Arbeidsoppgaver flyttet fra Riksantikvaren til Fylkeskommunene.

Fra 1. januar 2020 ble en betydelig del av myndighetsutøvelsen på kulturmiljøområdet overført til fylkeskommunene og Sametinget:

Dispensasjon fra automatisk fredning. Fylkeskommunene/Sametinget fikk ansvaret for å vurdere saker om dispensasjon fra automatisk fredning av arkeologiske kulturminner, saker om dispensasjon for profane middelalderbygninger, samt middelalderbyene. Forvaltningsansvaret for de fire store middelalderbyene ligger inntil videre hos Riksantikvaren. Ruiner og andre automatisk fredete kulturminner innenfor middelalderbyene skal forvaltes av den respektive myndighet for middelalderbyene. Utenfor middelalderbyområdene skal forvaltning av middelalderske kirkegårder overføres til fylkeskommunen. Riksantikvaren har fortsatt ansvaret for kirkene.

Skipsfunn. Fylkeskommunene/Sametinget fikk myndighet til å avgjøre om det skal gjøres arkeologiske undersøkelser av mer enn 100 år gamle båter, skipsfunn mv. Myndigheten må sees i sammenheng med fylkeskommunens/Sametinget myndighet når det gjelder dispensasjon for automatisk fredete arkeologiske kulturminner på land og under vann.

Dispensasjon fra vedtaksfredning. Fylkeskommunene/Sametinget fikk utvidet sin myndighet når det gjelder å fatte vedtak om dispensasjon fra vedtaksfredning. Dette gjelder dispensasjon for vedtaksfredete fartøy, forskriftsfredete bygg i statlig og privat eie.

Oppgaver som gjelder tilskuddsforvaltning. Følgende tilskuddsordninger ble overført til fylkeskommunene/Sametinget fra 1.1.2021: tilskudd til teknisk-industrielle kulturminner (post 72), tilskudd til bygninger og anlegg fra middelalderen samt brannsikring (post 73) og tilskudd til fartøyvern (post 74).

Et premiss for oppgaveoverføringen har vært at det gis handlingsrom i oppgaveløsningen, og at det skjer en oppbygging av tilstrekkelig kompetanse og kapasitet i fylkeskommunene/Sametinget. Det er videre et mål at det skal være en tydelig ansvarsfordeling mellom Riksantikvaren og fylkeskommunene/Sametinget. Det er viktig at søkere, eiere og tiltakshavere opplever en kulturmiljøforvaltning med klare grenseoppganger.

Kilde: Agenda Kaupang.

Forrige
Forrige

Høringssvar: Gledelig at det lages en områdeplan for Lyngør, men planområdet bør utvides.

Neste
Neste

Høringssvar: Sier ja til positiv gjenbruk i nytt fritidsboligprosjekt - Apalvika, Risør.