Fortidsminneforeningens høringsuttalelse i Krags gate 54 saken.

26. januar 2022 var det høringsfrist i forbindelse med tiltakshaver “Risørtaket AS” sin søknad om mindre endring til reguleringsplan for Krags gate 54 i Risør.

Formålet med ønsket reguleringsendringen har til hensikt å revidere regulert område K1, slik at det kan etableres leiligheter på næringsbyggets langfasade mot Krags gate. I tillegg er det opplyst at det er et ønske om å revidere regulert område T, slik at det kan etableres to leiligheter i en forlengelse av næringsbygget mot øst. Tiltakshaver opplyser at endringene vil skape mer liv mot Krags gate og asfaltplassen mellom Krags gate 54 og Krags gate 48 vil bli delvis skjermet. 

Krags gate 54 - også kjent som REMA 1000 senteret eller Rutebiltomta har skapt mye frustrasjon og støy, både lokalt og nasjonalt. I juni 2021 valgte Fortidsminneforeningen å “rødliste” Krags gate 54, og satte med dette i realiteten Risør og byens «sjel» på foreningens sin liste over truede kulturminner og kulturmiljøer. Byen er stadig under press og denne tomten er ett av flere eksempler som truer byens unike kvaliteter. Fraværet av historiske referanser i volum, utforming og variasjon i de vedtatte planene vil bidra til å forringe Risørs verneverdi. 

Saken er vanskelig når en etter at halve bygget er bygget skal forsøke å få på plass resten og tilpasse et så stort volum til det bevaringsverdige kulturmiljøet som er en del av Riksantikvarens NB!-område kun få meter unna.

Vi håper de som en gang tillot at dette bygget kunne bygges og settes på pause vil ta lærdom av disse feilen i fremtiden. Risør og Sørlandskysten er attraktive områder og om de som bestemmer ikke setter tydelige rammer fremover, vil slike saker snart dukke opp igjen. Det blir feil ovenfor utbyggere som satser store beløp på sine prosjekt, å gi dem troen på at de kan gjennomføre utbyggingsprosjekt, når en vet at det vil skape store interessekonflikter som kan ende med å ruinere de som satser.

Tiltakshaver i Krags gate 54 saken er på “overtid” med tanke på å komme med et forslag og å få satt i gang arbeidet, men vi støtter Risør kommunes initiativ om å gi dem nok tid, slik at resultatet kan bli så godt som mulig.

Vedlagt finner dere vårt høringssvar i saken. Etter at Risør kommune har vedtatt eventuelle endringer til reguleringsplanen og søknad om byggetillatelse kommer, vil vi be om at vi får uttale oss på nytt.

“Sørlandsrefseren” Erling Okkenhaug har tidligere også engasjert seg i saken og han har laget et flott sammendrag av alle omtaler saken har fått gjennom tidene. Disse kan leses her for alle som er interesserte.

Vi håper Risør kommune ved kommuneadministrasjonen og lokalpolitikerne i samarbeid med tiltakshaver og Agder fylkeskommune setter gode rammer i ny revidert reguleringsplan, slik at man kan komme frem til et utbyggingsprosjekt best mulig tilpasset det bevaringsverdige kulturmiljøet kun få meter unna.

Forrige
Forrige

Slik lokker Finn.no folk til Sørlandet.

Neste
Neste

Vern og utvikling ved Aadne G. Sollid