Jomfruholmen i Arendal - Rødlistet og tapt

I 2018 rødlistet Fortidsminneforeningen landemerket og rederboligen fra 1865 i innseilingen til Arendal, også kallt “Jomfruholmen”.

Bebyggelsen på Jomfruholmen i innseilingen til Arendal bestod av en rederbolig (samt båtbyggeri) oppført i mur i 1865. Denne helt spesielle bygningen, nærmest for et landemerke å regne, er i disse dager blitt revet, slik at oppføring av en ny bolig med moderne standard kan bli bygd opp. Et flertall i kommuneplanutvalget i Arendal kommune vedtok i 2018 riving og fikk medhold av Fylkesmannen i 2019.

Fortidsminneforeningen avdeling Aust-Agder var sterkt kritisk til en slik dispensasjon og fikk derfor ført Jomfruholmen opp i den nasjonale “Rødlista” – vår liste over verneverdige hus og andre kulturminner i kritisk fare.

Huset på Jomfruholmen var et verdifullt og umistelig kulturminne i Arendal kommune.

Agderposten skrev 5. januar 2022 blant annet:

“Det verneverdige murhuset på Jomfruholmen i Arendal er revet etter åtte års debatt. – Huset var en uerstattelig historieforteller, så det er bare å beklage, sier leder i Fortidsminneforeningen.”

“Fortidsminneforeningen har lagt ned mye tid og krefter på å kjempe mot riving av murhuset etter at den første søknaden kom i 2013.

– Det er en skandale. Huset burde vært renovert og satt i stand, sier styreleder Karl Ragnar Gjertsen i Fortidsminneforeningen Agder.

Han viser til at huset lå helt på hjørnet av Hisøy.

– Murhuset var et landemerke for alle som besøkte Arendal havn, og det oppleves merkelig at huset ikke er blitt tillagt større betydning. Bygget var uerstattelig som kulturminne og historieforteller, sier Gjertsen – og viser til fortellingen om skipsrederen som bygget huset i frykt for brann.”

“Historien handler om en skipsreder som ble skremt:

I 1863 var det en katastrofal bybrann i Arendal. Mer enn 70 hus brant ned i løpet av en natt. Skipsreder Poul Lassen bodde i Kolbjørnsvik, og kjøpte Jomfruholmen. I dette området, med karakteristiske trehus, fikk han bygget et murhus som skulle være brannsikkert på en egen holme. Huset ble bygget av teglstein og murstein fra Nederland, hjemført på rederens egne skip. En murmester ble også hentet fra Nederland.”

“Både i 2013 og 2014 sa flertallet av politikerne i Arendals kommuneplanutvalg nei til Ole G. Otterslands søknad om riving. Fylkets vernemyndighet mente da at huset måtte bevares.

Planene som nå foreligger for holmen, innebærer å utvikle to eneboliger, garasje, badestrand, brygge og hage.

Øyboerne får også en nyrenovert bru fra fastlandet.

Jomfruholmen var en av Arendals dyreste boligeiendommer da den ble solgt til Ottersland for 15,6 millioner kroner i 2010.”

Fortidsminneforeningen, Aust-Agder lokallag, beklager sterkt det som nå har skjedd og håper fremtiden vil lære utbyggere og politikere at det er fornuftig å tenke litt mer på miljøet og gjenbruk, samtidig som man bevarer veldig viktige kulturminner slik som dette var.

En trist dag for kulturarven i Arendal kommune!

Forrige
Forrige

2021 utgaven av “Alle Tiders” er tilgjengelig.

Neste
Neste

Søk om tilskudd til lokale, historiske ferdselsårer