Vi støtter kanal i Arendal sentrum.

Vi har i dag gitt følgende høringssvar i forbindelse med oppstart av detaljregulering av kanal i Arendal sentrum:

Det vises til deres brev av 31. mars 2023 med varsel om oppstart av detaljregulering av kanal i Arendal sentrum, i Arendal kommune. Frist for innspill er satt til 21. mai 2023. Vi i Fortidsminneforeningen, Aust-Agder lokallag, ønsker her å komme med våre merknader i saken.

Fortidsminneforeningen har som formål å arbeide for bevaring av vårt lands verneverdige kulturminner, samt å skape allmenn forståelse for verdien av disse. Vi skal være den ledende frivillige organisasjonen i det norske kulturmiljøvernet. Våre hovedoppgaver er blant annet å arbeide for å styrke tradisjonshåndverket og bygningsvernet, engasjere oss i lokale vernesaker, stedsutvikling og påvirke kulturminnepolitikken i Norge.

Tiltakshaver er Stiftelsen Kanal 2023 og Asplan Viak AS v/Sigrid Hellerdal Garthe står som ansvarlige for planleggingen.

Vår konklusjon: Fortidsminneforeningen er positive til omsøkt detaljregulering og mener dette vil kunne styrke kulturmiljøkvalitetene og byens lesbarhet. Planområdet ligger delvis innenfor hensynssone bevaring H_570 og Riksantikvarens NB!-område hvor det skal tas ekstra hensyn til kulturmiljøkvalitetene. I det videre arbeidet bes det derfor om at kulturminnefaglig kompetanse involveres, samt at man følger opp viktige retningslinjer og intensjoner gitt i blant annet Kommunedelplan for bevaring, samt i Riksantikvarens strategi og faglige anbefalinger for by- og stedsutvikling. Der opprinnelig kanalløp fortsatt er inntakt under bakken må dette gjenbrukes i størst mulig grad. 

PROSESS & PLANDOKUMENTER:

Vi har få kommentarer nå i oppstart annet enn at vi opplever at planprogrammet allerede har belyst viktige punkter og legger opp til en ryddig planprosess der en stor del av målet er å få frem byens stolte historikk ved å åpne opp et av kanalløpene og styrke kulturmiljøets kvaliteter. Vi opplever også at planprogrammet legger opp til å følge opp viktige strategier og faglige anbefalinger, slik som fra Riksantikvaren. 

I forslag til planprogram under punkt 3.3 Kommunale planer bes det allikevel om at man også legger til grunn «Kommunedelplan for bevaring» fra 2002 i det videre arbeidet. Planområdet ligger i eller ved hensynssone 47. Tyholmen og 48. sentrum. Planen har generelle retningslinjer som det bes om at gjennomgås og følges opp i arbeidet med planbestemmelsene for planområdet. Vi tenker da kanskje spesielt på planens hovedmål og punktene: 

    • 6.7.4 Murer

    • 6.7.5 Frittliggende trapper og rekkverk

    • 6.7.7 Offentlige uteromsmøbler

    • 6.7.8 Renovasjon og tekniske installasjoner

    • 6.7.9 Skilt og reklame

    • 6.7.10 Utvendig belysning av bygninger, gater og uterom

    • 6.7.11 Offentlige og allminnelig brukte trafikkområder

SAMMENDRAG og KONKLUSJON:

Arendal sentrum er et viktig kulturmiljø av nasjonal verdi. Vi opplever at tiltakshaver tar de viktige kulturmiljøhensynene på alvor og vi er takknemlige for et slikt spennende prosjekt der man går tilbake i historien og henter kvaliteter som kan bidra til å styrke byen og gjøre den enda mer attraktiv.

Derfor er det lett å støtte oppstart av detaljregulering for kanal i Arendal sentrum. I det videre arbeidet ber vi om at kulturminnefaglig kompetanse tidlig involveres, samt at man følger opp de gode intensjoner som finnes for hensynssoner bevaring og NB!-områder som her. 

I planbestemmelsene må det komme frem at opprinnelige kanalløp med murer som graves opp blir gjenbrukt i størst mulig grad, samt at nye materialer er godt tilpasset og aller helst er lokale eller fra regionen.  

Vi ønsker Stiftelsen Kanal 2023 lykke til videre i det videre arbeidet med planprosessen. Vi gleder oss til å se hvordan den videre utviklingen i området skjer, med god stedstilpasning der den stolte og viktige kulturarven videreføres og blir lesbare. 

Til slutt vil vi takke dere for at vi har blitt tatt med i høringslisten og ber om at vi får fortsette å bli høringsinstans i denne saken, frem til endelige skisser er avgjort. 

Beste hilsen,
Styret v/Torgrim Landsverk
Styreleder

KOPI:
- Arendal kommune
- Riksantikvaren
- Agder Fylkeskommune v/Seksjonen for kulturminnevern og kulturturisme
- Fortidsminneforeningen, Agder avdeling

Forrige
Forrige

Klage på politisk vedtak om reguleringsplan for Apalvika, gnr. 51 bnr. 16, Risør.

Neste
Neste

Merknader til varsel om oppstart - Detaljregulering for Sliperiet, Søndeled