Intervju med en tradisjonshåndverker - Møt tømrer Rune Smeland.

I Agder har vi mange dyktige tradisjonshåndverkere, og de favner mange ulike og spennende fag. En av dem er tømrer Rune Smeland som er en 21 år gammel tradisjonshåndverker som driver firmaet Tømrer Smeland på Vegårshei. Her driver han blant annet med lafting av ulike typer bygg.

- Fortell kort om deg selv.

Navn: Rune Smeland
Bosted: Kongeveien på Vegårshei.
Yrke: Tømrer med fordypning i tradisjonsbygg og lafting.
Medlem av Fortidsminnforeningen: Ja, siden 2022.
Telefon: 452 88 191
E-post: Klikk her
Sosiale medier linker: Facebook

 
 
Vi hadde sløyd på skolen, men det var helst litt små oppgaver og prosjekter. Det ble litt for smått.
— Rune Smeland
 


Fortell om dine første opplevelser rundt faget ditt?

Jeg har vært med og snekret hjemme siden jeg var liten.  Det kunne være prosjekter som f.eks. å snekre en veranda.  Da kunne jeg få lov å være med og snekre med en liten hammer.  Jeg fikk også lov til å bygge ei lekehytte husker jeg godt.




Læret du noe håndverk på grunnskolen da du vokste opp?

Vi hadde sløyd på skolen, men det var helst litt små oppgaver og prosjekter.  Det ble litt for smått.  Det var først da jeg kom på videregående at jeg fikk drive med slike prosjekter som jeg hadde lyst til.  Jeg gikk på KVS Bygland, tømrerlinje med fordypning i lafting og tradisjonsbygg.  Der lærte jeg lafting.  For å holde det vedlike og ikke glemme det, begynte jeg å lafte hjemme.  Jeg vil forresten anbefale unge med interesse for faget å gå på KVS Bygland.




Når begynte du i yrket ditt og hvorfor valgte du nettopp dette yrket?

Jeg begynte som lærling etter at jeg var ferdig med to år på Bygland. Da var jeg hos Knuten og Lindal Bygg på Vegårshei. Jeg liker godt å jobbe fysisk. Og så er det moro å se at man skaper noe og at det blir fint.



Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

Jeg begynner arbeidsdagen klokka sju og jobber til halv fire.  Akkurat nå holder jeg på å renovere et hus på Vegårshei. Jeg får av og til bestillinger på laftebygg, ofte gapahuker og annekser.  Det lager jeg hjemme i garasjen. Der er begrenset med plass, så derfor kan jeg ikke lage større lafteprosjekter foreløpig.



Hva liker du best med yrket ditt?

Jeg liker å se at det blir fint, det er godt når jeg kan være fornøyd med det jeg har laget.


Hvilke kommuner tar du normalt oppdrag i?

Foreløpig har jeg hatt oppdrag i Vegårshei og Gjerstad.  Ellers er jeg åpen for oppdrag i andre kommuner også, f.eks. Tvedestrand og Risør.



Hvorfor bør folk benytte seg av tradisjonsfaget du driver med?

Tradisjonshåndverket hjelper å ta vare på gamle bygninger som ellers kanskje ville gått tapt.  For eksempel tømret bygg eller laftebygg som trenger å få byttet ut stokker eller hjørner som er ødelagte av råte.  Et laftet bygg har også den fordelen at den puster, - og man trenger derfor ikke noe ventilasjonsanlegg slik det er krav om i nye bygg.



Hvordan anser du sjansene for ungdom å få jobb innen dette faget?

Det finnes muligheter. Jeg har jo startet for meg selv. Og om man ikke får så mange tradisjonshåndverkeroppdrag, kan man fylle på med andre vanlige tømreroppdrag, slik jeg gjør.



Tror du tradisjonsfaget ditt vil overleve de neste 50 åra? Hva mener du bør gjøres for at vi sammen kan sørge for at det overlever eller blir mer brukt?

Ja, det tror jeg.  Mange gamle hus trenger vedlikehold og istandsetting. Det er viktig at faget blir opprettholdt på videregående skole, slik at det går an å lære seg det.



Hva er du mest stolt av hittil i din yrkeskarriere?

Jeg er nok mest stolt av byggene jeg har laftet, -og så dette huset jeg holder på med nå.  

Forrige
Forrige

Boken “Arbeid, arbeidere og arbeiderbevegelsen på Agder 1500-2020.

Neste
Neste

Gratulerer til Sollie Bygg med Bygg og Bevarprisen!