Indre Maløya 14 – Ikke et forsøk på å forarge.

Vi sendte tidligere denne uken inn følgende leserinnlegg til Grimstad-Adressetidende og Agderposten som ble publisert først 2. juli 2024, les hele innlegget her.


Fortidsminneforeningen registrerer at Kommunedirektøren i Grimstad innstiller på at det skal tillates riving av bygningsmassen på Maløya 14. Det innebærer også riving av et hus med stor kulturhistorisk verdi etter direktør Kristen Helmer som var svært gavemild mot byen. Huset ligger sentralt i innseilingen til Grimstad og er et eksempel på en byggestil som er sjelden i dag med karakteristiske trekk fra 1920-30-tallet. I dag er det særdeles få eksempler av fredede fritidsboliger i Norge fra denne tiden, noe vi mener styrker kulturminneverdiene betydelig.

Bygningen har en interessant forhistorie samtidig som det har en uttalt høy lokal verdi og burde absolutt ha hatt et vern. Fortidsminneforeningen synes det er trist at et kulturminne som dette i Grimstads vakre skjærgård ønskes slettet fra historien og at interessen for ivaretagelse ikke er til stede. Vi har forsøkt å få til positiv dialog med tiltakshaver med ønske om (helt gratis) å bidra til å se på hvordan begges interesser kan oppnås på en god måte, for det mener vi ville vært fullt mulig.

Det er leit, da vi er positive til en ny bruk av kulturminnet og utvidelse av dette. Det må anses som risikosport når det nå kun søkes om å få rive, hvis intensjonen senere er å bygge noe nytt. Hvem vet hva andre interesser vil mene om saken senere når eiendommen må anses som jomfruelig mark og med det om ny fritidsbolig i det hele tatt vil tillates her langt innenfor 100-metersbeltet. Derfor er det leit at vi ikke har møtt vilje til dialog, en situasjon vi selvfølgelig bare må forholde oss til.

Et viktig formål for Fortidsminneforeningen er å sikre og arbeide for å redde verneverdige bygninger og andre kulturminner fra forfall eller riving. Dette arbeidet gjør vi gjennom deltakelse i den lokale debatten for å sette kulturmiljøvern på dagsorden, ved å engasjere oss i lokale plan- og byggesaker og på andre måter bidra til en stedsutvikling som ivaretar kulturmiljøinteressene og lokale kvaliteter.

Fortidsminneforeningens hensikt er ikke å forarge, men å frivillig bidra til lokaldemokratiet og heve oppmerksomheten og forståelsen for viktige kulturminner både overfor lokale- og regionale myndigheter og tiltakshavere. At Grimstad kommune ikke har en kommunedelplan for kulturminner eller en eneste hensynssone bevaring kulturmiljø i kommunens arealdel er ikke representativt for de fantastiske historiske kvaliteter kommunen nyter godt av. Derfor ser man også et stort engasjement fra foreningens frivillige arbeid oftere i slike saker, selv om det egentlig burde vært unødvendig og vi helst skulle brukt kreftene på andre typer saker.

Det er fullt mulig å utvikle og bevare, ja faktisk mener vi at bevaring av bygningsarven og å bygge videre på steders identitet og lokale kvaliteter kun er positivt for den langsiktige og bærekraftige utviklingen.


Fortidsminneforeningen, Aust-Agder lokallag
v/Torgrim Landsverk
Styreleder



Forrige
Forrige

Nytt høringssvar etter innsigelse fra Statsforvalteren - Varsel om off.ettersyn for Stuenes gård i Arendal kommune.

Neste
Neste

Intervju med en tradisjonshåndverker - Møt Kristian Taxerås.