018. Formålet med verneprisen er å stimulere til vern av kulturhistoriske-, arkitektoniske- og kulturlandskapsverdier i hele Gjerstad kommune, og prisen tildeles for særlig fortjenestefull innsats.
Kommunen vil med dette invitere alle til å komme med forslag til kandidater, også lag og organisasjoner.
Begrunnede forslag til verneprisen for 2025 sendes enten på e-post til postmottak@gjerstad.kommune.no eller i brev til Gjerstad kommune, Gjerstadveien 1341, 4980 Gjerstad innen frist som er 27. april 2025.
Historien om Egra i Grimstad
Egra ble bygd av Johan Gottlieb Heinecke i 1879/1880 som sommervilla for Jørgen Børresen, sønn av smed Børre Hansen. Jørgen Børresen utmerket seg tidlig som en usedvanlig flink kar og startet som handelsmann bare 25 år gammel. Han solgte skipsproviant og utstyr fra
sin eiendom i Storgaten 11. Det blir sagt om Børresen at det var en fornøyelse å se ham ta papiret og i en fart svinge et både greit og solid kremmerhus. Men han kunne mer, og ble headhuntet av selveste Morten Smith Petersen. Her fikk han opplæring som førte til at han ble skipsreder med båtbyggeri i Hegdekjær.
Historien om Egra er historien om suksess, men også om nedgangstider og konkurs.
I dag lever historien om praktbygget på Egra videre takket være dagens eiere.
Dag Wirak er grimstadgutt siden 1972. Han er opptatt av at bevaring ikke står i veien for byutvikling. Snarere tvert imot. Wirak jobber med byggesak og arkitekttjenester og forsøker å målbære betydningen av tradisjonshåndverk og detaljer i vårt vakre, men skjøre trehusmiljø.
Foredraget finner sted i auditoriet i Gamlebygget på Dømmesmoen.
STED: Auditoriet i Gamlebygget på Dømmesmoen, Grimstad
TID: Mandag 28. april 2025, kl. 1800.
ARRANGØR: Grimstad bys museer og Visit Grimstad
PRIS: 100,- kr.
Åpen dag på Lyngør fyr
Lyngør fyrs venner inviterer til åpen dag på Kjeholmen!
Program:
- Introduksjon av den nye venneforeningen
- Foredrag om Lyngør fyrs historie av Jo van der Eynden
- Musikalsk innslag
- Guidet tur på Kjeholmen
- Enkel servering
Transport:
Det blir satt opp gratis transport fra Gjeving brygge (Nybrygga) kl 12.30. Reserver plass til transport innen mandag 28.4 til erlsteen@online.no.
For de som kommer med egen båt, anbefaler vi samkjøring.
Det er begrenset med plasser ved brygga på fyret.
Velkommen!
Teams kurs: Nordic Tar Network digital tjærekonferanse
Mandag 05. mai arrangerer det Nordiske Tjærenettverket en digital konferanse om hva som skjer på tjærefronten hos medlemslandene. Dette blir også første gang Danmark er representert som NTN´s nye medlemsland. Foreløpig er dette kun en "SAVE THE DATE" invitasjon. Programmet blir klart i begynnelsen i april
Velkommen til NTN digital konferanse mandag 5. mai kl. 09:00 - 11:30. Ingen påmelding er nødvendig! Teamslenken finner du her
Vi jobber med å finslipe programmet for konferansen, og forventer å ha dette klart i begynnelsen av april. Men vi kan friste med et mangfold av presentasjoner om alt fra myrmilebrenning til lesking av kalk med låg (tjærevann). Du vil få se hvordan vi har arrangert kurs i påføring av tjære på stavkirker og om bruk av tjære i moderne byggprosjekter. Det vil bli anledning til å stille spørsmål og dele informasjon, men du kan også bruke denne mandags formiddag til å lytte rolig med kaffekoppen i fanget.
Det Nordiske Tjærenettverket (Nordic Tar Network) er et samarbeidsprosjekt for kunnskapsdeling om tjære på tvers av landegrensene i Norden. Annen hvert år arrangerer nettverket en faglig konferanse som går på rundgang mellom landene. I høst samlet vi oss i Innlandet med milebrenning i Brumunddal og fagtreff på Maihaugen på Lillehammer. Utenom disse fysiske samlingene arrangerer vi to ganger i året digitale treff der alle som ønsker kan bli med og følge hva som foregår av prosjekter, kurs, studier eller forskningsarbeid på tjære.
Vi er svært glade for å kunne annonsere at Danmark nå også er representert i nettverket med vår nye sekretær Signe Bay Bøgh Larsen. Signe er restaureringsarkitekt og er bosatt i Kokkedal rett utenfor København. Sekretariatstillingene i nettverket er basert på frivillighet og dugnad, og går derfor ofte på rundgang. Vi har også fått en ny sekretær i Finland som er Daniel Wikström, som er byggmester og prosjektleder fra Bennäs i Pedersöre. Velkommen skal dere være begge to!
Sekretariatet i Nordic Tar Network:
Norge:
Lars Erik Haugen (Fortidsminneforeningen)
Henrik Smith (Riksantikvaren)
Sverige:
Mimmi Göllas (Handverkslaboratoriet)
Emma Grönlund (Handverkslaboratoriet)
Johan Gardelin (Riksantikvarieämbetet)
Pär Malmros (Visby Stift)
Finland:
Daniel Wikström (Bygghåndverker/Prosjektleder eget firma)
Elisa Heikkilä (Kulturmiljötjänster, Museiverket)
Åland:
Jonas Karlsson (Museibyrån Åland)
Danmark:
Signe Bay Bøgh Larsen (H+ arkitekter)
Påmeldingsfrist: Jenteworkshop på Røst, 2025
For sjette år på rad arrangerer Fortidsminneforeningen gjennom prosjektet Håndlag et kurs i tradisjonshåndverk bare for damer. Denne gangen går turen til Røst!
Utlysning: Kurs for unge, kvinnelige, håndverkere. Vi søker 12 deltakere som ønsker mer kunnskap om restaurering og bygningsvern. Prosjektet er i samarbeid med Balansekunst.
Stedet:
På kurset skal vi bo på Kårøya i Helgesenbrygga. Dette store huset ble opprinnelig bygget som fiskevær på begynnelsen av 1900 tallet. I senere tid har bygget vært brukt som leirskole. Huset har 13 soverom med køyesenger fordelt på 2, 4 og 6 mannsrom. Vi har felles måltider inne i spisesalen eller ute på terrassen når været tillater det. Kårøya byr på en unik naturopplevelse. Røst ligger midt ute i havet.
Reise:
Alle deltakere må komme seg til Røst på egenhånd.
Du kan bestille fly helt frem til Røst via Wideroe.no fra Bodø som går på kvelden 23. juni.
Du kan komme deg til Bodø med tog eller fly (Husk i så fall på å reservere hele reisen via Widerøe: da flyr man med SAS eller Norwegian til Bodø, og med propellfly derfra ut til øysamfunnet.) Vi kan hente deg på Flyplassen.
Det rimeligste er å fly, kjøre eller ta tog til Bodø og ta gratisferge derfra. (det er ikke nødvendig å kjøpe plassgaranti, man bare går på fergen ved Bodø Fergekai. Har du med deg bil er det lurt å forhåndsbestille) Når dere kommer med fergen hentes dere med båt. Rutetabellen til Torghatten Nord finner du HER.
Spørsmål eller henvendelser? Ta kontakt ⇢
Søknadsfrist - Agder fylkeskommune: Tilskudd til fredete kulturminner i privat eie (FRIP)
Fredete kulturminner er viktige deler av vår kulturarv, som vi ønsker å ta vare på og bevare for ettertiden. Eier du et fredet kulturminne kan du få midler fra statsbudsjettet til å dekke deler av merkostnadene som følger av fredningen.
Formålet med tilskuddsordningen er altså å dekke hele eller deler av den merkostnaden som skyldes vilkår satt av kulturminneforvaltningen.
Søknadsfrist - Agder fylkeskommune: Tilskudd til brannsikring av tette trehusområder
Tilskudd til brannsikring av tette trehusområder skal bidra til å oppnå den nasjonale målsettingen om at branner med tap av uerstattelige nasjonale kulturverdier ikke skal forekomme.
Tilskuddet kan gis til områder, og enkeltobjekter innenfor et slikt område, som er definert av Riksantikvaren som tette trehusområder av kulturhistorisk verdi.
Søknadsfrist - Agder fylkeskommune: Tilskudd til tekniske og industrielle kulturminner
Gjennom tilskudd skal vesentlige deler av Norges tekniske og industrielle historie bevares. Tekniske og industrielle kulturminner er spor etter industriell kultur av historisk, teknologisk, sosial, arkitektonisk eller vitenskapelig verdi.
Dette omfatter bygninger og produksjonslinjer med maskineri, samferdsel og annen infrastruktur, samt den sosiale delen av industrihistorien med boliger, religiøse byggverk, skoler, rekreasjons- og grøntanlegg.
Temakveld: Merdø - Uthavn og lokalsamfunn
Uthavna Merdø var tidlig en viktig uthavn, hvor mange skip med folk fra andre land kom inn i havna og brakte med seg andre språk, varer og skikker. Mennene på øya var loser eller sjøfolk, og drev fiske. Kvinnene hadde ansvar for hjem, barn og husdyr og deltok i hjemmefisket og i jordbruksarbeidet. I nyere tid hadde øya skole, landhandel, dampbåtforbindelse og posthus. Hvordan var det å leve i dette samfunnet?
Hilde L. Austarheim, konservator, kulturhistoriker og forfatter, har nettopp gitt ut boka "Merdø – folk og virksomhet i uthavnas tid". En bok som er støttet av Aust-Agder museum, arkiv og Vest-Agder museet, KUBEN, Arendal kommune og Arendal historielag.
STED: Kystveien 118 B, 4842 Arendal
PRIS: Inngang 50,- kroner.
ARRANGØR: Raet Kystlag.
Temakveld på Verket: Theodor Kittelsen
Styremedlem i Fortidsminneforeningen, Helge R. Dalen, holder nytt foredrag på Verket i Gjerstad!
Denne gangen er temaet maleren Teodor Kittelsen. Foredragsholder er Åse Tangerud, tidligere leder for Theodor Kittelsens kunstnerhjem i Sigdal.
TID: Lørdag 29. mars kl. 14.00.
STED: Egelands Verk i Gjerstad - Verksveien 70, 4993 Sundebru
PÅMELDING: Begrenset plasser, påmelding til telefon 91858275.
PRIS: Gratis.
Riksantikvartimen: Samfunnsplan og kulturmiljø i kommunen
Riksantikvaren ønsker velkommen til Riksantikvartimen om samfunnsplan og kulturmiljø i kommunen!
Hvordan kan en forvalte og utvikle samtidig? Riksantikvaren diskuterer kommuneplanens samfunnsdel og dens rolle for kulturmiljøet.
Foredragsholder: Gro Sandkjær Hanssen, forsker ved NIBR, OsloMet, og professor ved NMBU. Hun forsker på medvirkning, samstyring og styringsutfordringer i byplanlegging.
Riksantikvartimen sendes i Teams Live Event. Ingen påmelding nødvendig, bruk denne lenken for å gå inn i sendingen 27. mars kl. 9: https://bit.ly/4hFMxbx
Del gjerne invitasjonen! Har du spørsmål, send dem gjerne en e-post til arrangement@ra.no.
Kan du ikke delta? Alle Riksantikvartimene blir publisert i deres YouTube-kanal.
Foredrag på Setesdalsmuseet - Kunstsamlinga etter Olav Bjørgum
I 2023 fekk Setesdalsmuseet store delar av kunstsamlinga etter biletkunstnar Olav Bjørgum i gåve frå familien. I foredraget denne kvelden vil samlingsforvaltar på museet, Åse Ingeborg H. Vistad, som har arbeidt med samlinga og kjenner den godt, fortelje om kva det inneber for eit museum som Setesdalsmuseet å få ei så omfattande kunstgåve. Ho vil og fortelje om prosessen med å plukke ut verka som nå er utstilt på museet.
Velkomen!
Arkeologikafe: Bergkunst på Lista
På Lista finner vi et unikt bergkunstlandskap. Ingen andre steder på Sørlandet er det like mye og variert bergkunst. Siden 2017 har Agder fylkeskommune og Kulturhistorisk museum hatt et bevarings og skjøtselsprosjekt, finansiert av Riksantikvaren, gående på Lista. Det har vært spesielt fokus på Kviljosteinen, Pennefeltet og Lundesteinen. Nå, 8 år senere kan vi stille oss noen spørsmål; Hva sitter vi igjen med? Har bevaringsprogrammet bidratt til ny kunnskap? Hvordan kan vi best mulig tilrettelegge kulturminnene for publikum? Og hvordan skal vi best mulig ta vare på kulturminnene for våre etterkommere?
Ghattas Sayej er arkeolog ved Agder fylkeskommune og har vært pådriver for bergkunst prosjektet på Lista siden oppstart. Han har bred internasjonal erfaring og stor lidenskap for Steinalderen og Lista.
Arkeologikafe er et formidlingsprosjekt fra Agder fylkeskommune for å få kulturhistorien ut til publikum.
Arrangementet er gratis.
Brennekurs i kystlynghei - Lindesnes
Velkommen til brennekurs i regi av Lindesnes grunneierlag og fiskelag. Kurset passer for både de som selv brenner lyng, planlegger å brenne lyng eller bare er interessert i å lære mer om hvordan man tar vare på dette vakre kulturlandskapet som er skapt i et samspill mellom natur og mennesker. Kurset er gratis. Det er ingen påmelding, men vi oppfordrer til å sende SMS til Kjell Olsen i LGF på +47 412 30 036 om deltakelse, for å kunne ha oversikt over hvor mange som kommer på arrangementet.
STED: Fjellhallen, Lindesnesveien 1139, Lindesnes.
PROGRAM:
Fredag 7. mars 17:00 i Fjellhallen – Faglig innlegg og viktig informasjon
Lindesnes grunneierlag og fiskelag ønsker velkommen
Innlegg fra:
- Mons Kvamme (1 time)
- Kommunens landbrukskontor v. Lars Berg Holtan (25 min)
- Brannvesenet v/Høyland (45 min)
- Statsforvalteren i Agder (25 min)
Det blir mat og mingling i løpet av kvelden.
Lørdag 8. mars kl. 10:00 – Brenning i praksis
Valg av område og utførelse er avhengig av været;
- Område A, Øvreneset
- Område B, Vestre Imsa øy (søndre del).
Det blir transport til øya med båt så ta med egen redningsvest.
Ta med stødige sko- og utetøy som egner til værforholdene, og egen niste og redningsvest til dag 2.
Søknadsfrist - Agder fylkeskommune: Tilskudd til istandsetting av verneverdige bygninger og anlegg
Denne tilskuddsposten er først og fremst tiltenkt å dekke merutgifter som følger av en istandsetting etter antikvariske prinsipper. Slik skal en større andel av vår kulturarv bli godt ivaretatt, samtidig som at en øker antall håndverkere innen tradisjonsfag.
Søknadsfrist - Agder fylkeskommune: Tilskudd til mindre kulturmiljøtiltak
Denne fylkeskommunale tilskuddsordningen skal bidra til arbeid med tilrettelegging, formidling og å ta i bruk kulturmiljø til et godt og samfunnsnyttig formål. Det er en klar intensjon med ordningen å støtte opp om det viktige arbeidet med kulturmiljøforvaltning som foregår i frivillige lag og foreninger.
Søk nå - Studie innen bygningsvern og tradisjonshåndverk på Fagskolen i Ader
Utdanningen skal gi kompetanse innen byggeskikker og tradisjonshåndverk ved bevaring, rehabilitering og ombygg av eldre- og vernede bygg fra kysten i sør til indre bygder i Agder.
Kompetansen er viktig for å bevare vår felles kulturarv, samtidig som kompetansen muliggjør ombruk og gjenbruk av vernet bebyggelse. Kompetansen sikrer muligheter for nødvendige oppgraderinger for bo-komfort, energieffektivitet og bærekraftig samfunnsutvikling.
Søknadsfrist: 15. april 2025.
Søknadsverksted på Akland med Ragnhild Dietrichson fra Bygningsvernsenteret
Har du et gammelt hus eller uthus som trenger å settes istand? Visste du at du kan søke om tilskudd til dette?
Tirsdag 28.januar 2025 kl. 1800-2000 kan du lære om hvor du kan søke midler og hvordan du gjør det. Ragnhild Dietrichson fra Bygningsvernsenteret i Risør kommer og forteller om dette.
Ta gjerne med egen PC, så kan du få hjelp til å komme i gang.
STED: Molandsveien 70 (hos Gunhild og Kristian Konnestad), 4994 Akland.
TID: Tirsdag, 28. januar 2025 kl. 1800-2000.
ANNET: Det blir kaffe/te og kringle.
SPØRSMÅL: Gunhild, tlf. 47042089.
Alle er hjertelig velkommen!
Årsmøte 2025 og Omvisning på Frolands Verk
I morgen skjer det, da holder vi årsmøte på Frolands Verk, håper så mange som mulig har lyst til å komme!
Vedlagt finner dere oppdaterte årsmøtedokumenter, inkludert regnskap og valgkomiteens innstilling.
TID: Søndag, 26. januar 2025 kl. 1800-2000.
STED: Frolands Verk, Frolandsveien 1320, 4827 Froland.
ÅRSMØTE DOKUMENTER: Se innkallelse , saksliste, årsberetning, regnskap og revisjonsbehandling
ANNET: Ved spørsmål, ring Aurora på tlf. 99278993 eller Gunhild på tlf. 47042089.
TEAMS LENKE: Kan du ikke delta fysisk, kan en følge selve årsmøte sakene per Teams, men ikke omvisningen. Bruk i tilfelle følgende lenke i nettleseren - Klikk her (Møte-ID: 328 029 631 338 - Passord: yr2fU2EM ).
Etter ordinært årsmøte holdes en spennende og interessant omvisning med Leif Inge Rønningen på Frolands Verk. Det blir også servering og en liten spørretime før omvisningen.
Gratis inngang - Alle er hjertelig velkommen!
Beste hilsen,
Styret i Fortidsminneforeningen, Aust-Agder lokallag
v/Torgrim Landsverk
Styreleder
aust-agder@fortidsminneforeningen.no
www.fmfaustagder.no
Fortidsminneforeningen er en frivillig organisasjon som kjemper for at verdifulle kulturminner og kulturmiljøer skal tas vare på, slik at kommende generasjoner også skal kunne glede seg over dem. Støtt oss , bli medlem og bli grasrotgiver !
LYS I GAMLE HUS - Lysdugnaden 2024
Det første lyset i regi av Fortidsminneforeningens satsning, Lys i gamle hus, ble tent den 14.desember 2014. Lysdugnaden, som har spredd lys og håp for gamle hus i hele Norge, har etterhvert blitt en årlig begivenhet og tradisjon. Nå inviterer vi deg til å bli med! Bli med å feire lysdugnadens 10-årsjubileum!
Mange tomme hus rundt om i landet vårt ligger der unnselige og i mørke. Kan man gi disse fraflytta, forlatte plassene en sjanse, før det er for sent? Den 14.desember er datoen og vi håper i anledning av lysdugnadens 10 årsjubileum at dere vil bli med lokalt.
Litt praktisk informasjon:
Når er årets lysdugnaden og hvordan markeres den?
Dagen er lørdag den 14.desember, som markeres som dere lokalt ønsker, fra fakkeltog og taler eller en kveld med musikk, foredrag og lys i gamle hus – til en liten fjøslykt på trappa i det stille. Vi ønsker at for en dag, så skal det skal skinne fra alle gamle hus i vårt langstrakte land.
Hvilke hus kan være med?
Alle hus som står tomme, gamle hus som er under istandsetting og også de som er godt tatt vare på kan være med. Fra kirker, og herskapshus, storgårder og husmannsplasser, til grendehus og hvilebrakker – alle typer eiendommer og bygningstyper kan løftes frem. Det viktige er å sende et tydelig signal om at det er verdt å ta vare på og gjerne litt om hvorfor (lokal betydning med historie, byggeskikk, materialkvalitet, felleseie mm)
Inviter med naboer, venner og andre interesserte.
Send ut invitasjon til naboer, venner, lag og foreninger, kommunen og lokalbefolkning til markeringen. Om dere ikke planlegger en lokal markering så send gjerne ut en oppfordring til å delta privat - med denne lenken: https://fortidsminneforeningen.no/hva-skjer/lys-i-gamle-hus-lysdugnad-lordag-14-desember-2024/
Spre det glade lysbudskap!
Del på sosiale medier, med bilder og videoer, og gjerne med noen ord om huset, som når det er bygget, hvem som bodde her og hva som er situasjonen nå. Tagg @lysigamlehus, @fmfaustagder og @fortidsminneforeningen i posten og bruke emneknaggen #lysigamlehus, #fmfaustagder og #fortidsminneforeningen i teksten for at vi kan se det og videre dele i våre kanaler.
Inviter lokalavisa til å skrive om Fortidsminneforeningens satsning, Lys i gamle hus og om hvorfor dere mener det er viktig å la tomme hus få komme i bruk igjen i ditt lokalområde.
Send oss gjerne en e-post om den planlagte markeringen, så kan vi dele dette under 'Hva skjer' og på lysigamlehus.no Om du lurer på noe så kan du ta kontakt med prosjektleder for Lys i gamle hus, på e-post bianca@fortidsminneforeningen.no eller telefon 93658859.
Vi håper at så mange som mulig blir med å markere 10 år med lys i gamle hus, den 14.desember og at dette blir den største lysdugnaden noensinne. For vi har ingen kulturminner miste!
La oss vise at vi er mange som bryr oss om gamle hus den 14.desember!
Lys i gamle hus dagen - Historien bak "Demokratihuset" og hvordan det ble reddet
Bli med - torsdag 12. desember 2024 arrangerer vi "Lys i gamle hus dagen"!
Det første lyset i regi av Fortidsminneforeningens satsning, "Lys i gamle hus", ble tent den 14.desember 2014. Lysdugnaden, som har spredd lys og håp for gamle hus i hele Norge, har etterhvert blitt et høydepunkt og tradisjon.
I år ønsker vi i Fortidsminneforeningen Agder avdeling og Aust-Agder lokallag å markere dagen, et par dager før, i "Demokratihuset" på Strømsbu i Arendal som i lengre tid har vært rivningstruet, men nå har fått en lykkelig ny start.
Karl Ragnar Gjertsen vil fortelle historien om bak "Demokratihuset" og hvordan Fortidsminneforeningen nå har sikret lys i dette viktige kulturminnet også i fremtiden.
Alle, både medlemmer og ikke-medlemmer, er hjertelig velkommen!
STED:
"Demokratihuset", Skauveien 6, Arendal.
TID:
Torsdag 12. desember 2024, kl. 1800-2000.
PRIS:
Arrangementet er gratis, men støtt gjerne det frivillige arbeidet ved å Vippse et ønsket beløp til 752328.
ANNET:
Det blir enkel servering.
Arrangementet er støttet av Agder fylkeskommune.
Hvordan registrerer uregistrerte kulturminner i kulturminnesok.no m/Odd de Presno
Onsdag 4. desember 2024 arrangerer vi kurs i bruk av kulturminnesok.no!
Kulturminnesøk er en nettside som driftes av Riksantikvaren. Der finner man kartfestede kulturminner over hele landet. Det er mange ulike typer kulturminner, alt fra kokegroper, ferdselsveier, steinalderboplasser og gravhauger til fredete hus og kulturmiljøer.
Det er viktig at kulturminner er registrert og søkbare, på den måten er de bedre beskyttet. Alle som vil kan legge inn kulturminner på kulturminnesøk.
Bli med på kurs og lær hvordan man gjør det!
Alle, både medlemmer og andre interesserte, er hjertelig velkommen!
KURSLEDER:
Odd de Presno
STED:
Gamle Tollboden på Nedre Tyholmen, Arendal kommune.
TID:
Onsdag 4. desember 2024, kl. 1800-2000.
PRIS:
Arrangementet er gratis, men støtt gjerne det frivillige arbeidet ved å Vippse et ønsket beløp til 752328.
ANNET:
Det blir enkel servering.
Arrangementet er støttet av Agder fylkeskommune.
Markering - Bevar Lillesand sin egenart - Krev reguleringsplanen i samsvar med områdeplanen
BEVAR LILLESAND SIN EGENART!
BLI MED OG STØTT POLITIKERNE TIL Å KREVE EN NY REGULERINGSPLAN SOM ER I SAMSVAR MED OMRÅDEPLANEN!
Som dere kjenner til er den nye detaljreguleringen for Lillesands Sparebank i Lillesand sentrum nylig vedtatt.
Planen er som dere også vet IKKE i samsvar med områdeplanen og da politikerne vedtok planen var de IKKE opplyste om kravene i områdeplanen om at flate tak ikke er tillatt.
Hele veien har saksfremlegg og plandokumenter sagt at detaljplanen er i samsvar med områdeplanen, noe vi i dag vet IKKE stemmer. Klagebehandlingen har vært preget av altfor mye synsing og manglende faktagrunnlag.
Saken dreier seg ikke om hva man mener er fint og stygt, men juridisk om:
1) At rammeverket og hensikten med områdeplanen må følges uavhengig av hvem som er tiltakshaver.
2) Beslutningstakerne (lokalpolitikerne) var ikke informert om kravene som er satt i områdeplanen.
Under Bystyremøtet, onsdag 4. desember 2024 kl. 1530-2000 på Rådhuset, vil Lillesand SV på det førstkommende Bystyremøtet, foreslå detaljplanen med "bankboksen" endret slik at den blir i samsvar med områdeplanen. Dette kan man gjøre politisk om de får 2/3 flertall for å ta saken opp igjen. De oppfordrer oss til at flest mulig stiller opp.
VIKTIG: Dette er kanskje siste mulighet til å få endret prosjektet.
BYEN & POLITIKERNE TRENGER DIN STØTTE - BLI MED!
SPØRSMÅL - KONTAKT:
Mona Blix, tlf. 416 48 168
Gunhild R. Konnestad, tlf. 470 42 089
Torgrim Landsverk, +13035578090, aust-agder@fortidsminneforeningen.no
Beste hilsen,
Styret i Fortidsminneforeningen Aust-Agder lokallag
Torgrim Landsverk
Styreleder
Trebyggeri 2024
21 november er Fagskolen i Agder med og arrangerer konferansen TREBYGGERI2024! der bygging med fornybare materialer er tema. En starter på UiA og avslutter hos oss på fagskolen.
Les mer og meld deg på https://fagskoleniagder.no/aktuelt/konferansen-trebyggeri2024.64854.aspx
Farsund - Folkemøte på Backes bu om bevaring, byutvikling og vitalisering
Farsund: Byutvikling - bevaring - vitalisering
Farsund gamle bykjerne preges dessverre i dag av butikkdød og økende forfall. Kan vi gjøre noe med det? Hva kan vi lære av lignende byer som har fått det til – slik som Flekkefjord og Egersund?
Farsund kommune har parallelt med vårt engasjement tatt et initiativ til en idédugnad om bruken av offentlige plasser i bykjernen. Dette er en fin begynnelse på en større prosess. Vi håper at dette folkemøtet kan være med på å løfte og gi ideer som kan gi gevinst videre. Samarbeid og forutsigbare planer på tvers, med politikere, administrasjon, foreninger og lag tror vi kan bli en nøkkel til suksess.
Arrangør: Fortidsminneforeningen, Farsund lokallag
Kan det fikses? Foredrag ved Marte Ulltveit-Moe - Kristiansand
Velkommen til arrangementer med fokus på gjenbruk og miljø under Gjenbruksfestivalen på Vågsbygd bibliotek fra 04.11. til 16.11.
Marte Ulltveit-Moe er biolog og folkevalgt i Kristiansand for MDG. Hun er opptatt av hvordan vi kan skru sammen et samfunn med mer reparasjon og gjenbruk.
I år kom hun ut med boka “Kan det fikses?” Hun gjester Gjenbruksfestivalen og snakker om boka si og om hvordan vi kan forvandle sløselandet Norge til et reparatørsamfunn.
ARRANGØR: Vågsbygd, Hellemyr og Flekkerøy bibliotek og Marte Ulltveit-Moe.
STED: Kirsten Flagstads vei 30, 4621 Kristiansand.
Foredrag om de norske stavkirkene
Helge Dalen ønsker velkommen til nytt foredrag om de norske stavkirkene på Egeland verk i Gjerstad, søndag 9. november kl. 14.00.
Denne gang kommer Leif Anker, en av våre fremste eksperter på norske stavkirker. Temaet er stavkirkene, deres opprinnelse og typevarianter.
Leif Anker er kunsthistoriker og har lang fartstid fra Fortidsminneforeningen og Riksantikvaren.
Velkommen!
PRIS:
Arrangementet er gratis.
VIKTIG:
Begrenset antall plasser! Bindende påmelding pr SMS /telefon til 918 58275 eller via Helge Dalens Facebooksider.
Endringer i Kulturminnevernet
KONFERANSE: ENDRINGER I KULTURMINNEVERNET
I samarbeid med Byantikvaren i Trondheim innbyr vi 8. november til konferansen «Endringer i kulturminnevernet». Hit kommer Ola Fjeldheim, Hanna Geiran og Mette Bye, og sammen med foredragsholdere fra næringsliv, akademikere, håndverkere og arkitekter vil de se på kulturminnevernets stilling i fortid, nåtid og fremtid. Vi får også innblikk i nye former for vernearbeid i siste sesjon «Fremtidens kulturminnevern».
Foredragene retter seg til alle med et hjerte for kulturarven vår, og ikke bare fagfolk som jobber med dette til daglig. Sett av dagen til kunnskapsutveksling og et innblikk i kulturminnevernets stilling i dag. Det vil også bli presentert glimt fra Den trønderske avdelings historie, både de vernekampene vi vant og de vi tapte. Hvordan ville egentlig Trøndelag vært uten kulturminnevernet? Bli med på seminar og finn ut!
BILLETTER
Seminaret har en tidsramme fra 09:00-17:00. Billetten inkluderer lunsj, samt kaffe og snacks gjennom dagen.
Vi har redusert pris for studenter (begrenset) og for medlemmer i Fortidsminneforeningen.
Er du ikke medlem enda, melder du deg enkelt inn på våre hjemmesider.
Akkurat nå har vi KAMPANJEPRIS ut året for kr 200,-/100,-, inkludert 2 Fortidsvern og Årboka. Alle nye medlemmer er også med i trekningen for overnatting på en av gårdene våre på Røros eller i Lillingstonheimen i Fjaler!
FESTMIDDAG
På kvelden inviteres det til treretters festmiddag i Herresalen! Det er mulig å kjøpe en pakke med både konferanse og middag. Du kan også velge å kun gå på middag, eller kun konferanse. Du kan velge mellom vinpakke og juicepakke til maten, og vi har redusert pris for medlemmer i Fortidsminneforeningen. Festmiddagen starter kl 20:00.
Om du ønsker å si noen ord under middagen, send en henvendelse til dentronderske@fortidsminneforeningen.no
Vi gleder oss til å feire bursdag sammen med dere - Velkommen til feiring sammen med Den trønderske avdeling!
PROGRAM
Det endelige programmet med tidspunkt er under ferdigstillelse. Følgende foredragsholdere er bekreftet:
Ola Fjeldheim, Fortidsminneforeningen: Kjølstripe og baugspyd – blikk bakover og forover i kulturminnevernet.
Hanna Geiran, Riksantikvaren: Monumenter eller mennesker- hensikten med kulturminnevern
Mette Bye, Byantikvaren: Byantikvaren i Trondheim 40 år - forvaltning av Trondheims historiske sentrum da og nå
Margrete Syrstad Andås, NTNU: Hvordan kan vi se de siste 175 års tanker om kulturarv/ restaureringsideologi utkrystallisere seg på Nidarosdomen?
Margrethe C. Stang, NTNU: Helten vi glemte? Erling Gjone og kulturminnevern i krigstid.
Elisabeth Kahrs, Byantikvaren: Lademoen Stasjon og rekonstruksjon av fasadene
Lars Asdøl, Syllstokken: Vår hverdag- håndverker i dagens kulturminnemarked
Svein Erik Nordbotten, EC Dahls Eiendom: Hvordan jobber vi med bevaring og utvikling i det historiske sentrum?
Trond Eide, NTNU: Gamle hus og nye krav. Om arkitekturutdanning i KI-ens tid
Kjetil Sæterdal, Husbruk, Fortidsminneforeningen: Vern gjennom Husbruk
Bianca Wessel og Runa Tunheim, Lys i gamle hus, Fortidsminneforeningen: Bygningsvern og gjenbruk i de neste 175 år
Stefan Kaliski , Sentrumskontrollørene/Obskur arkitektur: Arkitekturen alle elsker å hate - 1970 og 1980-tallets bygninger
Mysterier på museet - Eydehavn
Hjertelig velkommen til omvisning kl. 18 og 19 på Eydehavn Museet!
Hør mystiske historier fra området, møt merkelige skikkelser og få gørrgodt knask!
Inngang per person: Kr. 50,-
Absolutt nedre aldersgrense: 8 år
Barn må følges av voksen.
Begrenset antall plasser - først til mølla - still i pen kø utenfor museet.
STED: Eydehavnmuseet, Nesgata 11, 4810 Arendal
ARRANGØR: Eydehavnmuseet
Kurs i istandsetting av vinduer - Froland
Kurset er praktisk! Du lærer å ta ut gammalt kitt, reingjøre glass og skrape vindusrammer. Vi går gjennom skjæring av glass, grunning av rammer, innsetjing og kitting av glassruta, og rustbehandling av beslag. Du lærar og litt historie om vindauge, glas og beslag.
Vi stiller med alt som trengs av utstyr, men deltakarane kan gjerne ha med eige vindauge.
Lunsj på lørdagen er inkludert i prisen.
STED: Stimoen, Rislandsveien 82, 4820 Blakstad
TID: Lørdag 26. oktober (0900-1600), tirsdag 29. oktober (1800-2100), torsdag 31. oktober (1800-2100) og tirsdag 5. november (1800-2100).
INSTRUKTØR: Ole Ugland
PRIS: 950,- kr.
SPØRSMÅL: bygningsvern@agderfk.no, tlf. 95815593
Kulturvernkonferansen 2024
KJØP BILLETTER HER: https://bit.ly/3MKKohS
Påmelding for Kulturvernkonferansen 2024 er nå åpen!
Kulturvernforbundet og Riksantikvaren ønsker velkommen til årets Kulturvernkonferanse, med tema «Spor, nettverk og forbindelser».
Programmet oppdateres fortløpende, så følg med på Kulturvernforbundets side for nyheter https://kulturvern.no/kulturvernkonferansen-2024/
Blant årets temaer finner du:
Historiske vandreruter
Utvandring til Amerika
Taternes historie
Kulturarv og reiseliv
... og mye mer!
I tillegg til foredragene blir det omvisning på Ibsen Museum og Teater, deilig mat og kaffe, musikkinnslag, og rikelig med anledning til å mingle med andre deltakere.
Meld deg på Kulturvernkonferansen 2024 her: https://bit.ly/3MKKohS
Kulturveka - Åpen dag: Lær å slipe verktøy og snekre fuglekasse - Rysstad i Setesdal
Setesdalsmuseet arranger åpen dag i forbindelse med kulturveka på Setesdal bygningsvernsenter i Rysstad - Valle.
Triveleg aktivitetsdag for alle generasjonar! Her får du sjå kva som er på gang i laftehallen i haust, og introduksjon i kunsten å slipe verktøy og kniver. Barna kan få lære å snekre fuglekasse. Anders Dalseg, Leif Røysland og Ane Gunhild Uleberg ønskjer alle hjarteleg velkomne. Barn i følgje med vaksne.
May Lill Ljosdal: "Om de reisende" - Høvåg
NB - programendring til kåseri ved May Lill Ljosd
Lørdagskafé på Herredshuset - 19.10 kl 14-16.
May Lill Ljosdal fra Mandal kåserer "Om de reisende", med utgangspunkt i sin bok "Livet bak de lappede seil". Boka handler om livet til May Lills bestefar, lyrikeren og tateren John Ljosdal, om egen slekt og andre taterslekter, deres liv og virke og kamp mot myndighetene.
Etter at Lars Harstad nylig meldte forfall har vi vært svært så heldige og får nå besøk av Mai Lill Ljosdal. Vi gleder oss veldig til å høre May Lill kåsere på lørdagskaféen. Og det er god tid til samtale etter kåseriet, mange i Høvåg har historier om de reisende.
Vanlig bevertning - kaffe.
Inngang kr. 50.
Velkommen!
Hilsen
Styret i Høvåg Museums- og Historielag