Vinner av Verneprisen i Risør kommune, 2021

Familien Pande Horn ble fredag 17. februar 2021 tildelt Risør kommunes vernepris for sitt istandsettingsarbeid på fritidsboligen sin i Hasåsveien på Søndeled i Risør, og for å gi bygg som i dag ikke ville hatt en naturlig bruk, en helt ny bruk, samtidig som at bygningenes historikk er godt bevart.

Prisen ble delt ut av ordfører Per Lunden og enhetsleder for plan- og byggesaker, Heidi Rødven fredag formiddag, og familien Pande Horn får prisen for istandsettinga og tilbakeføringa av kulturmiljøet på den nydelige eiendommen «Odden» i Hasåsveien 45a på Søndeled.

De kjøpte eiendommen i 2017, og satte i gang et omfattende oppussingsprosjekt bare noen måneder seinere.

Eiendommen består av flere små bygninger. Her er det våningshus, bryggerhus, låve og to sjøboder. Deler av bygningsmassen er trolig fra tidlig 1700-tall, mens andre bygg er nyere. Den gamle låven, som huset både fjøs og høykjeller har nå blitt fritidsbolig med bad og soverom, men mange originale elementer som dører og bærebjelker er tatt vare på.

Kommunen skriver blant annet i sin begrunnelse at «arbeidet er utført med tidsriktige detaljer, materialer og god byggeskikk. Arkitekturen og den håndverksmessige utførelsen har høy kvalitet. I låven er den originale konstruksjonen ivaretatt og synliggjort på en god og inspirerende måte.

Eiendommen ligger ned mot sjøen og fremstår nå som et svært godt ivaretatt kulturmiljø som har stor grad av originalitet, og har stor betydning for Søndeled som lokalsamfunn», heter det.

Per Horn skryter av de lokale håndverkerne som har hjulpet dem de siste fire årene, og trekker fram Sollie Bygg AS, Einar Myråker og flere andre. Det satte ordfører i Risør, Per Lunden pris på.

Vi stiller oss i rekken over gratulanter!

Forrige
Forrige

Klage på Holmen Gård vedtak.

Neste
Neste

Flere læreplasser og en mer praktisk skole