Flott tur til utvalgt kulturlandskap på Rygnestad i Valle

Lørdag 10. september 2022 møttes vi på Rutebilstasjonen i Evje kl.9.00 og kjørte felles buss videre opp over Setesdal. Vi var heldige og hadde med oss lokalkjente i som fortalte om en del av det vi kunne se fra bussen. Det var spesielt leder av Setedal Sogelag Vidar Toreid som hadde mye interessant å fortelle.

På Rygnestad ble vi tatt imot av Maria Bjørkroth fra Setesdalsmuseet. Hun fortalte om Rygnestadtunet og vise oss rundt i årestue, nystue og i det fantastiske Rygnestadloptet.

Vi fikk servert tradisjonell setesdalssuppe med tilbehør laget av Hege Cecilie Trydal fra Bykle.

Frode Buen er grunneierrepresentant i arbeidsgruppa for det Utvalgte kulturlandskapet Rygnestad/ Flateland.  Han tok oss med på en vandring i kulturlandskapet. Vi fikk se resultater av arbeidet som er utført på bygninger og i landskapet og fikk høre om erfaringene fra dette arbeidet.

Se: https://www.landbruksdirektoratet.no/nb/jordbruk/miljo-og-klima/jordbrukets-kulturlandskap/utvalgte-kulturlandskap-i-jordbruket/dette-er-de-utvalgte-kulturlandskapene/rygnestad-og-flateland.

Tusen takk også til Agder fylkeskommune som i år har gitt oss arrangementsstøtte.

På hjemveien tok vi en kaffestopp på Ose turiststasjon i Bygland.

Vidar Toreid fortalte om Turistheimens og Storstogas spennende historie.

Vi tok videre turen om Åraksbø for å se nok et flott kulturlandskap og ikke minst Haugenloftet, bygd i 1217, Agders eldste trebygning og den nest eldste i Norge.

Vi var også heldige og fikk se den fantastiske gullskatten som for tida er utstilt i Bygland sparebanks lokaler. Den ble funnet i 1833, men har aldri vært utstilt før. 


Lisbeth Svendsen Kismul
Fortidsminneforeningen, Aust-Agder lokallag

 
Forrige
Forrige

Vi trenger flere ungdommer innen tradisjonshåndverk!

Neste
Neste

Høringssvar til Arealdel - Forslag lagt ut til offentlig ettersyn, Froland kommune.