Merknader til oppstart av detaljregulering - Detaljplan for Hylleveien 7 og 9, Arendal

Vi har i dag sendt inn følgende merknader til tiltakshaver rundt detaljregulering for Hylleveien 7 og 9 i Arendal sentrum:

Det vises til deres brev av 31. oktober 2022 med varsel om oppstart av detaljregulering for Hylleveien 7 og 9 i Arendal sentrum. Frist for innspill er satt til 25. november 2022. Vi i Fortidsminneforeningen Aust-Agder lokallag ønsker her å komme med våre merknader i saken.

Fortidsminneforeningen har som formål å arbeide for bevaring av vårt lands verneverdige kulturminner, samt å skape allmenn forståelse for verdien av disse. Vi skal være den ledende frivillige organisasjonen i det norske kulturminnevernet, og vi har i dag over 8000 medlemmer. Våre hovedoppgaver er blant annet å arbeide for å styrke tradisjonshåndverket og bygningsvernet, engasjere oss i lokale vernesaker og påvirke kulturminnepolitikken i Norge.

Deres varsel opplyser at formålet med planleggingen er å legge til rette for bygging av boliger i form av konsentrert boligbebyggelse/småhus. Planen er konsentrert om den ubebygde eiendommen 501/506, og det vil samtidig bli sett på muligheten for fortetting på naboeiendommen 501/507 (Hylleveien 7A og 7B) og 501/72 (Hylleveien 9) i bakkant av eksisterende bebyggelse.

Videre går det frem at det er satt enkelte forutsetninger for planarbeidet, disse er at mur langs Hylleveien bevares på stedet som den er, og at det legges til rette for boligbebyggelse uten parkeringsmuligheter i form av tradisjonelt utformet trehusbebyggelse med tradisjonell fasadeoppbygging og takform.

Eiendommen er uregulert, og betegnet som eksisterende boligområde i arealdel av kommuneplanen. Området er omfattet av hensynssone H_570 - bevaringsverdig bygningsmiljø. Området ligger også i en generell støysone H_290 og deler av området ligger innenfor en faresone H_310 - ras og skredfare.

Tiltakshaver er Roy Paulsen Holding AS, og Pollen Bygg & Eiendom AS står som konsulent for planleggingen.

VÅRE VURDERINGER:

Når byer som Arendal har en positiv vekst har alle et ansvar for at man bevarer og viderefører den bygningsarven vi har til kommende generasjoner. Denne arven forteller ikke bare om vår stolte historie, men den er også en inntektskilde gjennom at tilreisende fra inn- og utland kommer til Sørlandet for å oppleve noe annet med akkurat vår vakre kyst med en rik historikk.

Tiltakshaver skal ha skryt for at man tidlig involverte Agder fylkeskommune sin kulturminnevernavdeling hvor det tidlig ble avklart at bevaring av steinmuren langs Hylleveien skal bevares og at det skal bygges små trehusbebyggelse med tradisjonell fasadeoppbygging og takform. En slik tidlig avklaring er viktig for å unngå fremtidige interessekonflikter og gir potensiale for en raskere og billigere planprosess.

Planområdet ligger innenfor område «45. Nesheia» i Arendal kommune sin «Bevaringsplan». I området Hylleveien bygget de forskjellige kirkesamfunnene sine gudshus, bl.a. den største av dem; Frikirken. I følge planen er det en utfordring at området ikke er regulert for bevaring og at dette er et ønske for fremtiden. En bør derfor ha dette i tankene når en nå lager en reguleringsplan for dette utbyggingstiltaket, da «Bevaringsplanen» er et ønske fra øverste plan i kommunen gjennom kommuneplanen.

Planområdet ligger videre innenfor sone «Bevaringsverdig bygningsmiljø» med en bygningsmassen i og rundt planområdet som er Sefrak registrert bygg. Bygningene er Sefrak registrerte som følge av at de blant annet har høy aldersverdi. Planområdet ligger svært nær sentrum av byen og er lett synlig fra store deler av sentrum.

Arendal sentrum er også registrert i Riksantikvaren sitt «NB! - register» som er en database over byer og tettsteder i Norge med kulturmiljøer som har nasjonal interesse. Selv om planområdet ikke er inkludert innenfor Riksantikvaren sitt «NB! - område» anbefales det sterkt at byer i vekst slik som Arendal strekker seg mot å opprettholde en nasjonal verdi, også ved nye utbyggingsprosjekt.

I «Riksantikvarens Bystrategi 2017-2020» står det blant annet følgende:

I de best bevarte bymiljøene av vesentlig regional og nasjonal verdi, herunder NB! - områdene, er det ønskelig å styrke bevaringen og sikre at verdiene og kvalitetene videreføres ved nye tiltak.

I NB! - områdene og andre bymiljøer av nasjonal og vesentlig regional verdi skal kulturmiljøet behandles som en helhet hvor nye tiltak bør innordne seg eksisterende bebyggelse. Nye tiltak skal videreføre områdets særpreg. Viktig i denne sammenhengen er byggehøyder og volum. God formgivning, materialvalg og farger er også svært viktig for å sikre samspill mellom gammelt og nytt.

Bebyggelsesmønster og kvartalsinndeling, gateløp, smug, allmenninger og tomteinndelinger er en viktig del av byens historie, og bør bevares og videreføres.

Ved oppføring av nye bygninger som viderefører stedegen historisk byggeskikk, skal kvalitet i utforming vektlegges. Med kvalitet menes materialer med varighet, god formgivning, bygningsteknisk detaljering og god håndverksmessig utførelse. De nye bygningene skal ikke representere en svekkelse av kulturmiljøets verdi og integritet.

Rammene i en ny reguleringsplan for planområdet må derfor være detaljerte og tydelige for å sørge for at alle ønsker i kommunale planer og nasjonale strategier følges opp, og slik at en unngår fremtidige interessekonflikter. Utifra den skissen som er lagt frem i planinitiativet datert 5. oktober 2022 ber vi derfor om at det jobbes videre med følgende:

o Det lages tydelige og detaljerte rammer med tanke på utforming i reguleringsplanen.

o Nye tiltak skal plasseres og utformes i samsvar med karakteren i den tradisjonelle byggeskikken rundt slik at det oppnås et helhetlig preg. Plassering, herunder også høydeplassering, skal tilpasses tilliggende bebyggelsesstruktur. Utforming skal tilpasses de naturlige og bygde omgivelser gjennom valg av form, volum, høyder, fasadeuttrykk, takform, farge og materialvalg. Utformingen i nye tiltak skal i størst mulig grad videreføre den særpregede og unike lokale og regionale bygningsarven som man har i kommunen.

o Planinitiativet fra 5. oktober 2022 viser en liten skisse med to nye småhusskala bygg i to-tre etasjer. Med dette som utgangspunkt ber vi om at følgende jobbes videre med:

  • Balkong/Terrasse: Bygningene skal ikke ha balkong/terrasse mot sjøen/sentrum. Legges det opp til bygging av en sveitserhusstil bolig som innehar stor grad av snekkerglede detaljer (se f.eks. Snøringsmoen i Lillesand eller Egra i Grimstad), kan balkong/ terrasse tillates.

  • Tak: Bygningene skal ha saltak med en tradisjonell takvinkel mellom 37 og 42 grader. Takene skal belegges med røde eller sorte teglstein. Eventuell ark/takoppløft bør unngås mot sjøen/sentrum hvis det ikke legges opp til en sveitserhus bolig med høy grad av snekkerglede detaljer. Tillates en ark/takoppløft mot sjøen/ sentrum skal den totale bredden ikke være større en 1/3 av hele takets bredde. Blir arken for stor vil den oppfattes som et nytt tak og forandre bygningens hovedform.

  • Pipe: Bygningene skal ha piper. Heldekkende beslag av pipene bør unngås.

  • Fasade/Materialvalg: Bygningene må ha høvlet tre med stor andel av kjerneved som material for kledning. Mot offentlige plasser, gater og flater som ellers er eksponert for allmenheten er bygningene malt hvite. Dette bør ikke fravikes. Bygningene skal være malte og om man ønsker annen farge skal disse være tradisjonelle farger som er registrert i Arendal by.

  • Vinduer: Vinduene mot sjø/sentrum skal ha sprosser tilpasset arkitekturen da Hylleveien ble bebygd. Sprosser skal være gjennomgående og av tre. Takvinduer er ikke tillatt mot sjøen/ sentrum.

  • Takrenner/nedløp: En bør bruke zink som materiale for å øke kvaliteten i utformingen.

  • Tekniske installasjoner: Tekniske installasjoner som for eksempel varmepumper, osv. skal ikke være synlige fra sjøen/sentrum.

  • Gjerde/gelendre: Ut mot sjøen/setrum bør dette utføres som tradisjonelt stakittgjerde og/eller med smijern. Det skal også tydeliggjøres i reguleringsplanen at muren som i dag står ikke skal rives.

  • Kortreist: Prosjektet bør tilstrebe å benytte kortreiste kvalitetsmaterialer og benytte lokal/regional arbeidskraft slik at håndverkskunnskap videreformidles til nye generasjoner og forblir tilgjengelig i regionen.


Å vite hvordan man skal bygge nytt riktig langs vakre Sørlandskysten og i byer som Arendal er ikke alltid enkelt å vite. Vi opplever at byer og tettsteder, Arendal inkludert, oftere og oftere trues av utbygginger som ikke respekterer lokalmiljøene, det er derfor positivt at tiltakshaver tidlig involverte fylkeskommunens kulturminnevernseksjon og har brukt en arkitekt som har god forståelse for den lokale byggeskikken, slik at prosjektet kanskje kan bli et foregangsbilde på et godt fortettingsprosjekt i et viktig kulturmiljø som dette.

Vi ønsker Roy Paulsen Holding AS og Pollen Bygg & Eiendom AS lykke til videre i arbeidet med planarbeidet og to nybygg godt tilpasset det historiske bygningsmiljøet mot Arendal sentrum. Arendal er fortsatt et fantastisk flott sted, men for hvert bygg som enten forfaller eller bygg som ikke er tilpasset den historiske bygningsmassen, så vil også Arendal miste en del av sin historie og sjel, som vi tilslutt mener vil påvirke byen negativt.

Til slutt vil vi takke dere for at vi har blitt tatt med i høringslisten og ber om at vi får fortsette å bli høringsinstans i denne saken, frem til endelige skisser er avgjort.


Beste hilsen,
Fortidsminneforeningen, Aust-Agder lokallag
Styret v/Torgrim Landsverk
Styreleder

Forrige
Forrige

Merknader til detaljreguleringsplan for boligområde Borøya, gnr. 75 bnr. 34 i Tvedestrand.

Neste
Neste

Boken “Arbeid, arbeidere og arbeiderbevegelsen på Agder 1500-2020.