Taket er verdt å ta vare på.

17. september 1986 kunne Agderposten fortelle om en ny TV-serie om å ta vare på gamle hus og bomiljø og at det ble gjort opptak i Arendal og Lillesand. TV-serien var et samarbeidsprosjekt mellom NRK-Fjernsynet og Fortidsminneforeningen og serien skulle få navnet “Verdt å ta vare på”.

I vårt distrikt besøkte NRK gjennom serien ekteparet Marianne og Kåre Leikanger på Øvre Tyholmen, ekteparet Ragnhild og Tore Drange sitt hus i Nesbakken, samt Else Rønnevig i Lillesand.

Selv om programmet nå er 35 år gammelt er temaene fortsatt like aktuelt, for det er fortsatt en utbredt misforståelse om at eldre hus er dårligere simpelthen bare fordi de er eldre.

“Vi sier gjerne at taket er husets femte fasade, og ikke den minst viktige. Også nedenfra bakken opplever vi takene. Når vi velger takmateriale bør vi derfor se på hva som passer både til huset og til helheten. Fargen på taket har stor betydning i denne sammeheng, ved siden av materialets utseende forøvrig.”

Denne bloggen er femte og siste delen i en serie på fem hvor vi tar et gjensyn med NRK sitt program “Verdt å ta vare på” fra 1987. Vi håper kunnskapen blir delt da vårt samfunn i dag er helt avhengig av et større fokus på ENØK tiltak, men også å bevare de ressurser vi har, ved å gjenbruke og å reparere - begge svært viktige bidrag for å få ned klimagassutslippene.

Se “Verdt å ta vare på - Taket”

Klikk på bildet under for å se hele programmet om temaet vinduer, 20 minutter langt:

 

Lær mer om taket

For mer informasjon om ENØK tiltak, trevirke og materialkvalitet, og tradisjonelle taktekkingsmetoder klikk på linkene.

Har du spørsmål om kyndige tradisjonshåndverkere i distriktet vårt som kan hjelpe med å sette istand ditt tak med ulike teknikker, ta gjerne kontakt med oss så skal vi gi deg mer informasjon.

Forrige
Forrige

Lillesand sentrum - fest eller pest?

Neste
Neste

Interiører er verdt å ta vare på.