Agderpostens leder: “Politikerne ser bort”

I gårsdagens leder i Agderposten tar avisens leder opp den økende utbyggingen langs Sørlandskysten, som ikke er tilpasset vår unike bygnings- og kulturarv. Lederen er så god og viktig at vi finner det riktig å gjenngi hele lederen her:

Eksperter på bygningsfasader og kulturminnevern har for lengst slått alarm. Det unike ved våre hvite kystbyer, det som gjør Sørlandet så spesielt – byene turister drømmer om, og som lokker sørlendinger hjem, forsvinner gradvis.

I by etter by i landsdelen vår, dukker rugekassene opp foran kjente landemerker. Det som forsvinner er stedsidentitet.

‘Sovjetisk planlegging", var Riksantikvarens dom, før politikerne klubbet gjennom utbyggingen på Holmen i Risør. "Trist. Dette kunne vært hvor som helst", var fargeekspert Dagny Thurmann-Moes dom over Arendals nye fasade i Barbu, under Arendalsuka i 2018. Hun så en by som ble stadig mer grå, og mente Barbu var en risikoprosjekt for byen. For slike hus og fasader gjør byen så mye mer lik alle andre.

Fargedesigneren fra Oslo er heller ikke alene om å etterlyse mer politisk styring, når nye utbyggingsprosjekter går sin gang mellom utbyggere, kommuneadministrasjon og politikere i sørlandsbyene. Selvsagt skal man også bygge nytt på Sørlandet. Men vi kan ikke forvente at private investorer skal ta ansvaret for å sikre byenes særpreg.

Nå står Grimstad for tur. Der fremstår det nå som om den politiske ledelsen og administrasjon i beste fall lite har lært, da de skulle være med og bestemme utviklingen av byens nye fasade til sjøen. Denne saken kan ha mer alvorlige dimensjoner enn estetikk. Men også i forhold til byggenes utforming, ser det ut til at andre enn de folkevalgte har fått bestemme, da planene tok form.

Den siste uken har Agderposten avslørt hvordan politikere og administrasjon i Grimstad har unnlatt å følge opp egne krav til estetikk, da attraktive leiligheter skulle planlegges mot sjøen. I kontrakten kommunen underskrev med utbygger, ble det slått fast at Estetisk veileder skulle følges, når Pharos Odde i Grimstad nå skal bygges ut. Men den veilederen har på mystisk vis verken vært nevnt eller drøftet i noen av planavdelingens saksfremlegg siden 2016. Og verken rådmann eller ordfører har hittil vært i stand til å forklare hvorfor.

Enkelte lokalpolitikere og naboer har våknet opp. De frykter at leilighetene som skal bygges blir for store, kaster lange skygger, og ligger for nært sjøen. Og at byggene som nå reises skal se ut som om de kunne stått hvor som helst.

Så spørs det da om de har våknet i tide. For det begynner å bli en populær kommunal øvelse å invitere til uforpliktende og åpne folkemøter mens de viktigste avtalene inngås i stillhet et annet sted.

Fortidsminneforeningen, Aust-Agder lokallag takker Agderpostens leder for at de her tar opp temaet rundt regionens bygnings- og kulturarv. Sørlandets unike bygnings- og kulturarv har vi overtatt fra tidligere generasjoner og det er vårt ansvar å forvalte den på den aller beste måten.

Det er fortsatt mulig å gjøre noe med problemet, men det er kun politikerne og myndighetene som kan gjøre noe med det, og tiden begynner å renne ut.

Forrige
Forrige

Homborsund brygge.

Neste
Neste

Å være forberedt på det verste.