Høringssvar - Planprogram for områdeplan Sentrum Nord, Tvedestrand kommune.

Vi har i dag sendt inn følgende høringssvar i forbindelse med nytt planprogram for områdeplan Sentrum Nord i Tvedestrand sentrum. Les hele høringssvaret vårt her:

Det vises til varsel om høring av planprogram for områdeplan Sentrum Nord i brev datert 31. mars 2025 og invitasjon til åpent møte 7. mai 2025 i Tvedestrand hvor vi var tilstede.

Formålet med områdeplanen er å åpne for å utnytte et potensiale for fortetting av boliger/leiligheter, samtidig som det vil være fokus på å ivareta kulturmiljøene med den verneverdige bebyggelsen. Planprogrammet gir en innføring i foreløpige tanker omkring planarbeidet, og viser blant annet en sonering av bygningsmassen som sier litt om hvilke foreløpige tanker kommunen har for de forskjellige områdene. Tvedestrand kommune er tiltakshaver og har selv utarbeidet planprogrammet.

Da vi deltok på møtet 7. mai 2025 fikk vi forståelse for at målet er fortetting av planområdet med tanke på tilrettelegging for eldrebølgen. Man ønsker leiligheter i nærheten av Strannasenteret (sykehjemmet), og man ønsker også at andre grupper enn eldre skal kunne bosette seg her. Videre uttrykte kommunens representanter og flere av de oppmøtte at de var opptatt av hensynet til kulturmiljøet.

Fortidsminneforeningen har som formål å arbeide for langsiktig bevaring av kulturminner og kulturmiljøer, samt å skape allmenn forståelse for verdien av disse. Foreningen jobber gjennom frivilligheten. Våre hovedoppgaver er blant annet å arbeide for god stedstilpasning, styrke tradisjonshåndverket og bygningsvernet, engasjere oss i lokale vernesaker og påvirke kulturmiljøpolitikken i Norge.

Vår konklusjon:

Nesten hele planområdet ligger i øst og sør for Riksvei 411 (Tjennaveien) innenfor gjeldene Verneplan for Tvedestrand sentrum med formål spesialområde for bevaring. Blant målsettingene i gjeldene verneplan er:

Øke Tvedestrands verdi som handelssted, kultursted og bomiljø for fastboende og besøkende ved å bevare og videreutvikle de historiske, antikvariske, arkitektoniske, kulturelle og miljømessige verdier som Tvedestrand representerer.

Hindre inngrep i det bestående som er i strid med kulturminnevernet.

Opprettholde og gjenopprette bymiljøets blanding av bruksformålene og balansen mellom disse.

I tillegg ligger planområdet både innenfor, men i hovedsak i randsonen til Riksantikvarens område for kulturmiljø og landskap av nasjonal interesse (Tvedestrand sentrum (K34)), hvor en kommer med faglige råd som bes hensyntatt i lokale planer. Blant de faglige rådene er:

I tilstøtende randområder bør nye tiltak ikke redusere opplevelses- eller bruksverdien knyttet til det historiske bymiljøet.

Nye tiltak i områder som her hvor det eksisterer store kulturmiljøverdier i store deler av planområdet vil kunne få stor innvirkning på opplevelsen og forståelsen av det bevaringsverdige kulturmiljøet, og særlig i dette tilfellet der store deler av planområdet ligger godt synlig når en kommer kjørende inn til byen.

For å sikre en god og  langsiktig forutsigbar plan som vil ivareta opplevelsen og forståelsen av byen, samtidig som at det tillates utvikling innenfor gjeldene eiendommer, så har vi følgende innspill:

  • Vi støtter Tvedestrand kommune om fortetting og tilrettelegging for flere boenheter i forbindelse med eldrebølgen, så lenge en slik fortetting gjøres på en skånsom måte som ikke vil svekke kulturmiljøet og Tvedestrands særpreg.

  • Det er særdeles viktig med tett dialog med Agder fylkeskommune sin kulturmiljøvernavdeling i det videre planarbeidet og at en tar til seg de faglige innspill de kommer med inn i de juridisk bindene planbestemmelser.

  • Området sør/øst for Tjennaveien må belegges i sin helhet med hensynssone bevaring H570, i tråd med gjeldene Verneplan. Det må her være stort fokus på en ny bebyggelse som har mindre høyder, oppdelte volum, takform med sal/pult-tak og uten flate tak, material- og fargevalg (trekledning, tegl, ikke store glassflater, lokal fargepalett, osv), en bebyggelse som ikke er kopier/steril men som oppleves «selvvokst», osv.

  • Planbestemmelsene gjøres tydelige ved å sikre muligheten for ombruk av kulturminner, samt sikre god stedstilpasning ved bruk av stedegen byggeskikk og håndverkstradisjoner gjennom hele planområdet. En bør også legge til en bestemmelse rundt at der det har skjedd uheldige tiltak som har svekket kulturmiljøets egenart så bør det gjennomføres byreparasjon i form av tilbakeføring og gjenoppbygging som viderefører den lokale byggeskikken.

    For hensynssone bevaring H570 og området sør/øst for Tjennaveien må planbestemmelsene ikke bli svakere enn bestemmelsene i eksisterende Verneplan.

    Det bør også i hensynssonen lages en bestemmelse om at kommunen kan sette krav til håndverks- og arkitektkompetanse. Dette vil ofte begrense interessekonflikter, samtidig som at det øker muligheten for videreføring av en immateriell kompetanse som er viktig å bevare.

    Utenfor hensynssonen kan en gjerne benytte seg av Riksantikvarens faglige råd for Tvedestrand sentrum (K34) som er generelle og som sikrer en god utvikling med mange muligheter.

  • Det eksisterer flere kommunale bygg innenfor området som står tomme. Vi mener det er viktig at disse får en ny bruk. Blant disse bygningene er den gamle barneskolen, Norges nest eldste gymsal, pestsykehuset, innbyggernes hus, Sjømannsforeningens hus og det gamle biblioteket. Det er viktig at kvalitetene på disse viktige kulturminnenes utvendige fasader ikke forringes med store balkonger, glassfasader eller lignende ut mot det offentlige rom, men at de opprettholder sin autentisitet og identitet.

    I planprogrammets side 12 av 22 vises en mulighetsstudie fra Feste Arkitekter, med høy utnyttelse. Umiddelbare tilbakemeldinger til dette er at bygningsmassens volum er for store og må deles opp mer, ikke henge sammen slik det vises. Den nye bebyggelsen synes også å være altfor «steril» og lite «selvvokst». Skal en ha en så tett bebyggelse må man også tenke parkeringsmuligheter under bakkenivå. Vi ber derfor også om at det jobbes videre med dette slik at bebyggelsen blir mer stedstilpasset .

  • Siden hovedhensikten med endret områdeplan er fortetting og flere leiligheter for eldrebølgen, bør en sikre at det som bygges skal komme Tvedestrands innbyggere til gode uten mulighet for at bebyggelsen selges som fritidsboliger. Dette er også viktig med tanke på bruk av byen, og her kulturmiljøvernets slagord om «vern gjennom bruk».

Sørlandskystens og Tvedestrands særpreg og identitet er en av kommunens og regionens aller største kvaliteter og derfor særdeles viktig å ivareta. Vi håper derfor at man tar hensyn til dette og inkluderer våre innspill i det videre arbeidet.

Til slutt takker vi for å ha blitt inkludert i denne høringssaken og vi ber om å bli inkludert frem til endelig vedtatt plan. Ta gjerne kontakt om det skulle være spørsmål eller noe vi kan bidra med.


Beste hilsen,
Styret i Fortidsminneforeningen, Aust-Agder lokallag
v/Torgrim Landsverk
Styreleder

KOPI:
- Agder Fylkeskommune v/Seksjon for kulturminnevern og kulturturisme
- Riksantikvaren
- Fortidsminneforeningen, Agder avdeling

Neste
Neste

Aust-Agders svar på Eidsvollsbygningen - Hvem laget listene?