Merknader til off.ettersyn detaljregulering - Reguleringsplan for Solberg Vestre område III, Arendal

Det vises til deres brev av 29. november 2022 med varsel om off.ettersyn av detaljregulering for Solberg Vestre område III i Arendal sentrum. Frist for innspill er satt til 20. januar 2023. Vi i Fortidsminneforeningen, Aust-Agder lokallag, ønsker her å komme med våre merknader i saken.

Fortidsminneforeningen har som formål å arbeide for bevaring av vårt lands verneverdige kulturminner, samt å skape allmenn forståelse for verdien av disse. Vi skal være den ledende frivillige organisasjonen i det norske kulturminnevernet. Våre hovedoppgaver er blant annet å arbeide for å styrke tradisjonshåndverket og bygningsvernet, kjempe for at verdifulle kulturminner og kulturmiljøer skal bli ivaretatt ved å engasjere oss i lokale vernesaker og påvirke kulturminnepolitikken i Norge.

Planbeskrivelsen opplyser at formålet med planen er å legge til rette for ulike typer næringsvirksomhet og forretningsformål inntil eksisterende næringsområder på Stoa. Det planlegges mulighet for lettere industri, lager og forretningsvirksomhet for plasskrevende varehandel.

Tiltakshaver er Åsbieveien Holding AS v/Alv Ulven og Stærk & Co AS står som ansvarlig plankonsulent.

Vår konklusjon: Planområdet består av flere gruveminner knyttet til Solberg gruver, en svært viktig del av Arendals historie. For å sikre både nærings- og viktige kulturminneinteresser bes det om mindre endringer i bestemmelsesområdene og at planbestemmelsene tydeliggjøres noe. 

Kartutsnittet viser planområdet samt avmerkede kulturminner. Det gule avmerkede området viser ønsket planområde for BKB1, mens de grønne områdene viser bestemmelseområde #1 og planområde for G1. Fortidsminneforeningen ber om at man øker område G1 litt, slik at åsryggen sikres og at flere kulturminner sikres. 

 Utvinningen av jernmalm representerer en veldig viktig del av Arendals historie. Faktisk var denne virksomheten av stor betydning for utviklingen av det Dansk-Norske riket, da hele 2/3 av alt jern hadde sitt opphav fra gruvene i Arendal. Potensialet som kilde for kunnskap og opplevelse går tapt om gruvene slettes på denne måten. 

At hele denne åsen i sin tid ble regulert for næring oppleves som et «arbeidsuhell». Vi har riktignok forståelse for næringslivets behov og forutsigbarhet, men også kulturminnene må gis forutsigbarhet. Derfor kommer vi med et forslag som vi mener bidrar til en god løsning for begge parter. 

Vedlagt kartskisse ovenfor viser plasseringen av kulturminnene, samt planområdet med ønskede bestemmelsesområder. Man har nevnt hensynet til åsen i plandokumentene, men vi mener det foreslåtte bestemmelsesområdet BKB1 ikke tar nok hensyn til dette med tanke på de store næringsbygningene som er tenkt oppført og hvordan disse vil synes og oppleves fra bebyggelse og områder i sørøst/øst. Skisser i planbeskrivelsen fra sørøst/øst vises fra nær laveste punkt ved Solbergvann og gir etter vår mening ikke et riktig bilde av hvordan næringsbyggene vil fremstå fra høydene rundt hvor der ligger bebyggelse. Ved å flytte G1 over åsryggen mener vi dette vil hensynta områdene rundt i sørøst/øst betydelig bedre.

Derfor ber vi om at bestemmelsesområde G1 flyttes på nord/nordvest siden av åsryggen og inkluderer litt mer av gruveområdene/kulturminnene.

Vi ber også om at det i planbestemmelsene må komme tydeligere frem hva som tillates innenfor bestemmelsesområde G1.

Vi foreslår derfor følgende endring av punkt 3.3.1 under Grønnstruktur (§12-5 nr. 3): 

3.3.1 G1 er regulert til område for privat grønnstruktur.
Innenfor G1 er det ikke tillatt å gjøre inngrep i terrenget, oppføre konstruksjoner, fjerne eller skade kulturminner, eller å fjerne trær fra toppene og åsryggen mot øst/nordøst. Må trær fjernes i dette området skal Arendal kommune varsles, etter at nærmere undersøkelser fra utdannet arborist vurderer trærne til å stå i fare for å falle over hus/veg. 

Dagens og fremtidig kommuneplan for Arendal kommune har sterke intensjoner om å ta vare på natur- og kulturmiljøer, i tillegg gir Kulturminneloven §1 tydelige føringer for hva som skal vektlegges om ulike interesser/lovverk står mot hverandre. I tillegg har forslag til ny kommuneplan (arealplan) lagt til grenseområdet sør for planområdet som hensynssone H570, noe som viser at også Arendal kommune er klar over verdiene som her foreligger og at det må anses som et «arbeidsuhell» at hele åsen tidligere ikke har vært regulert annerledes. 

Arendal kommune bør derfor også sikre at hele område G1 får status som Hensynssone naturmiljø (H560) eller kulturmiljø (H570) i revidert kommuneplan for Arendal kommune.

Vi håper derfor at vårt forslag oppleves som konstruktivt og kan bidra til at alle interesser blir sittende igjen som vinnere.

Vi ønsker Åsbieveien Holding AS v/Alv Ulven og Stærk & Co AS lykke til videre i arbeidet med planarbeidet. Vi takker dere for at vi har blitt tatt med i høringslisten og ber om at vi får fortsette å bli høringsinstans i denne saken, frem til endelige skisser er avgjort.

Beste hilsen, 
Fortidsminneforeningen, Aust-Agder lokallag
v/Torgrim Landsverk
Styreleder

KOPI:
- Agder Fylkeskommune v/Seksjonen for kulturminnevern og kulturturisme
- Riksantikvaren
- Fortidsminneforeningen, Agder avdeling


Forrige
Forrige

Merknader til Varden prosjektet på Nedre Lund i Kristiansand.

Neste
Neste

Hører “hvorsomhelsthus” hjemme i sørlandsidyllen?