Lillesand - i farger eller Blenda-hvit?

Hva som provoserer redaktøren av Lillesands Posten så sterkt at han i lederen i tirsdags utgaven, uttaler seg slik han gjør er vanskelig å si. Uenig er han hvertfall, men han blander så mange ting sammen at det blir et eneste rot. Hva mener han foreksempel et usykronisert fargekart? 

Når fargehistorien ikke passer med redaktørens egen oppfatning omskrives den med en oppfatning om at historien hadde vært annerledes hvis bare våre stakkars forfedre hadde hatt råd til noe annet. På det grunnlaget kan vi jo brenne både vikingskipene, stavkirkene og Eidsvollsbygningen. 

For at ikke dette skal bli for langt innlegg bruker jeg stikkordsformen når jeg tar til motmæle.

  • Hus innenfor verneområde skal i hovedsak være hvitmalte, unntak kan gjøres.

  • Brentemoen skole ble ikke malt i strid med verneplanen og uten demokratisk behandling.

  • Fargevalget ble ikke kuppet av forståsegpåere uten historisk og faglig forankring.

  • NIKU norsk institutt for kulturminneforskning fargeundersøkte skolen og gav råd.

  • Det var av den grunn ingen eksperimentering.

  • Brentemoen skole ville ha blitt vakker om grunnarbeidet hadde blitt gjort skikkelig.

Til alle lillesandere som tror jeg vil fargelegge byen i neste uke om jeg fikk muligheten, vil jeg bare si- slapp av. Når jeg ønsker å samle nok kapital slik at f.eks. Øvregate blir fargeundersøk av fagfolk, er dette for å sikre at de som bor i Lillesand om 50 år kan ha et fargekart å forholde seg til dersom de velger å male husene sine slik de var malt på 1880-tallet. Har de dette kartet og fargekodene så slipper de å gjette seg til hvordan originalfargene var. Idag kan huseiere og håndverkere skifte vinduer, detaljer og paneler på hus innenfor verneområde uten å søke om dette dersom de kopierer nøyaktig. Når det gamle taes bort og havner på miljøstasjoner er der ingen som lengre kan finne originalfargene på fasadene. De er borte for alltid.

Det er dette jeg vil forhindre med en fargeundersøkelse NÅ og ikke om noen år, når alt er borte.

Politikerne har et stort ansvar når de skal ta valg som kan få negative utslag for generasjoner fremover. Hva ønsker folk i Lillesand om 50-60 år? Da kan det tilogmed være en slik situasjon at klimaet umuliggjør bruk av hvitfarge, eller at de rett og slett ønsker å tilbakeføre fargeskalaen slik den opprinnelig var. Den som lever får se og i den forsamlingen er vel neppe hverken Thor Børresen eller jeg.

Til dere som vil høre mer om hvorfor denne debatten er viktig, har jeg invitert malerikonservator og seniorforsker Jon Brænne fra NIKU til å si litt om fargehistorien på gamle hus i Lillesand via Lillesands-Posten. Han var her på slutten av 1970-tallet og fargeundersøkte da flere hus i sentrum på oppfordring fra Riksantikvaren.

Brænnes hovedarbeidsområdet er farge- og bygningsarkeologiske undersøkelser av bygninger, eldre overflatebehandlinger og materialer, farge- og dekorhistorie, tapethistorikk og teknologi, tilstands- og skadevurderinger av bygninger og utarbeidelse av anbefalinger av tiltak. 

Det skal bli spennende å lese hva Jon Brenne kan fortelle oss. Et innlegg som både er historisk og faglig forankret. Det synes jeg vi trenger nå.


Vennlig hilsen
Else Sprossa Rønnevig
Gla i byen min!

Forrige
Forrige

Husets farger, en del av historiefortellingen.