Folkemøter og arbeidsmøter – hva skjer med brannsikring av Lillesand sentrum?
I løpet av året har Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) vært i Lillesand flere ganger i forbindelse med et forskningsprosjekt hvor brannsikring av sentrumsbebyggelsen er tema. Vi har møtt bystyret, vært på befaring med brannvesenet og kommunen, holdt folkemøte, samt to arbeidsmøter. Hva kommer ut av dette arbeidet? Blir det bare med prat, og så glemmer man alt?
Mantraet med dette prosjektet er at det skal påvirke; påvirke kommunen til å prioritere brannsikring, påvirke fagfolk til å samhandle, påvirke eiere til å engasjere seg, påvirke slik at planer blir gode og gjennomtenkte, påvirke slik at eldre bebyggelse kan stå i like mange år framover som det har stått hittil – minst.
Men for å få det til trengs mer enn et godt brannvesen og litt hell og lykke. For det har brent i Lillesand sentrum, mange ganger- og man har vært heldig. Jo mer man har planlagt og koordinert i forkant, desto bedre resultat får man også etter en katastrofe. Man sparer mer penger på å forebygge enn det koster å bygge opp igjen, det være seg bruer på Tretten eller gamle hus i Risør som brenner ned.
Prosjektet MICHON favner bredt; både i høyden og bredden. Å favne bredt innebærer å se på lovverk, veiledere, gode eksempler, kartsystemer, kunnskapsoverføring, samhandling, frivillige og beredskapsgrupper, tidlig varsling, ansvar, brannbekjempelse, skademinimerende tiltak, restverdiredning, sanering og forsikring. Vi har snakket med eiere, kommunen, brannvesenet, fylket, statsforvalteren, direktoratene for samfunnssikkerhet og beredskap og for kulturminner (Riksantikvaren), og hatt samtaler på departementsnivå. Det har vært vanskelig å begrense, fordi alt henger sammen- både før, under og etter en brann. Og det er ikke bare i Lillesand NIKU har vært, vi har også samarbeidet med Kristiansand og Trondheim; Agder og Trøndelag fylker.
Eiere av eldre bygg er en spesielt viktig del av byens brannsikring. Eierne er brukerne av byen, og de vet hvor skoen trykker. Derfor er det viktig med samtaler og å involvere alle parter. Ansvaret er delt i nivåer; eiere, kommunen, og brannvesenet- der alle må ta sin del for å kunne sikre den eldre bebyggelsen i Lillesand. Derfor er vi takknemlige for alle som har brukt tid på å snakke med oss om dette! Videre skal politikerne få presentert resultater fra årets møter. I tillegg skal vi øve, så vi kan teste systemer som finnes i dag. Helhetlig samhandling på tvers av etater, koordinering av kartsystemer for at alle aktører skal ha samme informasjonsgrunnlag, samt koordinering av planlegging er noen mulige tiltak som har kommet opp i prosjektet. NIKU håper på å påvirke ved å vise gode eksempler, slik at det blir lettere å arbeide med helhetlig med å bevare eldre bebyggelse, ikke bare i Lillesand sentrum, men også i andre norske kommuner.
Nina Kjølsen Jernæs
Konservator og forsker, Norsk institutt for kulturminneforskning