Klage på Holmen Gård vedtak.

Tidligere i høst søkte nye eiere av Holmen Gård i Gjerstad om oppføring av ny stall i metall. Holmen Gård består av et åtte bygg, der fem av dem er vedtaksfredet etter kulturminneloven. I Aust-Agder Blad sin nettutgave av 20. desember 2021 fremgår det at vi har påklaget vedtaket, men lite informasjon om hvorfor. Vår klage ble sendt inn 30. november 2021 og kan leses i sin helhet under:

Klage på vedtak fra Planutvalget - Sak 21/17 - Rammesøknad for ny stall på Holmen Gård gnr. 29 bnr. 30.

Det vises til søknad om oppføring av ny stall på Holmen Gård i Gjerstad, uttalelse fra Agder fylkeskommune v/Kulturminnevern og kulturturisme av 18. oktober 2021, Kommunedirektørens forslag til vedtak og til slutt vises det til at Gjerstad kommunes politiske Planutvalg den 16. november 2021 stemte for å gi dispensasjon fra reguleringsplanen for Holmen Gård vedtatt 27. juni 2002 for oppføring av stall på 240 kvadratmeter. 

Vi i Fortidsminneforeningen er en nasjonal forening med nær 8000 medlemmer i Norge. Foreningen ble opprettet i 1844 og har mye av æren for at stavkirkene i Norge ikke er utryddet. Vårt arbeid har som formål å arbeide for bevaring av vårt lands kulturminner, samt skape allmenn forståelse for disse, slik at disse kan bli tatt vare på for fremtiden. Vårt hjerte jobber for bygningsarv, kulturminner, kulturmiljøer og tradisjonshåndverk. H.M. Dronning Sonja er Fortidsminneforeningens høye beskytter.

HISTORIKK:
Her et kort sammendrag av stedets historie:

Holmen ble selvstendig bruk omkring 1800 etter at gården Trydal ble delt mellom to brødre. På den lille holmen med myrlandskap rundt slapp de grisene og broren Nils Gislesen Trydal bygde rundt 1806-07 opp etter datidens målestokk et stort stuebygg av tømmer i to etasjer. Gården var i hans eie frem til 1885. 

Da kjøpte konsul Iacob Christian Wetlesen Prebensen fra Risør gården. Han endte opp med å kjøpe skogen fra Egelands Verk da verket gikk konkurs i 1884. Han viste stor interesse for gårdsdriften på Holmen og bygde nye uthus og kostet mye på gården. 

I 1911 kjøpte konsul Axel Heiberg eiendommen og overdro denne senere til sin datter Ingeborg Fearnly og svigersønnen N.O. Young Fearnley. De restaurerte gården og tilførte også den rosemalte stua «Bjorvasstaua»  til bygningsmassen, samt at de oppførte «Forpakterboligen». 

I 1932 ble gården solgt til forstmester Henrik Harboe, grosserer Emil Steen og Nicolay Eger, og med på kjøpet var ca. 130 000 mål skog i Gjerstad og Treungen. Under disse eierne var ble Holmen Gård en svært viktig arbeidsplass for mange i kommunen. 

I 1956 overtok staten eiendommen og bygningsmassen startet å forfalle. Men på 1970-tallet ble gården på ny «oppdaget» og det ble satt i gang et stort dugnadsarbeid i bygda for å redde plassen og bidra til at Norges Husflidslag kunne overdra plassen. Og gjennom over 30 år var Holmen Gård et nasjonalt senter for norsk husflid. 

Plassen ble i 2011 tildelt kvalitetsmerket Olavsrosa fra Norsk Kulturarv, kort tid før stedet ble solgt til private aktører. Frem til 2021 har det vært et par mislykkede forsøk på å skape ny drift, frem til tiltakshaver, Citatus Curatio AS, kjøpte stedet. 

Holmens historie er lang, ønsker man mer informasjon så kan man blant annet finne mer i bøkene «Gjerstad Bygdesoge, hefte V» av Torleif Kveim fra 1973 og  «Holmen Gård og Gjerstadskogene» av Svein Brekka fra 2012. 

SØKNADSPROSESSEN:
Fortidsminneforeningen ble kjent med byggeplanen på Holmen Gård gjennom en artikkel i Aust-Agder Blad, 2. oktober 2021 og ble raskt bekymret over detaljene i planene.  Vi kontaktet derfor den 2. oktober 2021 kommunens administrasjon og gav tydelig beskjed om våre bekymringer og tanker. 

Tiltakshaver, Citatus Curatio AS, kjøpte som nevnt Holmen Gård våren 2021. Selskapet er en stor ressurs og med det kommer også et viktig samfunnsansvar for hvordan man skal videreutvikle sitt nærmiljø. Da de kjøpte stedet burde det være liten tvil om hva de kjøpte, et unikt kulturmiljø med lokal, regional og nasjonal verneverdi. Selskapet er en privat helseinstitusjon og behandlingssenter innen rus- og psykiatri.

I følge søknadspapirene så er stallen tenkt plassert på deler av eksisterende parkeringsplass, nord for gårdstunet. Parkeringsplass er bygget på en tidligere myr. Tiltenkt bygg på 240 kvadratmeter ønskes oppført som et stålbygg med ståltak og sandwichelementer på vegg. 

I forbindelse med søknaden om oppføring av nybygget på Holmen Gård sendte Gjerstad kommune saken på høring til Agder fylkeskommune v/kulturminnevernseksjonen. I svaret av 18. oktober 2021 skrev fylkeskommunen følgende:

Agder fylkeskommune er i utgangspunktet positiv til bygging av stall, men finner at forslaget som det foreligger ikke ivaretar det kulturhistoriske områdets kvaliteter. Vi ber derfor kommunen om å engasjere en arkitekt for å se på utforming, fasader og materialer på det omsøkt bygg for å få en betre tilpassing. 

Det går altså tydelig frem at de ikke er fornøyde med byggets utforming eller tilpasning. Når det gjelder arkitekt, vil vi tro at de egentlig mente at tiltakshaver skulle engasjere en arkitekt, ikke kommunen. Dette presiserer vi også i e-post datert 30. oktober 2021 til Gjerstad kommune, samtidig som vi ber om at både Agder fylkeskommune og Fortidsminneforeningen får mulighet til å uttale oss når nye skisser foreligger.

Etter dette innspillet oppfatter vi gjennom sakspapirene at kommunen har vært i dialog med tiltakshaver. Allikevel velger tiltakshaver å fortsette ønsket om å bygge opp stallen i stål. Uten videre konferering med Agder fylkeskommunen eller oss i Fortidsminneforeningen gikk Kommunedirektøren for å sende ut følgende forslag til vedtak, hvor man har stilt krav til trekledning og takstein:

Planutvalget gir dispensasjon fra reguleringsplan for Holmen Gård, vedtatt 27.06.2002, for oppføring av stall på 240 kvadratmeter. Det stilles som vilkår at bygget gis rød stående trekledning og enkeltkromma rød takstein på taket, og at portene males i en mørk farge og at vinduene får sprosser som harmonerer med den gamle låven. Dette for å tilpasse bygget så godt som mulig til den øvrige bebyggelsen på Holmen Gård.

Da vi fra bekymrede utenforstående ved en tilfeldighet ble klar over forslag til vedtak skulle til  behandling av det politiske Planutvalget to dager senere, sendte vi en kort henvendelse til kommunen den 15. november 2021 hvor vi bad om at Planutvalget umiddelbart ble informert om vår henvendelse før møtet dagen etter, og at Agder fylkeskommune v/kulturminnevernseksjonen får muligheten til å uttale seg om kravene som kommunen ønsker å stille, før disse sendes til tiltakshaver. Vi listet samtidig opp flere punkter som vi mente burde være et minimum utover det foreslåtte vedtaket fra Kommunedirektøren. 

I det politiske Planutvalget ble våre punkter foreslått av et av de politiske partiene, men avslått av de resterende, og det endte til slutt opp med at de vedtok følgende:

Planutvalget gir dispensasjon fra reguleringsplan for Holmen Gård, vedtatt 27.06.2002, for oppføring av stall på 240 kvadratmeter. Det stilles som vilkår at bygget gis rød stående trekledning og enkeltkromma rød takstein på taket, og at portene males i en mørk farge og at vinduene får sprosser som harmonerer med den gamle låven. Dette for å tilpasse bygget så godt som mulig til den øvrige bebyggelsen på Holmen Gård. 

Det gis dispensasjon fra byggegrense mot kommunal vei. Bygget kan plasseres 10 meter fra vegmidte.

Før arbeidene kan settes i gang må det søkes om igangsettingstillatelse. 

Følgende tilleggsforslag ble vedtatt:
Porter/dører skal utseendemessig tilpasses eksisterende bygninger.
Porter/dører skal være i mørke farger og med Z-mønster.

Vi ønsker videre å nevne at i søknadens nabovarsel har tiltakshaver kun varslet tilgrensede naboer. Holmen Gård ligger i grenda Trydal med store åpne åker landskap med felles adkomstveier. I denne vakre grenda finnes det en rekke andre fastboende, som alle i det daglige vil være påvirket av tiltak på Holmen Gård i en eller annen form, blant annet ved at de kan se og til dels også høre hva som foregår på Holmen Gård. Det burde derfor ha vært i alles interesse at ikke bare tilgrensede naboer ble varslet, og vi mener alle disse naboene burde anses som gjenboereiendommer som skal varsles.

Fortidsminneforeningen er ikke gjort kjent med klageadgangen, men fikk etter eget initiativ innsynsbegjæring den 17. november 2021 tilgang på vedtaket. Vi anser derfor klagetiden på tre uker til å starte 17. november 2021.

REGULERINGSBESTEMMELSER:
Reguleringsbestemmelsene for Holmen Gård og omliggende områder av 27. juni 2002 står det i §1 - Boliger, blant annet følgende: 

«Ved nybygg og ombygging skal det legges spesiell vekt på estetikk. Det må ikke brukes skjemmende farger eller glinsende takplater». 

Selv om Gjerstad kommune i sitt vedtak har satt krav til kledning av tre, rød takstein, mener vi estetikken ikke er nok hensyntatt og tydeliggjort. Når tiltakshaver etter å ha blitt gjort kjent med Agder fylkeskommunes uttalelser ikke har vist et ønske om å gjøre særlige tilpassede endringer, så er det viktig at man spesifiserer hvilke krav som settes. Blant annet ble det foreslått:

    • Vinduer med sprosser likt et eller flere av de eksisterende bygg (ikke løse sprosser), et hensyn som ikke er tatt.

    • Takvinkel likt flere av de eksisterende bygg, et hensyn som ikke er tatt.

    • Industriporter skal ikke være av metall/stål, et hensyn som ikke er tatt.

    • Takrenner/nedløp av zink, et hensyn som ikke er tatt.

Videre står det i reguleringsplanens §10 - Spesialområde bevaring, kurs/konferansesenter under §10-1 Målsetting og §10-4 Nybygg, blant annet følgende:

Hensikten med reguleringsformålet er å bevare og videreutvikle områdets kulturhistoriske, arkitektoniske, og miljømessige verdier i sammenheng med omkringliggende miljø. Tiltak som virker skjemmende eller som kommer i konflikt med målsettingen på en annen måte tillates ikke.

Nybygg skal gis en plassering og utforming som harmonerer med den eksisterende verneverdige struktur og bebyggelse i området.

Før behandling av søknads- og meldepliktige saker innenfor spesialområde bevaring, skal det innhentes uttalelse fra ansvarlig kulturvernmyndighet.

Reguleringsplanen burde vært oppdatert for å tydeliggjøre sin hensikt bedre, men det er ingen tvil slik vi tolker de vedtatte reguleringsbestemmelsene om at man har ønsket at man skal bevare kulturmiljøet på en kvalitetsmessig god måte, noe vi etter å ha sett forelagte skisser, byggets plassering og lest Gjerstad kommunes vedtak ikke finner at blir oppfylt. 

Selv om Agder fylkeskommune har fått muligheten til å gi et høringssvar, så oppfattet vi at fylkeskommunens svar var et første steg i en lengre konstruktiv dialog om plassering og tilpasning - ikke deres endelige svar. 

KULTURMINNEPLAN:
Holmen Gård er videre oppført i Gjerstad kommunes kulturminnevernplan for 2020-2023 vedtatt 12. desember 2019, og med det viser kommunen på alle plan at stedet har høy verneverdi.

OVERORDNEDE MÅL:
Riksantikvaren skriver blant annet i «Riksantikvarens Bystrategi 2017-2020» følgende:

I NB!-områdene og andre miljøer av nasjonal og vesentlig regional verdi skal kulturmiljøet behandles som en helhet hvor nye tiltak bør innordne seg eksisterende bebyggelse. Nye tiltak skal videreføre områdets særpreg. Viktig i denne sammenhengen er byggehøyder og volum. God formgivning, materialvalg og farger er også svært viktig for å sikre samspill mellom gammelt og nytt. 

Ved oppføring av nye bygninger som viderefører stedegen historisk byggeskikk, skal kvalitet i utforming vektlegges. Med kvalitet menes materialer med varighet, god formgivning, bygningsteknisk detaljering og god håndverksmessig utførelse. De nye bygningene skal ikke representere en svekkelse av kulturmiljøets verdi og integritet. 


ANNET:
Å vite hvordan man skal gjøre det riktig i gamle bygningsmiljøer er ikke alltid enkelt, men fra nasjonalt nivå har man gått bort fra de store kontrastene til å mer tilpasse og underordne seg eksiterende arkitektur. Erfaringer viser at det er viktig at tiltakshaver deltar aktivt og stiller krav til utformingen og materialvalg ovenfor arkitektene som lager sine forslag.

Det skal ikke være noen tvil om at vi er positive til ny aktivitet på Holmen Gård, men det er ikke det denne saken dreier om. Saken dreier seg om et unikt kulturmiljø i Gjerstad kommune, som av lokalbefolkningen har like stor betydning som det freda kulturmiljøet på Egelands Verk. 

På Holmen Gård har flere generasjoner arbeidet, drevet dugnad, gått på håndverkskurs, hatt dåpsarrangement, bursdagsfeiringer, bryllup, konserter, kommunale arrangement og begravelsesseremonier, og folk har kommet fra inn- og utland for å oppleve dette stedet.

KONKLUSJON og ANBEFALING:

Agder fylkeskommune har i sitt høringssvar gitt tydelig signal om at forelagt forslag ikke ivaretar det kulturhistoriske områdets kvaliteter.  Fortidsminneforeningen har tydelig forsøkt å gi konstruktive signaler om at forslaget til tiltakshaver og forslag til vedtak fra Kommunedirektøren ikke var godt nok, uten å ha blitt hensyntatt.

Holmen Gård har et kulturmiljø av høy kvalitet og stor betydning for mange. Stedet har en bygningsmasse av høy nasjonal verneverdi med fem freda bygg i et bygningsmiljø bestående av totalt åtte bygg. Vi har forståelse for tiltakshavers behov og hast med å få disse tiltakene gjennomført, men da de kjøpte Holmen Gård burde de ha vært klar over hva de kjøpte og hvilket ansvar det medfører. Da de ble kjent med Agder fylkeskommunes uttalelse, oppleves det som at de har gjort lite eller ingenting for å bedre forstå hvilke krav og ønsker fylkeskommunen har stilt. 

Tiltakshaver er en viktig ressurs og bidragsyter for lokalsamfunnet i Gjerstad. Med dette kommer også et større samfunnsansvar for hvordan man skal videreutvikle sitt nærmiljø, heriblant hvordan kulturmiljøet på Holmen Gård av høy verdi bevares og videreutvikles.

I overordnede mål som i «Riksantikvarens Bystrategi 2017-2020» står det blant annet: 

Ved oppføring av nye bygninger som viderefører stedegen historisk byggeskikk, skal kvalitet i utforming vektlegges. Med kvalitet menes materialer med varighet, god formgivning, bygningsteknisk detaljering og god håndverksmessig utførelse. De nye bygningene skal ikke representere en svekkelse av kulturmiljøets verdi og integritet. 

Søknad- og saksbehandlingsprosessen bærer dessverre preg av hastverk som har ført til unødvendige interessekonflikter. En rekke gjenboereiendommer kan ikke sees å ha blitt varslet. Etter møte(r) mellom tiltakshaver og kommuneadministrasjonen, hvor Agder fylkeskommune og vi i Fortidsminneforeningen hadde uttalt oss første gang, burde kommunen på ny sendt oppdatert forslag på høring til Agder fylkeskommune, da det i høringssvaret tydelig kom frem at det forelagte forslaget ikke var godt nok. 

Fortidsminneforeningen ber derfor om at Statsforvalteren i Agder avslår vedtaket om å gi byggetillatelse til oppføring av ny stall (slik det er foreslått) på Holmen Gård i Gjerstad. 

Før tiltakshaver sender inn en ny søknad, råder vi tiltakshaver til å gå i dialog med Agder fylkeskommune v/kulturminnevernseksjonen og en arkitekt, hvor riktig plassering og utseendemessig god tilpasning av kulturmiljøet på Holmen Gård har høyt fokus.

Vi ber samtidig Gjerstad kommune om ikke å gi igangsettingstillatelse før saken er ferdig behandlet. 

Beste hilsen, 
Fortidsminneforeningen, lokallag Aust-Agder
Styret v/Torgrim Landsverk
Leder

Forrige
Forrige

God Jul og Godt Nyttår!

Neste
Neste

Vinner av Verneprisen i Risør kommune, 2021