Gratulerer til Sollie Bygg med Bygg og Bevarprisen!

For kort tid siden kom den fantastiske nyheten om at tradisjonshåndverkerne i Sollie Bygg AS var kåret til årets vinnere av Bygg og Bevarprisen.

Bygg og bevar er et samarbeid mellom Byggenæringens Landsforbund og Klima- og Miljødepartementet, som har som mål å bidra til at landets gamle hus skal tas vare på for framtiden. Uten stolte og dyktige håndverkere får en ikke det til, og Bygg og Bevarprisen vil hedre bedriftene som gjør arbeider på gamle hus til et levebrød. Prisen er kanskje den mest høytstående og anerkjente pris for håndverkere i Norge.

Prisen ble i år utdelt i forbindelse med fellesarrangementet “Håndverkskonferansen” på Sentralen i Oslo, et arrangement av Bygg og Bevar, Fortidsminneforeningen og Norsk Håndverksinstitutt.

Juryen sa i sin begrunnelse for at Sollie Bygg AS skulle få prisen blant annet følgende:

Sollie Bygg AS tildeles Bygg og Bevarprisen 2022 for sine arbeider på Apotekerens stall i Risør. Prosjektet er godt utført, og levert i samsvar med bygningenes stil, alder, materialbruk, konstruksjon og lokale egenart. Apotekerenes stall representerer dessuten en bygningstype som er viktig å bevare i trehusmiljøet i Risør.

Sollie Bygg AS er en allsidig byggmesterbedrift som leverer høy kvalitet på utfordrende prosjekter. Bedriften har gjennom mange år utmerket seg gjennom arbeidene med istandsetting og restaurering. De har også levert gode eksempler på tilpasninger til ny bruk i historiske bygninger. Bedriften vektlegger kompetanseutvikling hos egne ansatte og har flere lærlinger. I tillegg til Apotekerens stall i Risør, har juryen vektlagt tidligere prosjekter som Hasåsveien på Søndeled, Havnegata 8 og Storgata 8 i Risør.

Stolt vinner

Prisvinnerne var selvfølgelig særdeles beæret og rørt til tårer da de mottok prisen. Grunnlegger av Sollie Bygg AS, Arvid Sollie, uttalte blant annet i takketalen følgende:

Tusen tusen takk! Dette var utrolig stort og en enorm anerkjennelse for det vi driver med. Bygg og bevar prisen er den tøffeste prisen og beste anerkjennelse vi kan få.

Vi ønsker også takke alle dere i ulike foreninger, institusjoner og organisasjoner som gjør en fantastisk innsats for kulturminne- og bygningsvernet, samt oss håndverkere. Slike som Bygg og bevar, Fortidsminneforeningen, Fylkeskommunenes Bygningsvernsentre, Håndverksinstituttet, Kulturminnefondet, og ulike utdanningsinstitusjoner hvor en kan videreutdanne seg innen tradisjonelle håndverksteknikker og bygningsvern, er alle viktige aktører for å å følge opp de forpliktelser samfunnet har og for å løfte fokuset på bevaring og videreføring av den kulturarven vi har til låns i en relativt kort tid.

Dere gir oss kunnskap, inspirasjon og støtte for å gjøre det riktig og autentisk.

I dag er vi veldig stolte av oss selv  -  Tusen mange takk!

Vi i Fortidsminneforeningen Aust-Agder lokallag er utrolig stolte over å ha så dyktige tradisjonshåndverkere i distriktet vårt, og vi stiller oss derfor i rekken over gratulanter!

Gratulerer til Sollie Bygg AS!

Forrige
Forrige

Intervju med en tradisjonshåndverker - Møt tømrer Rune Smeland.

Neste
Neste

Godt samarbeid styrker kulturminnevernet.